Borstvoeding geven, een verplichting of een vrij keuze?

28 juni 2016

Er is een hele heisa ontstaan over het wel of niet geven van borstvoeding. Aan de ene kant staat de borstvoedingsmaffia (zoals ze ook wel worden genoemd), waarvan sommige borstvoeding geven tot een kind al dik en breed normaal voedsel kan eten en aan de andere kant de moeders die ervoor kiezen om geen borstvoeding geven omdat ze dat niet prettig vinden.

Een pijnlijke discussie, vind ik, want zo zwart wit is het volgens mij helemaal niet. Er zijn ook een heleboel moeders die wel borstvoeding willen geven maar het, om allerlei redenen, niet kunnen. Borstvoeding is niet altijd een vanzelfsprekendheid. Ik heb vier kindjes gekregen en het liep bij alle vier heel verschillend. Nieuwsgierig hoe ik dat met borstvoeding heb gedaan?

Eerste kind 8 maand borstvoeding

Mijn eerste, nu vier jaar. Heeft acht maanden borstvoeding gekregen. Het ging makkelijk en ik vond het heerlijk! Ze had reflux en spuugde veel dus ik lag soms hele dagen met haar in bed. Kon zij drinken en ik een beetje bijtanken van de eerste zware nachten. Op mijn werk kolfde ik twee keer per dag zodat zij fulltime borstvoeding kon krijgen. Ik kon er eigenlijk niet goed afscheid van nemen maar we wilden een tweede en dus leek het me beter om te stoppen met de borstvoeding.

Tweede kind tot 4,5 jaar borstvoeding

Mijn tweede ging in het begin perfect. Zoals jullie in mijn eerdere blog hebben kunnen lezen was hij een huilbaby. Maar de voeding ging gelukkig wel goed. Toen hij 4,5 maand was, kreeg hij twee boventanden (hij was hier extreem vroeg mee) en ging hij bijten. Tot bloedens toe. Het was een hel (zo ontzettend pijnlijk) en hoe graag ik ook wilde doorzetten, dat heb ik ook echt geprobeerd, ik wilde niet dat hij mijn bloed moest drinken. Want zo erg was het echt!

Borstvoeding bij een tweeling

Bij mijn tweeling heb ik me van tevoren neutraal opgesteld. Ik zou het wel zien. Afhankelijk van hoe het zou gaan met de bevalling etc. Maar ik wilde het in ieder geval gaan proberen. Omdat vooral mijn dochter extreem was afgevallen moest ik vanaf de eerste dag gaan bij voeden met kunstvoeding en daarnaast kolven. Ze moest uit een flesje drinken omdat anders niet duidelijk was hoeveel voeding ze binnen zou krijgen. De lactatiedeskundige hebben we vanaf het eerste moment ingeschakeld omdat een tweeling voeden toch wel even andere koek is dan een eenling. Het vergt ontzettend veel van je lichaam omdat je voor twee kindjes melk aan moet maken. En ik was al tien kilo afgevallen na mijn bevalling. Ik woog niet zo heel veel meer. De lactatiedeskundige gaf me de keuze.

Genoeg moedermelk voor 2 kindjes?

Voor twee kindjes melk aan gaan maken. Dan moest ik de hele dag gaan kolven en ook voeden. Of gewoon voor 1 kindje melk aanmaken en dan beide met kunstvoeding bij voeden. Mijn dochter moest ik al bij voeden en het idee van de hele dag door kolven met vier kindjes leek me een te zware opgave.

Ik kolfde dus een aantal voedingen per dag voor mijn dochter en mijn zoontje ging aan de borst. Om en om. De 1 de borst/afgekolfde melk de ander kunstvoeding. Ik ben heel blij dat ik die keuze heb gemaakt want de eerste twee weken moesten we de tweeling om de drie uur wakker maken voor een voeding. Omdat ze dan goed wakker moesten worden moesten we ze eerst verschonen en dan voeden. Het kwam er op neer dat we beiden eigenlijk maar 1,5 uur per ronde konden slapen. Nou ik kan je vertellen dat dat heel erg pittig is.

