De eeuwige discussie: borstvoeding of flesvoeding?

8 januari 2021

Borstvoeding of flesvoeding? Iedereen heeft er zijn of haar mening over. De één vindt borstvoeding beter, want het is natuurlijk, er zitten geen toevoegingen in etc. En de ander zegt dat flesvoeding niet onder doet voor borstvoeding. Ik ben van beide groepen!

Lees ook de blog Wat je niet moet zeggen tegen een borstvoedende mama >>

Borstvoeding of flesvoeding

Al voordat ik zwanger werd, wist ik zeker dat ik flesvoeding zou geven. Reden? Ik heb in 2008 een borstverkleining gehad, waarbij mijn tepelhof compleet verplaatst is. Dit betekent niet meteen dat je borstvoeding kan geven, maar er kunnen wel wat melkklieren hierdoor verloren zijn gegaan. Er is dus een kans dat het niet eens op gang komt. Ik wilde deze uitdaging niet aan gaan.

Stress door borstvoeding

Nu denken er vast een aantal mensen; wie niet waagt, wie niet wint. Uiteraard! Maar door de borstoperatie had ik al onwijs gevoelige borsten gekregen en deels zelfs ongevoelig. Het idee dat daar een klein mondje hard aan zou zuigen? No way! Leek me ontzettend pijnlijk. Ook heb ik hier en daar mee gekregen wat een stress het geven van borstvoeding met zich mee kan brengen. Het nieuwe leventje is al zo’n verandering. Ik wilde me daarop focussen! En ik denk dat ik het ook moeilijk zou vinden om in het openbaar borstvoeding te geven.

Pro flesvoeding of niet

Nu lijk ik helemaal pro flesvoeding, maar nee, ik zie ook zeker voordelen. Ik vind borstvoeding bijvoorbeeld heel intiem! Het schept een band die je in mijn ogen niet kan nabootsen met een fles. Ook heeft Jaxx zeer ernstige koemelkallergie. Ik moest nu allerlei voedingen gaan proberen (lees: drie maanden lang krijsen), waarbij ik met borstvoeding alleen op dieet moest. Ook niet altijd leuk en handig, maar je bent wel een stuk sneller met de zoektocht! En het is goedkoper dan flesvoeding. Gelukkig wordt Jaxx zijn voeding vergoed, want Neocate kost €65,- per blik.

Ik heb respect voor alle vrouwen! Vrouwen die flesvoeding geven én vrouwen die borstvoeding geven. Wel vind ik vrouwen die borstvoeding geven toch net iets meer powervrouwen. Ga er maar aan staan: lang nog nachtvoedingen geven, kolven (op het werk) en tepelkloven etc. Maar alles voor onze kindjes!

borstvoeding of flesvoeding

Laat gerust hieronder je reactie achter. Wij zijn benieuwd waar jouw voorkeur naar uitgaat. Geef jij liever borstvoeding of misschien juist helemaal niet en kies je toch voor flesvoeding. Laat het ons weten.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...