‘Van voor de klas naar achter de camera’ 

16 januari 2019

Hi, ik ben Renate (33), getrouwd met Ed. Moeder van twee prachtige kinderen (meisje van 5 en een jongen van 2) en een gepassioneerd fotograaf. 2 Jaar geleden heb ik mijn baan als leerkracht in het basisonderwijs opgezegd om mij volledig op het fotograferen te gaan richten en mijn dromen na te jagen.

Een hele spannende beslissing, maar wel de beste beslissing ooit. Ik ben altijd bang geweest om de zekerheden die ik op dat moment had in mijn baan als juf overboord te gooien. Want zo voelde dat heel erg, je hebt tenslotte niet voor niets gestudeerd. Tegelijkertijd wist ik dat ik niet gelukkig ging worden als ik verder zou gaan in de sneltrein waar ik op dat moment in zat. Ik wilde heel graag weer een stuk rust en controle terug en meer tijd voor mijn eigen kinderen, mijn dochter zelf naar school brengen en ophalen en kopjes thee drinken met haar na school.  Nu is de tijd er voor mijn passie, het fotograferen. Mijn werk richt zich vooral op Newborn, zwangerschap, geboorte en gezinnen.

By Mom Photography, babyfotografieBy Mom Photography

Echt heel veel tijd om na te denken over hoe ik dit allemaal zou gaan aanpakken was er niet. Er zijn nog nooit zoveel deuren open gegaan als toen. Al snel kon ik mijn weken vullen met allerlei opdrachten. In december van dat jaar kreeg ik ook een telefoontje van het ziekenhuis in Delft. Zij waren op zoek naar een fotograaf om het team van medische- en herinneringsfotografen te versterken. Of dit iets was voor mij?! Ja! Absoluut ja!

Hier hoefde ik geen moment over na te denken. Ik fotografeer nu sinds anderhalf jaar voor het ziekenhuis op oproepbasis de sterrenkindjes. Het gaat hierbij om zwangerschappen tussen de 14 en 40 weken waarbij het kindje overleden is in de buik, niet levensvatbaar is of tijdens of direct na de bevalling overlijdt. Je kunt je niet voorstellen hoe heftig dit voor ouders moet zijn om dit door te maken. Om afscheid te nemen van jouw kindje.

Ik kan ook niet zeggen dat het mij niets doet. Ik ben een gevoelsmens, zeg gerust hoogsensitief, maar mijn camera werkt op dat moment als een soort beschermend schildje. De emoties zijn heftig, mijn taak is op dat moment om de ouders een zo mooi mogelijke herinnering mee te geven. Het enige tastbare wat zij ooit nog zullen hebben. Op het moment dat ik de kamer in stap gaat er bij mij een knop om. Soms gaat dat niet en is de situatie zo schrijnend dat ik het zelf ook niet meer droog kan houden. Ik schaam me hier niet voor en zie het alleen maar als iets heel moois dat het mij raakt en dat je op dat moment steun kunt bieden.

Persoonlijke verhalen achter de foto’s

In mijn werk kom ik regelmatig op verschillende plekken en ontmoet diverse mensen met allemaal een eigen verhaal. Naast het fotograferen schrijf ik graag over dingen die mij raken. Soms ontmoet ik tijdens een shoot mensen met een wel heel bijzonder verhaal, meestal begint het dan direct te kriebelen en wil ik hierover schrijven. Op mijn eigen site zijn mijn eerste blogs te lezen.

In de afgelopen twee jaar ben ik vooral bezig geweest met voor mijzelf uit te vinden waar ik nou echt heel blij van wordt in mijn werk. Ik heb allerlei opdrachten aangenomen om ervaringen op te doen. Mijn hart ligt momenteel in de geboortefotografie en de New Born shoots. De kracht en de emoties rondom een geboorte zijn zo mooi en zo puur. Ik vind het mooi om te zien dat de foto’s een soort puzzelstukken zijn voor de kersverse ouders. Een bevalling is toch iets waarbij de ouders in een bubbel zitten en niet goed meekrijgen wat er nou eigenlijk allemaal gebeurd is. Om dit later samen nog eens te kunnen herbeleven en hier de liefde en emotie in terug te zien is voor ouders eigenlijk noodzaak. Helaas vinden veel ouders het toch nog wel erg moeilijk om een fotograaf toe te laten. Tijdens een bevalling probeer ik altijd zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven, maar wel alles zichtbaar te maken. Achteraf hoor ik vaak dat ze mij niet gezien hebben en of ik er wel was. Dat is alleen maar een mooi compliment.

Sommige dingen zijn niet te regisseren

Mijn werk is op dit moment heel goed te combineren met de zorg en liefde voor mijn eigen gezin en kindjes  en daarnaast hebben wij ontzettende lieve ouders die de opvang overnemen op het moment dat er onverwachtse situaties zijn waarbij ik direct weg moet. Sommige dingen zijn niet te regisseren.

In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen met mijn gezin en het zal je niets verbazen, maar fotografeer ik ook graag. Afgelopen herfst, tijdens onze vakantie naar de Veluwe, ben ik elke dag vroeg opgestaan om wild te spotten. Een meer mindfull begin van de dag kun je niet hebben. Alleen op pad, de stilte om je heen en de spanning van het wel of niet gaan zien van een hert of zwijn. Op zo’n moment ben ik op mijn best. En een gelukkige mama is een leukere mama de rest van de dag.

Ik heb nu nog niet zo heel veel gedeeld over mijn eigen gezin, maar geloof mij er is genoeg te delen! Ik kijk ernaar uit om mijn verhalen ook met jullie te gaan delen en vind ook dit weer een super toffe kans.

Liefs Renate

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn werk en blogs? Neem eens een kijkje op www.bymomphotography.com of volg mij op Instagram en Facebook By mom photography.

Hoe wordt je babyfotograaf

Deze mooie foto’s van Renate zijn gemaakt door collega fotograaf Nancy Jaspers Fotografie

Lees ook: het bevallingsverhaal van Kim >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...