Bibliotheek, achterhaald of juist super leuk!?

9 maart 2020

Toen ik vroeger klein was waren we alle drie lid bij de plaatselijke bibliotheek. Mijn moeder nam ons dan mee op sleeptouw of haalde ze boekjes voor ons. Ook wat later gingen we zelf om boeken te halen voor het schrijven van werkstukken, of gewoon voor onszelf ter ontspanning. Naarmate je ouder wordt gaat het er een beetje af. En toen kwam internet… Ik denk dat ik sinds mijn middelbare schoolperiode geen stap meer binnen heb gezet in de bibliotheek.

Leuke babyboekjes >>

Bibliotheek leuk voor kinderen

Nu ik inmiddels alweer anderhalf jaar moeder ben komen een hoop dingen weer terug in je leven. Zo dus ook de bibliotheek. Een vriendin van mij vertelde me dat ze met haar dochter regelmatig een bezoekje bracht aan de bibliotheek. Boekjes en speelleermateriaal uitzoeken. Boekjes voor de gezelligheid, maar ook thema boekjes over bijvoorbeeld op de wc plassen. Toen ze dat vertelde dacht ik; ‘hier moet ik meer van weten’.

bibliotheek, bibliotheek leuk voor kinderenSamen met mijn moeder en Alessia ben ik na al die jaren weer eens een kijkje gaan nemen in de bibliotheek. Kijken of het voor haar al zin had, maar ook kijken of het voor mij weer zin had. Zou de bibliotheek een meerwaarde kunnen hebben in de opvoeding van Alessia gezien we voor alles eigenlijk internet hebben?

Voor mij was het antwoord heel snel duidelijk; ja!

Onwijs leuke boekjes en meer …

Wat een onwijs leuke boekjes en materialen hebben ze voor kinderen van jongs af aan.

Je kunt vanaf de geboorte al lid worden en krijgt hier in het dorp meteen een leuk koffertje met de eerste boekjes die je mag houden. Tot de 18 jaar zijn ze hier gratis, dus daarvoor hoefde ik het al helemaal niet te laten.

Kinderen kunnen niet alleen boekjes lenen maar ook puzzels en andere speelleermaterialen. Ook is er een gelegenheid om in de bibliotheek zelf al materialen en boekjes te ontdekken. Er staat een tafeltje om aan te zitten en zelfs een bank waarop ze kunnen plaatsnemen. Alessia vond het prachtig, toen we eenmaal een boekje hadden uitgezocht klom ze op een stoel en ging zitten ‘lezen’.  Alles daagt uit tot lezen en spelen en laten we eerlijk zijn, lezen moeten we uiteindelijk allemaal leren.

Boeken per leeftijdscategorie

De boeken staan geordend per leeftijdscategorie. Zo kun je snel en makkelijk een boekje zoeken passend bij de leeftijd van je kind of baby. Je hebt voelboekjes, boekjes met geluiden, boekjes met flappen noem maar op. En het mooie is, je kunt dus heel gemakkelijk wisselen. Zo is er dus altijd een uitdagend boekje in huis!

Ditzelfde geldt voor de puzzels. Houten puzzels zijn vrij prijzig en kinderen zijn vaak snel uitgekeken op dergelijk materiaal, ideaal dus als je deze na een tijdje kunt ruilen voor weer een wat uitdagendere puzzel.

Alessia is momenteel helemaal fan van dieren, dus een boekje met dierengeluiden kon natuurlijk niet ontbreken. Heel leuk om te zien dat ze zelf steeds sneller door krijgen hoe een dergelijk boekje werkt en na herhaling ook de dieren zelf weet te benoemen. En neem de aandacht af of is het boekje niet meer leuk, brengen we het gewoon terug.

boekje lezen met kinderen, kleine kind boekje lezen, bibliotheek, bibliotheek leuk voor kinderen

Toegevoegde waarde voor iedere ouder

Ik denk dat de bibliotheek voor iedere ouder een toegevoegde waarde heeft. Wanneer je het niet breed hebt is het een ideale manier om je kind toch kennis te kunnen laten maken met de verschillende vormen van geletterdheid. Wanneer je kindje snel uitgekeken is kun je fijn en makkelijk wisselen van boekje of puzzel. En wanneer je een bepaald thema (bijvoorbeeld zindelijkheid of broertje of zusje) duidelijk wilt maken hebben ze daar ook boekjes voor.

Wanneer ze ouder zijn kunnen ze daar zelf wat puzzelen of een boekje doorbladeren wanneer jij voor jezelf even rond kijkt.

Abonnement cadeau

Want ja, ook ik heb mezelf een abonnement cadeau gedaan. Eigenlijk zie ik het als een moment voor mezelf cadeau gedaan. Tussendoor even de wereld uit en mijn eigen fantasie aan, eigenlijk gewoon even lekker niets.

Dus moeders, mochten jullie nog getwijfeld hebben of een bibliotheek in het tijdperk van nu nog toegevoegde waarde heeft dan hoop ik jullie nu over de streep te hebben getrokken!

puzzelen, boekje lezen

LEES OOK:

 • VOORLEZEN MET PEPPA PIG
 • NAAR DE BIBLIOTHEEK MET JE KLEINTJE
 • MEER LEUKE KINDERBOEKEN
 • Delen op Facebook
  Delen op Pinterest

  Lees ook

  image

  Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

  Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
  1

  Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

  Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
  20240217_121600-kopie

  Negenmaanden beurs

  Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...