Wel of geen nieuwe auto nodig?

6 september 2018

Je hebt vast en zeker betere dingen te doen dan veel vrije tijd in het uitzoeken van verzekeringen te steken. Maar het is toch zo belangrijk dat je het wel doet. Er verandert veel vanaf 1 september voor de mensen die een autoverzekering hebben. Wie in Nederland een auto koopt, of een auto uit het buitenland naar Nederland laat importeren, krijgt te maken met de zogenaamde BPM, ook wel bijtelling genoemd. BPM is de afkorting voor ‘belasting van personenauto’s en motorrijtuigen’. bpm verhoging

Bpm verhoging

Iedereen in Nederland die een personenauto, bestelauto of motor koopt, moet in principe BPM afdragen aan de overheid. Maar hoe hoog de BPM is, is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn dus geen standaardbedragen die autobezitters moeten betalen per auto. De belasting is onder andere afhankelijk van bijvoorbeeld de uitstoot van de hoeveelheid CO2 en het gewicht van de auto. Ook het soort brandstof welke de auto verbruikt maakt uit voor de hoogte van de BPM.

Vanaf 1 september is de bpm verhoging ingegaan en is het allemaal duurder geworden. De automerken probeerden je te verleiden om snel nog even een nieuwe auto aan te schaffen. Maar was het perse nodig? Het antwoord is nee, tenzij je van plan was om een splinternieuwe auto te kopen.

Vanaf 1 september 2018 is de WLTP-norm verplicht:

  • Elke auto die vóór 1 september 2018 op kenteken geregistreerd is, valt buiten de bpm-verhoging.
  • Elke auto die op of ná 1 september op kenteken wordt geregistreerd is duurder. Dus alleen als je een gloednieuwe auto koopt of importeert krijg je met deze, vaak forse, verhoging te maken.

Vergelijk hier verschillende autoverzekeringen >>

Verzekeringen

De premies van de autoverzekeringen gaan door de bpm verhoging en daarbij horende stijgende autoprijzen flink omhoog. Een duurdere auto betekent een duurdere verzekering. Verzekeraars maken namelijk gebruik van de cataloguswaarde om de hoogte van iemands premie te berekenen. En als die cataloguswaarde hoger is, wordt de premie ook duurder. Het vergoeden van de schade als je de auto total loss rijdt, kost de verzekeraar bijvoorbeeld meer als de auto een hogere aanschafprijs heeft.

Na de geboorte van je baby hoef je in principe niets aan je autoverzekering te doen. Toch kan een baby een mooie aanleiding zijn om nog eens kritisch te kijken naar je autoverzekering. Heb je bijvoorbeeld wel een dekking die past bij de waarde van je auto? En is het niet verstandig om ook een schadeverzekering voor inzittenden te sluiten?

Bekijk ook deze hippe luiertassen >>

Dé hippe kinderwagens van dit moment >>

Kijk hier voor meer positiekleding inspiratie >>>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

mijlpalen

De eerste mijlpalen vieren: de 10 perfecte cadeaus voor baby’s eerste jaar

De eerste verjaardag van een kind is een speciale gelegenheid. Veel mensen willen dit groots vieren, maar een kind van...
was

4 Tips om de berg was van je baby sneller weg te werken

Als kersverse ouder van een baby kan het soms voelen alsof de berg aan was nooit op lijkt te houden....
baby cadeaus

De leukste baby cadeaus

Cadeaus geven aan een baby is niet gemakkelijk, dat is zeker. Enerzijds wil je iets geven waar de baby plezier...