Heel persoonlijk: een brief aan mijn kind

1 januari 2019
Hier een brief van mama, de vrouw die jou 9 maanden vol trots in haar buik gedragen heeft en die nu volop geniet van hoe jij bent. brief aan mijn kind

Brief aan mijn kind

Ik zie je groter groeien, slimmer en wijzer worden, ik leer jou hoe je een puzzel in elkaar zet, hoe je een eitje bakt in je Ikea keuken en hoe je je jas uit trekt. Op jouw manier leer jij mij te genieten van de wereld, zoals ik deze vroeger zag. Een schaap in de wei, de regendruppels voor het raam, een paddestoel in de grond en het geluid van een vliegtuig of sirene. Ik ontdek de wereld weer door kinderogen en ik vind het fantastisch.

Om alle herinneringen in te bewaren >> 

Eeuwig dankbaar

Jij hebt mij geleerd om weer rust momentjes te pakken, om niet alles in één dag te proppen en om “nee” te zeggen. Daar ben ik je eeuwig dankbaar voor, want zonder jou had ik het veel te druk om even een rondje te fietsen door het dorp, om een pyjama ochtend te houden en om op tijd mijn bed in te gaan. Niet dat ik er nu zo uitgerust uitzie, want ook al liggen papa en mama er sinds jij er ben al voor 22.00 in, we zijn er niet knapper op geworden.

We zien er wit en grauw uit, we hebben kraaienpootjes gekregen, wallen tot onze tenen en de kilo’s blijven er helaas aan vliegen. Als ik foto’s terug zie van voor de bevalling dan begrijp ik eigenlijk niet waarom ik toen baalde van mijn figuur. Mijn huidskleur had een klein tintje en er zat een sprankel in mijn ogen. Hoewel ik er dus niks van snap dat dat allemaal verdwenen is, want juist nu jij er bent voel ik me sterker, rustiger en geniet ik meer van het leven dan voorheen.

een brief aan mijn kindSlechte slaper

Het zal de vermoeidheid wezen; Je bent namelijk niet de beste slaper die er is. Sterker nog; in mijn beleving was je de slechtste slaper die er bestond. Ik zeg was, want je begint het nu aardig onder de knie te krijgen. 1,5 Jaar lang hebben wij nachten gemaakt waarin we 7 keer per nacht uit onze slaap werden gehaald. Dat riep zoveel adrenaline bij mij op dat ik soms hele nachten wakker bleef, mijn lichaam begreep niks meer van dat telkens weer wakker worden zodra ik net lag te slapen. Regelmatig werd me dat te veel en wilde ik alleen maar heel hard huilen.

Alweer bijna 2 jaar

Nu ben je 22 maanden, en ben ik alweer bezig met het voorbereiden van je 2e verjaardag. Je houd van dieren, dansen, muziek en bumba, je bent een klein dapper persoon, je houd van aandacht en van veel mensen om je heen. Deze eigenschap heb je van je vader en ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat je niet mijn verlegen eigenschappen over hebt genomen. Ik was een rustig kindje, en hield helemaal niet van aandacht. Nog steeds vind ik het verschrikkelijk om het middelpunt te zijn of in de belangstelling te staan. Dan lijken me de eigenschappen van je vader en jou een stuk makkelijker. Ik hoop dat je dit je leven lang bij je kan dragen.

Peuterpubertijd

Ondanks dat je nu al in de peuterpubertijd zit en het soms heel moeilijk vind om niet te kunnen zeggen wat je precies wilt ben je echt een vrolijke lachebek. Je vind het leuk om te leren en je pakt alles heel snel op. Ik ben apentrots als ik met mijn kop koffie voor de deur naar jou zit te kijken hoe jij in de speeltuin vriendjes maakt met andere kindjes. Ze hebben jou leren voetballen en je geeft ze allemaal een high five.

Een eer om jou op te voeden

Ik vind het een eer om jou op te mogen opvoeden en ik hoop dan ook dat je vader en ik over heel veel jaren, als we oud en (nog meer) verrimpeld in onze elektrische stoel voor de geraniums zitten, met trots tegen elkaar kunnen zeggen; wat hebben wij dit goed voor elkaar gebokst.

Lieve liefste kleinste grote vriend, we zullen nog heel veel tegenslagen, uitspattingen en verdrietige momenten met elkaar moeten doorstaan, je zal in je leven je ouders nog vaak willen omruilen, en wij jou achter het behang willen plakken, maar laten we afspreken dat de leuke geniet-momenten met elkaar de voorhand nemen.

Ik hou van jou.

Liefs mama

een brief aan mijn kind

Lees ook: brief aan mijn jongste dochter >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Ontwerp-zonder-titel-1

Gaat jouw kind straks tot de Indoor generatie behoren?

Er zijn veel verschillen in de manier waarop onze kinderen opgroeien in vergelijking met vroeger. Eén van de belangrijkste verschillen...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...