Wat je niet moet zeggen tegen een borstvoedende mama

12 december 2017

“Waarom wilde ik ook alweer borstvoeding geven?” schiet vaak door mijn hoofd. Vooral nadat iemand een vraag heeft gesteld of een opmerking heeft gemaakt.  Ze bedoelen het vast niet rot, maar toch zijn dit opmerkingen die je beter niet tegen een borstvoedende moeder moet zeggen:

“Als ik jou was zou ik even gaan wegen op het consultatiebureau, het kan natuurlijk zijn dat je water heb of te weinig aanmaakt”
Ja dat zou kunnen… Hij groeit flink, is vrolijk, helder en tevreden, dus hoezo eigenlijk?

“Wanneer stap je eigenlijk over op kunstvoeding? Ben je al aan het wennen ermee?”
Uhm, nee, waarom zou ik kunstvoeding moeten gaan geven?

“Jeetje moet hij nu alweer drinken, dat is met kunstvoeding wel anders”
Ja, ik voed op verzoek, dus hij bepaald zelf hoe vaak en hoe veel hij kan drinken… Jij drinkt toch ook als je dorst heb?  Borstvoeding is niet alleen voeding… Ook rust en geborgenheid

“Je stapt nog wel over, zeker als je gaat werken, ik hoor je dan wel weer”
Nou dat was dit vast ons laatste gesprek, met mijn bult aan doorzettingsvermogen… Maar bedankt voor je motiverende opmerking!

“Ik ben blij dat ik nooit borstvoeding heb gegeven, wat een ellende en gedoe allemaal zeg’”
Goed vergelijkingsmateriaal… uhm, NOT

“Je gaat toch niet voeden in het openbaar?”
Ik zou niet weten waarom niet? Mijn kind moet toch eten?

Borstvoeding geven doe je niet even…

Vooral de eerste weken kost het behoorlijk wat tijd, energie en doorzettingsvermogen vanwege de pijn en onzekerheid. Het vraagt nog al wat van je lichaam, nadat je nog aan het herstellen bent van je topprestatie. Het laatste wat je dan wilt horen (helemaal niet met de nog aanwezige hormonen) is zo een vraag of opmerking. Al die moeite heb ik toch niet voor niks doorstaan?  Wij stoppen als dat nodig is of als wij dat willen.

Buiten dat het goed is voor je kindje, i.v.m. antistoffen, vind ik het ook vooral speciaal dat ik dit mag meemaken.  Het geven van borstvoeding lukt namelijk niet altijd.  Dus waarom er niet van genieten dat dit kan?  Het is zo een speciaal momentje tussen mijn zoontje en mij, gewoon een momentje van ons samen die hij met niemand anders kan hebben.  Het versterkt de band tussen moeder en kind.
De gedachte alleen al dat mijn kindje groeit door iets wat ik produceer…
(Uuhm, oke.. 2 much info? ).

Gelukkig heb ik één vriendin die dan weer een beetje over enthousiast is. Zodra zij mij ziet vraagt ze gelijk of ik nog steeds borstvoeding geef.  Daarna prijst zij mij de hemel in… Kijk zo kan het ook! Maar een middenweg is ook prima!

Na mijn oudste zoon die wel opgegroeid is met kunstvoeding, dacht ik altijd dat borstvoeding toch voor de meeste de voorkeur had. Maar nu ik borstvoeding geef, lijkt dat weer andersom.

Hoe dan ook, dat is een keuze die wij hebben gemaakt. Kwestie van accepteren en respecteren.
Demotiveer het niet, maar moedig het aan of breng het gewoon niet ter sprake. Dat scheelt een hoop ergernissen en energie. Dank u!

Was getekend, een borstvoedende moeder

Nog meer blogs over borstvoeding lees je hier >>>

Heb jij de nieuwe Bugaboo al gespot? >>>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

salted-stories-badpak_768x768_124509

Salted Stories – Voor avonturen op het strand

Dit is Salted Stories! Een nieuw UPF 50+ badmodemerk voor kinderen en volwassenen. Twinning met het hele gezin in deze...
bee4380a71833b1ce7735348be3abc0d

Elvie lanceert nieuwe SmartRhythm technologie om melkproductie te optimaliseren

Elvie introduceert een nieuwe app-functie voor ’s werelds toonaangevende, bekroonde en meest stille borstkolf op de markt, de Elvie Pump. Elvie ontwikkelt...
IMG_3762

Van luier naar het potje met de oefenbroekjes van Zoocchini

De stap naar het potje is altijd spannend, zowel voor het kind als voor de ouder. Ergens ben je toch...