Brand rep, brand enthousiast, brand ambassador.. Brand wat??

12 november 2020

Je ziet het vast wel voorbij komen op social media, met name instagram. Webshops die opzoek zijn naar zo genoemde brand reps of brand enthousiast of mensen die zichzelf brand ambassador mogen noemen.

Maar wat is een brand rep nou precies? En hoe kun je hier zelf aan mee doen?

Brand rep gezocht

Brand enthousiast

Bovenstaande wordt vaak verward met brand rep. Ook door webshops zelf, omdat brand rep eigenlijk lekkerder bekt en bekender is. Als brand enthousiast mag je een webshop of merk vertegenwoordigen. Je krijgt dan vaak korting op de collectie en als eerste inzicht in de nieuwe collectie en de mogelijkheid deze vast te bestellen voordat anderen de collectie zien.

In ruil voor deze korting lever jij de webshop of het merk foto’s aan die zij mogen gebruiken op hun social media platform en website. Tevens kan de voorwaarde ook zijn dat jij reclame maakt voor de webshop zodat zij meer klandizie krijgen. Dit doe je door de foto’s op jouw social media te plaatsen en het merk of de webshop te taggen. Ook delen via stories wordt vaak verwacht. Vaak worden brand enthousiast gekozen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld de feestcollectie van feestdagen, of een seizoen. Het kan zijn dat de samenwerking vanuit twee kanten goed voelt en dat je dus langer mee mag promoten.

Brand rep

Als brand rep vertegenwoordig jij een merk of website. De webshop stuurt jouw een kledingstuk of set gratis op en verwacht daarvoor heldere en bruikbare foto’s terug voor op hun social media kanaal en website. Het merk kiest dus voor jou wat bij hen en bij jou past vanuit hun ogen. Soms is er ook keuze uit bepaalde sets, maar meestal maken zij zelf de keuze.

Brand rep kan eenmalig zijn, maar wanneer de foto’s bevallen kan het zijn dat het merk of de webshop verder met je wil samenwerken waardoor je dus meerdere kledingstukken gaat ontvangen en een vast gezicht wordt. Bij brand reppen wordt veelal ook verwacht dat jij foto’s deelt op jouw social media kanaal en het merk of de webshop daarin tagt. Hierbij geldt ook dat het delen in je stories op regelmatige basis vaak een pré is.

haarknipjes brand rep

Brand ambassador

Als brand ambassador vertegenwoordig je een merk of webshop. Dit omdat je een groot fan bent en spreekt met je hart. Je kunt ook maar voor één merk of webshop ambassador zijn. Voorbeeld; wanneer je ambassador bent voor Pampers kun je niet de luiers van Kruidvat promoten. Zo werkt dit ook met kleding!

Je ondersteunt het merk of de ondernemer in de verkoop van de producten en neemt eigenlijk het stukje marketing op je.

Een brand ambassador wordt dus vaak gekozen door het merk of de webshop zelf omdat deze als vaste klant zoveel reclame heeft gemaakt dat de webshop of het merk zichzelf met die persoon wil binden. Je bent dus eigenlijk al die tijd al brand ambassador zonder dat je dit door hebt. De webshop of het merk kan met jou samen kijken wat voor samenwerking bij jullie past.

Hoe word je dan brand rep of brand enthousiast?

Op social media (ik neem even instagram) vinden vaak brand rep searches plaats. Via de hashtag #brandrepsearch kun je deze zoektochten tegen komen.

Vaak wordt er op de social media pagina meteen uitgelegd wat de verwachtingen  en eisen zijn waaraan je moet voldoen.

Wanneer je, net als ik, wilt reppen voor een webshop met kleding / accessoires moet je vaak aan de volgende eisen voldoen;

 • Openbaar profiel
 • Lichte en duidelijke foto’s
 • Soms een x aantal volgers

Wat ze vaak van jou verwachten;

 • Soms een minimale afname per maand ( bijv. 3 producten naar keuze)
 • Heldere foto’s die op het social media kanaal en/of website gebruikt mogen worden
 • Dat je foto’s post en het merk daarin afzonderlijk tagt (dus geen zes merken in één foto maar vooral dat ene merk of die ene webshop eruit laten springen)
 • Een regelmatigheid in posten van foto’s
 • Reclame maken via stories
 • Dat je niet teveel webshops of merken vertegenwoordigd, en als je dit doet dat dit dan andere merken zijn als wat je bij deze webshop promoot.
 • Dat je jouw stijl foto’s houdt zoals ze waren toen je werd gekozen als brand rep / enthousiast.

Wat ze jou vaak bieden;

 • Korting of gratis artikelen
 • Een vergroting van jouw aantal volgers omdat zij indirect ook reclame maken voor jou

De overweging die je dus voor jezelf moet maken is of je jouw kind in de spotlights wilt of niet. En of je het budget hebt om aan de verwachting van de webshop of het merk te voldoen.

Mijn ervaring als brand rep

Ik vind het onwijs leuk om brand enthousiast te mogen zijn! Op dit moment vertegenwoordig ik 3 webshops voor kleding met ieder een afzonderlijk concept. Ook mag ik voor een webshop met vooral accessoires foto’s maken.

Het kost geld, maar deze kleding kocht ik altijd al voor mijn dochter alleen dan nu met korting. Wel moet je weten de balans te bewaren, er is onwijs veel en je bent al snel geneigd om alles te kopen.

Ik wil proberen in hele outfits te denken en te bestellen, daardoor wordt het makkelijker om het merk of de webshop in één foto terug te kunnen laten komen.

Vergis je niet, het is wel ‘hard’ werken. Ik dwing mijn kind immers niet om op de foto te gaan. Wanneer zij er geen zin in heeft schuift het op. Soms geeft dat tijdnood omdat je wel op tijd foto’s wilt aanleveren van producten. Mijn missie is zoveel mogelijk spontane foto’s , dus dat betekend ooit 50 foto’s schieten waarvan er 2 goed zijn. En als dat dan net te weinig is om aan te leveren betekent dit dat je ergens nog een keer je best moet doen.

Voor mij is daarom 3 webshops qua kleding ook echt voldoende. Accessoires zijn wat makkelijker vast te leggen, dus die uitdaging durf ik nog wel aan te gaan.

En bij alles geldt; wanneer ik merk dat Alessia er echt geen zin meer in heeft of ik er geen plezier meer aan beleef stop ik ermee.

Mocht een webshop ook eisen dat ik bij een van de andere stop en mijn ervaring is met die webshop heel fijn en er zit toekomst is zou ik dit ook zeker overwegen, maar ik wil wel mijn eigen keuzes blijven maken.

Enthousiast geworden?

Heb ik jou nu ook enthousiast gemaakt? Ga op zoek op instagram en wie weet kom ik je wel ergens tegen als brand rep of brand enthousiast!

Liefs,

Pauline

 

Natuurlijk kun je ook net als Pauline blogger worden voor Babylabel. Dan wordt jij Babylabel brandrep en deel jij jouw ervaringen met ons. Ook wij vertegenwoordigen mooie baby- en kindermerken. Nieuwsgierig geworden? Geef je op als Babylabel blogger. See you soon!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...