Baby on board! De eerste keer vliegen met je baby

6 mei 2019

Het vakantieseizoen breekt weer aan! Ik kan me geen beter seizoen wensen, lekker relaxen in het zonnetje… Maar is de eerste keer vliegen met je baby wel zo relaxed? Ik deel hier de tips en tools voor een goed begin van je vakantie.

Lees ook: Op vakantie met een baby >>

De eerste keer vliegen met je baby

Puk was 1 jaar en 3 maanden toen wij hem voor het eerst meenamen het vliegtuig in. Super spannend, maar eigenlijk ging het gelukkig wel heel relaxed. Wij vlogen de eerste keer vliegen met een baby, vliegvakantie babynaar Lissabon in Portugal, waar we een Airbnb-huisje voor 3 dagen huurde, om vervolgens onze huurauto op te halen en af te rijden naar de Algarve, waar we na 12 dagen weer terug vlogen vanuit Faro.

Baby’s die 1 week oud zijn mogen al met het vliegtuig mee, mits er geen complicaties waren tijdens de bevalling. Maar ik geloof niet dat je een week na je bevalling al staat te trappelen om het vliegtuig in te springen. Aangeraden word om te wachten tot de baby 6 weken is geweest, dit in verband met de ontwikkeling van de longetjes. Voor lange vluchten word aangeraden om te wachten tot de baby 10 maanden is.

Tot 2 jaar zijn baby’s gratis, maar dan moeten ze wel bij de ouders op schoot. Wil je toch liever een eigen stoel voor je baby dan ga je er voor betalen, de kosten hier voor verschillen per vliegmaatschappij.

Als ouders mag je voor je baby een extra bagage tas meenemen. En ook de kinderwagen of buggy mag gratis meereizen.
De autostoel/ maxicosie geef je af samen met je koffers, de kinderwagen of buggy neem je mee tot aan de gate. Vlak voor je het vliegtuig in gaat overhandig je de wagen aan het vliegtuigpersoneel. Hun zetten dit voor je in het vliegtuig, en zodra je geland bent staat je wagen weer voor je klaar. De autostoel en maxicosie komen aan op de bagageband.

Wat neem je mee in de handbagage?

-Paspoort of ID
-Polisnummer verzekering (deze hoor je bij jezelf in te laten schrijven)
-Luiers
-Luierdoekjes
-Favo knuffel
-Speen
-Voeding/ fles
-Verschoonmatje
-Schone kleding
-Schoon shirt voor jezelf
-Iets om mee te spelen
-Dekentje, in de lucht kan het best afkoelen.
-Eventueel neusspray tegen zere oortjes
-Kinderparacetamol zetpil

Ook handig op vakantie: een zwemluierbroekje >>

Hoe zit het met voeding aan boord?

In het vliegtuig geld de regel dat je geen water en of andere vloeistof mee mag nemen boven de 100 milliliter. Voor baby voeding geld dit gelukkig niet. Ze zouden wel gek zijn om er een verbod op te doen, dat zou een huilerig reisje worden…
Aan boord kan je een gekookt water krijgen om te mengen met de poeder. Even een tip; neem voor jezelf een schoon shirt mee in je handbagage, mocht de baby gaan spugen dan stink je niet heel de vlucht naar zure melk ;).

Sommige kindjes hebben met opstijgen en dalen last van hun oortjes. Wij gaven Puk tijdens het stijgen een fles warme melk, al was het geen etenstijd, het hield hem wel lekker rustig. Een speen kan natuurlijk ook.

Lekker slapen

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kun je speciale babybedjes huren. Deze bedjes kan je ophangen aan de stoel voor of naast je. De bedjes hoor je wel goed van te voren te reserveren.

Relax!

Probeer relaxed te blijven. De meeste baby’s gaan huilen met opstijgen, maar dat wil niet zeggen dat ze dan de hele vlucht blijven huilen…. en mocht dat toch wel het geval zijn; die lui in het vliegtuig zie je daarna toch nooit meer ;).

de eerste keer vliegen met een baby, vliegvakantie baby

Vakantie tip: babyvriendelijke vakantiehuizen >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...