HEB JIJ EEN BUIKSLAPENDE BABY? PAS OP!

27 januari 2019

‘Je hebt een echte buikslaper zo te zien?’ De jeugdverpleegkundige van het CJG had nog nauwelijks een voet over de drempel gezet of het was er al uit. Naud lag inderdaad heerlijk op zijn buik te slapen toen ze binnen kwam voor de intake.

Buikslaper

Had ik hier direct een kritische opmerking te pakken? Hoe vaak hoor je kersverse ouders niet over het ‘consternatiebureau’. Het is de manier waarop dingen soms gebracht worden denk ik, wat ouders onzeker kan maken. Maar uiteindelijk willen ze net als jij het beste voor jou en je kindje lijkt me.

buikslaper, baby buikslaperBij mij ging het dan ook het ene oor in en het andere direct weer uit. Deed ik bij de oudste nog alles volgens het ‘rust, reinheid en regelmaat principe’, ben ik nu blij als Naud lekker slaapt zonder al zijn melk er weer uit te gooien. Op zijn rug ligt hij flink te kreunen en kronkelen en komt de kostbare moedermelk er met dezelfde vaart weer uit als waarmee het er in gaat.

Wiegendood

‘Je kent de regels omtrent veilig slapen?’ Jazeker, het wiegendood protocol ken ik als kinderfysiotherapeut natuurlijk. Ik weet dus dat tegenwoordig wordt geadviseerd zuigelingen op hun rug te laten slapen zonder toeters en bellen in bed (lees: knuffeltjes, kussentjes, etc.). Dit is ook wat ik in mijn werk adviseer aan ouders.

De zuigelingen die ik zie, komen in de meeste gevallen vanwege een voorkeurshouding en vaak daarmee gepaard gaande afplatting van de schedel. Dit is naast het hoge spuuggehalte van Naud mede een belangrijke reden dat wij hem onder toezicht bijna altijd op zijn zij of op zijn buik leggen. Dat mooie ronde koppie willen we graag rond houden. Op mijn werk krijgen we, ondanks de verbeterde preventieve maatregelen, helaas toch nog vrij veel kindjes met een voorkeurshouding en/of afgeplatte schedel aangemeld.

Voorkeurshouding baby

De schedel van een zuigeling is nog zacht. Het is dus belangrijk om er direct vanaf de geboorte alert op te zijn dat je kindje afwisselend met zijn hoofd naar links en rechts gedraaid ligt. Maar als je net papa en mama bent geworden zijn het aantal plas- en poepluiers, de hoeveelheid melk die erin gaat en de temperatuur van je kleintje over het algemeen de dingen waar je mee bezig bent. En dan wordt een eventuele voorkeurshouding ‘logischerwijs’ nog wel eens over het hoofd gezien (leuke woordspeling 😉). Vermoed je een voorkeurshouding bij je kleintje? Bespreek het op het consultatiebureau óf maak een afspraak bij een kinderfysiotherapeut. Kinderfysiotherapie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

En om een voorkeurshouding en afplatting van de schedel te voorkomen dus goed opletten hoe je kindje ligt! En van begin af aan veel oefenen met buikligging (onder toezicht). Dan krijg je wellicht bij het tweede consult op het consultatiebureau net als ik te horen ‘jeetje wat kan Naud zijn hoofd al goed optillen in buikligging, wat is hij al sterk!’. Tja dat is dan weer het voordeel van het feit dat ik een ‘buikslaper’ heb….

LEES OOK:

buikslaper, baby laten slapen , baby buik liggen

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...