Wanneer borstvoeding een kwelling wordt

6 juli 2017

Al heel vroeg in mijn zwangerschap besloot ik dat als het mocht lukken, ik borstvoeding wilde gaan geven. In mijn beleving maakt je lichaam borstvoeding namelijk niet voor niks aan. Toen Wout eenmaal geboren was hapte hij al na een kwartier proberen super goed aan. Hij dronk ontzettend goed aan de borst. En jeetje wat een zuigkracht! Zelfs zo erg dat Wout op de tweede dag borstvoeding geven mijn tepels al kapot trok. AUW!!

Borstvoeding geven was een kwelling

Maar, ik gaf niet op. Ondanks dat ik bij letterlijk iedere voeding met mijn tenen gekruld bijna tegen het plafond aan zat, smeerde ik netjes na iedere voeding Bepanthen op mijn tepels, om zo voor de volgende ronde de pijn te verlichten. Ik heb dit twee weken heel goed volgehouden, of ja, eigenlijk drie. Alleen werd de derde week een totale ramp! Wout kreeg namelijk reflux. Hij spuugde alleen nog maar, de hele dag door. Letterlijk alle voeding die erin ging, kwam er net zo hard weer uit. Na twee dagen sukkelen raakte ik lichtelijk in paniek. Onrustige baby, onrustige mama en alleen maar spugen, spugen en nog eens spugen.

Johannesbroodpitmeel

Gelukkig moesten we dag drie naar het consultatiebureau. Hier werd Wout gewogen. En het bleek inderdaad dat het echt niet goed zat. Wout was namelijk in die drie weken borstvoeding maar 500 gram aangekomen. Véél te weinig. Meteen moest ik over op flesvoeding. Dit had ik zelf uiteraard ook al geprobeerd, alleen kwam dit er ook allemaal uit. Bij het bureau werd toen geadviseerd Johannesbroodpitmeel te gaan gebruiken. Johannesbroodpitmeel is een voedingsvezel die voeding verdikt. Hierdoor komt de voeding minder makkelijk omhoog vanuit de maag. Mijn god, wat een wonderspul! Sinds ik dit in Wout zijn voeding doe drinkt hij goed, spuugt hij veel minder en kwam automatisch goed aan!

Ik ben ontzettend blij dat ik Wout wel de eerste weken borstvoeding heb kunnen geven. Ondanks dat mijn planning was om het langer te proberen, mocht dit niet zo zijn. Gelukkig doet hij het op flesvoeding ook ontzettend goed en zijn wij hier hartstikke mee geholpen.

Ik ben benieuwd of jij borstvoedingen hebt willen/kunnen geven? En hoe heb je dit ervaren? Of was de borstvoeding geven ook een kwelling voor jou?

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

eerste keer tandarts

De tandenavonturen van onze peuter: voor het eerst bij de tandarts

Onze zoon is voor het  eerst bij de tandarts geweest. Dit vinden we een belangrijke mijlpaal! Niet alleen om de...
huilbaby

Hoe sus je jouw huilbaby? + vijf tips

Een huilbaby is een baby die minimaal drie dagen per week gedurende drie uur huilt. Om erachter te komen of...
moederschap

Moederschap – soms voel ik me een andere moeder

Ik lees verhalen, hersenspinsels en ervaringen van andere moeders online en op social media. In veel van die gevallen voel...