Borstvoeding geven totdat ik ging werken

Uiteindelijk was mijn dochtertje op het goede gewicht en mocht ook zij weer aan de borst. Heerlijk vond ik dat. En zo heb ik dat drie maanden vol kunnen houden. De 1 de fles de ander de borst. Totdat ik weer ging werken en toen kregen ze ieder 1 borstvoeding per dag en verder kunstvoeding.

Zo had ik het nog wel even vol kunnen houden maar op een dag wilden ze niet meer. Wat ik ook probeerde de borst was een no go. Mijn melk gaf hen blijkbaar niet meer genoeg voldoening. Waarschijnlijk ook omdat ik veel was afgevallen en ik het nog maar parttime deed. Ik vond het ontzettend moeilijk om afscheid te nemen van het borstvoeden. Want eerlijk is eerlijk het is een heerlijk intiem moment. Ik kon er altijd zo van genieten. Je kindje lekker dicht tegen je aan.

Borstvoeding discussie

Als ik de discussies over borstvoeding lees word ik daar gewoon ontzettend moe van. ER wordt door sommigen gezegd dat borstvoeding een verplichting zou moeten zijn. Dat het natuurlijk is en dat er vroeger ook geen kunstvoeding was. Waar! Maar ook toen waren er vrouwen die geen borstvoeding konden geven, om wat voor reden dan ook. Daarom waren er minnen. Minnen die kindjes van andere vrouwen voeden omdat zij dat zelf niet konden.

Sommige voorstanders zeggen dat je kindje meer weerstand opbouwt en dat het beter bestand is tegen allergieën. Maar in mijn geval is daar niets van waar want van al mijn kindjes heeft alleen degene die het langste borstvoeding heeft gehad, extreem eczeem in de zomer. De anderen hebben nergens last van. Voor de gezondheid lijkt het me ook niet schadelijk wanneer een kindje geen borstvoeding heeft gekregen. Ik heb zelf nooit borstvoeding gekregen en ben nooit ziek en heb geen gekke allergieën.

Ook wordt er gezegd dat borstvoeding beter is tegen krampjes of reflux. Maar mijn tweeling, die ook kunstvoeding kreeg vanaf het begin, heeft bijna geen krampjes gehad en ook geen reflux. De eerste twee hadden dit dan weer heel erg.

Wat nu waar is of niet en hoe het wetenschappelijk zit, geen idee. Ik weet alleen dat ik borstvoeding geven heel fijn vond. Dat was voor mij de belangrijkste keuze om borstvoeding te geven. Maar niet iedereen heeft deze keuze. Soms gaat het gewoon niet.

Mijn advies is dan ook doe wat goed voelt en wat in de mogelijkheden ligt. Laat moeders die borstvoeding niet zien zitten in hun waarde, laat moeders die lang willen voeden dat lekker doen en respecteer vrouwen die geen borstvoeding kunnen geven maar het wel graag zouden willen. Voel je niet schuldig als het niet gaat! Of als je minder lang kunt voeden dan anderen. Het allerbelangrijkste is dat je er bent voor je kindje en dat je het liefde geeft. Liefde is nog altijd de beste voedingsbron ter wereld!

Heb jij borstvoeding kunnen/willen geven? En zo ja, hoe lang? Zo nee, waarom lukte het niet of waarom wilde je het niet?

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

eerste keer tandarts

De tandenavonturen van onze peuter: voor het eerst bij de tandarts

Onze zoon is voor het  eerst bij de tandarts geweest. Dit vinden we een belangrijke mijlpaal! Niet alleen om de...
zwangerschap

Volg je hart want dat klopt!

Wanneer je geboren bent word je direct al bloot gesteld aan hoge verwachten. De bekende zinnen, Rolt ze al, praat...
huilbaby

Hoe sus je jouw huilbaby? + vijf tips

Een huilbaby is een baby die minimaal drie dagen per week gedurende drie uur huilt. Om erachter te komen of...