Oei oei, mijn kindje heeft darmkrampjes

23 oktober 2020

Oei oei, mijn kindje heeft darmkrampjes. Waarschijnlijk een onderwerp waar menig ouder mee te maken krijgt, darmkrampjes van jouw kleintje. Opeens zijn ze er en helaas duurt het wel even voordat het weg trekt.

Lees ook: je baby goed laten boeren is belangrijk >>

Wat kun je doen aan darmkrampjes?

Wat je kunt doen aan darmkrampjes? Niets! En dat maakt het zo frustrerend en aandoenlijk. Zo’n klein hulpeloos mensje dat zichtbaar vergaat van de pijn en jij kunt het niet oplossen. Toch zijn er wel dingen, naast de juiste babyfles, die je kunt doen om de krampjes te verzachten waardoor je je kleintje kunt helpen. Hieronder enkele voorbeelden die bij mij geholpen hebben op een rijtje;

  1. Sab Simplex. Deze druppels voeg je toe aan de flesvoeding, tevens ook te gebruiken bij borstvoeding. Per voeding mag je 15 druppels toevoegen aan de fles. De werkzame stof simeticon zou ervoor zorgen dat de kleine luchtbelletjes in de darmen zich samenvoegen tot grotere luchtbellen waardoor ze makkelijker uit te boeren zijn of je kindje eventueel makkelijker scheten kan laten. Het is vergelijkbaar met infacol, voordeel van Sab Simplex is dat je ziet wat je toevoegt. Ik vond bij infacol het pipet niet handig omdat mijn dochter met haar tong veel naar buiten werkte. Ondanks dat niet bewezen is dat het echt helpt lijkt het bij ons wel zo te zijn. Sab Simplex is moeilijk te krijgen in de Nederlandse apotheken, je kunt het eventueel online bestellen.
  2. Pittenzak of kruik. Meest simpele hulpmiddel is een warme pittenzak of kruik. De kruik moet wel flexibel zijn, dus niet een kruik voor in bed. Door de warmte van de pittenzak/kruik ontspannen de spieren. Zorg ervoor dat je geen heet/kokend water gebruikt in de kruik, en de pittenzak ook niet te lang in de magnetron doet. Er bestaan zelfs speciale kruiken en pittenzakken voor darmkrampjes bij kinderen. Deze zitten dan vaak in een knuffel om zo de warmte goed te kunnen doseren. De pittenzak die wij gebruiken gaat 30 seconden in de magnetron op 600 watt.
  3. Speentje. Misschien niet het meest favoriete hulpmiddel voor iedere ouder, maar het kan wel helpen. Onze dochter kan door het zuigen aan het speentje de krampjes wat ‘wegzuigen’. Op de een of andere manier wordt de zuigbehoefte bij haar groter gedurende de krampjes en zo kan ze daar gehoor aan geven.
  4. Op de arm. Iets wat we de laatste dagen ontdekt hebben. Op haar buikje op de arm. Zoals wij het doen rust haar hoofdje vlak bij de elleboog en ligt het kontje in je hand. Op die manier ligt het buikje plat op je arm en kennelijk vinden ze dat fijn.
  5. Fietsen met de beentjes. Ook een manier om de krampjes te verlichten is om fietsbewegingen te maken met de beentjes. Je legt je baby of plat op de rug, of wat wij deden was op onze benen wanneer je ze opgetrokken hebt. Gedurende de periode van de krampjes maak je met de beentje fietsbewegingen. Ik moet eerlijk zeggen dat dit bij ons niet echt leek te helpen en onze dochter dit ook moeilijk toe laat. Ze beweegt namelijk zelf heel erg gedurende de krampjes zodat ze het vastpakken van de beentjes op dat moment alleen maar als last ervaart.
  6. Op de zij tegen je aan. Nog een mogelijke houding is ietwat op de zij tegen je aan leggen/houden. Het buikje van de je kleintje ligt dan als het ware tegen jouw buik aan. Het gezichtje kijkt richting jouw borst. Waarom onze dochter dat precies fijn vindt durf ik niet te zeggen, wellicht is het de lichaamswarmte die je op dat moment deelt.
  7. Ronddraaiende bewegingen op het buikje.Een andere tip is om je hand op het buikje te leggen en met je vingertoppen heel zachtjes met de klok mee  ronddraaiende bewegingen te maken. In het begin vond onze dochter dit prettig, later had ik meer het idee dat ze het als vervelend ervaarde. Ik moet eerlijk zeggen dat als ik buikpijn heb ik een warme hand wel fijn vindt, zolang hij niet beweegt. Toch is het het proberen waard.
  8. Een warm bad. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een kruik of pittenzak. Door de warmte van het water ontspannen de spieren. Het is alleen iets meer werk, en het afdrogen is natuurlijk weer koud waardoor ze met huilen de spieren juist weer extra kunnen aanspannen. Wij gebruiken het badje wanneer de krampjes niet zo heftig zijn, het geeft dan een tijdje voldoende ontspanning waardoor ze sneller weg trekken. Tevens wordt je baby van badderen sneller moe waardoor ze misschien daarna de slaap wat makkelijker kan pakken.

De eerste keer dat je baby ziek is >>

Darmen van baby zijn nog niet volledig ontwikkeld

Waarschijnlijk zijn er nog wat tips die aan dit rijtje toegevoegd kunnen worden, maar dit zijn vaak de meest gebruikte en hetgeen waar ik zelf ervaring mee heb. Geen van deze tips zullen echter de darmkrampjes volledig wegnemen. Dit heeft gewoon tijd nodig en is een natuurlijk proces. De darmen zijn echter nog niet volledig ontwikkeld en moeten wennen aan de voeding. Ook kan het per dag weer anders zijn welke methode helpt. Kwestie van uitproberen!

Mocht je kleintje nou na geruime tijd (ik geloof ongeveer zo’n zes maanden)  nog steeds enorm veel darmkrampjes hebben dan kun je wellicht eens informeren bij de huisarts of het consultatiebureau of er meer aan de hand kan zijn. Misschien heeft je baby wel last van koemelkallergie.

Bij ons zijn de darmkrampjes nu redelijk te doen. We wisselen bovenstaande tips af, want ook per keer is het kijken wat ze wel en niet fijn vindt en kan dit weer verschillend zijn.

Darmkrampjes piek

De piek schijnt volgens de kraamhulp rond de zes weken te zijn, onze dochter is inmiddels zeven weken dus we hopen dat het nu bergafwaarts gaat. Krampjesvrij voordat ze naar de opvang moet zou mij een hoop gerust stellen. Ik heb nu immers alle tijd om met haar samen dit op te vangen maar op de opvang is dat natuurlijk anders!

Ja ja, opgroeien gaat vanaf baby aan al niet zonder slag of stoot zullen we maar zeggen ;).

Babyvoeding boekentip:

Zo krijg jij een blije baby

Reflux Baby

darmkrampjes, wat kan ik doen tegen darmkrampjes baby, babylabel

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...