De eerste haartjes wassen? Hier moet je op letten!

21 februari 2024

Opeens is het hoofd van jouw baby of peuter bedekt met een dikke bos haar. Dat ging sneller dan gedacht! Wanneer jouw kind langzaamaan meer haar begint te krijgen is het tijd om de shampoo erbij te pakken en de eerste haartjes te wassen. Hoe doe je dat? En waar moet je op letten? We vertellen je er in dit artikel alles over!

Vanaf wanneer?

Er is geen bepaalde leeftijd vanaf wanneer je de haren van je kind moet wassen. De één wordt geboren met een flinke bos haar, de ander krijgt pas na één of twee jaar een beetje haartjes. Het is dus een kwestie van inschatten en aanvoelen. Heb je het idee dat de eerste haartjes een beetje vies en vettig beginnen te worden? Dan is het tijd voor de eerste wasbeurt.

Hoe vaak?

Was de haren van jouw kind niet te vaak, dat is helemaal nergens voor nodig. Eens in de week is meer dan genoeg. Als je te vaak wast, was je ook de beschermende vetlaag op de hoofdhuid van de baby weg en die zit er niet voor niets. Mochten de haartjes echt heel snel vet en vies worden, bijvoorbeeld omdat je kind echt al best veel haar heeft, dan kun je overwegen om over te gaan op twee wasbeurten per week.

Welke shampoo?

Voor baby’s kun je het beste een speciale babyshampoo kopen en niet met je eigen shampoo aan de slag gaan. Jouw baby heeft immers zelf geen controle over het wassen van zijn of haar haar en mocht er wat shampoo per ongeluk in de oogjes terecht komen, dan doet dat met babyshampoo in ieder geval geen pijn.

Hoe was je het haar?

Zet je kindje in bad of in de douchebak en doe een klein beetje shampoo in je handen. Met ronddraaiende masserende bewegingen kun je dit inmasseren op het hoofdje. Houd eventueel een washandje tegen het voorhoofd om te voorkomen dat er shampoo in de oogjes komt. Spoel de shampoo vervolgens uit met lauwwarm water.

Het haar drogen

Wrijf de natte haren van de baby niet te ruw droog. Überhaupt kun je een natte baby beter niet te hard droogwrijven met een handdoek. De babyhuid is vrij teer en met de ruwe stof van een handdoek kun je deze gemakkelijk beschadigen. In plaats daarvan kun je de huid beter voorzichtig droogdeppen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...