Bewezen koemelkallergie, wat is dat?

14 december 2020

Mijn zoontje Jaxx heeft bewezen koemelkallergie. Dat bewezen is nog een heel ‘ding’ geweest. Ik neem jullie even mee een poos terug, toen Jaxx zo’n vier weken oud was. Ik denk dat het op een avond was toen ik bedacht dat het misschien niet normaal was als baby’s zoveel huilen.

Wat te doen bij een huilbaby >>

Huilbaby

Jaxx huilde ongeveer 16 tot 18 uur per dag, vooral rond de flesvoedingen. Hij huilde alleen niet als hij sliep, moet je nagaan hoe weinig hij sliep. En hij zat helemaal onder de eczeem. Zijn gezichtje was rood en schilferig. Ik besefte me na de zoveelste week zo gespannen en oververmoeid te zijn, dat ik dit niet langer aan kon. Voor de (minstens) tiende keer belde ik met mijn huisarts om te zeggen dat m’n zoontje nog steeds niet gestopt was met huilen; ik mocht weer langs komen. De eerste negen keer ben ik weggestuurd met ‘alle baby’s huilen’ en ‘alle baby’s hebben krampen’. En als je voor de eerste keer moeder wordt, geloof je dat gewoon.

Ein-de-lijk verwijzing naar de kinderarts!

Die middag ging ik naar de huisarts en ik denk dat ik er nog verdwaasder en vermoeider uit zag dan de vorige afspraken. Ze vroeg me ook hoe ik me dan voelde? Nou, alles behalve uitgerust en blij. Ik kreeg ein-de-lijk een verwijzing naar de kinderarts! Thuis aangekomen belde ik meteen het ziekenhuis hier in de buurt: ik kon terecht over vier weken… De moed zonk in mijn schoenen. Tot ik me bedacht dat er zoiets als zorgbemiddeling bestaat. Ik belde met mijn zorgverzekering en zij zouden contact opnemen met ziekenhuizen in de buurt. Fijn!

Onrustige baby

De volgende dag belde de zorgverzekering dat ik een dag later al naar het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam kon. Tranen van geluk en opluchting stroomden langs mijn wangen. De dag erna ging ik met mijn schoonmoeder naar het ziekenhuis. We hoefden gelukkig niet lang te wachten, want dat is dus echt niet leuk met een huilende baby! De arts nodigde ons uit in een onderzoeksruimte en bekeek Jaxx goed. Ze vond hem erg onrustig en vermoedde inderdaad een allergie. Ik moest voor twee weken een speciale voeding proberen: Nutramigen. Dit is flesvoeding waarvan de eiwitten zijn verknipt en het lichaam dit dus niet snel ziet als eiwitten. Ik was zeer benieuwd!

Thuis gaf ik de eerste fles en ik merkte al dat Jaxx deze rustiger dronk. Hij was niet de hele tijd aan het overstrekken of aan het huilen. Na een aantal dagen merkte ik wel verbetering, vooral het eczeem. Wel huilde hij nog veel en had nog vaak krampen. Na twee weken stond ik weer in het ziekenhuis met vriendlief. De arts onderzocht Jaxx weer en kwam met een doodenge vraag: “willen jullie hem laten opnemen, zodat wij hem kunnen observeren?” Het enige wat ik dacht was: oh nee, dat vind ik zielig! We mochten er nog even over nadenken.

Ik was op…

De volgende dag was Jaxx weer zo extreem aan het huilen, dat ik zelf maar mee begon te huilen. Ik kon niet meer. Ik belde het ziekenhuis en diezelfde middag werd hij opgenomen. Het enige dat ik kon was huilen. Daar lag mijn lieve kleine baby’tje in dat glazen bakje in die véél te grote kamer. Diezelfde middag sliep hij voor het eerst uren achter elkaar. Had het al die tijd aan mij gelegen? Was Jaxx zo gestrest, omdat ik zo gestrest was? De zuster vertelde mij dat alle baby’s altijd de eerste paar dagen fantastisch sliepen in het ziekenhuis. Het is er tenslotte stil en prikkelarm.

Bewezen koemelkallergie

De vierde dag wilden de artsen Jaxx wat gewone flesvoeding geven, om te zien hoe hij hierop reageerde. Provoceren noemen ze dat. Na de eerste fles zat ‘ie meteen onder de eczeem en had heftige krampen. De kinderarts kon niet anders dan uitspreken dat Jaxx bewezen koemelkallergie heeft. We kregen een andere voeding: Neocate. Deze voeding bevat helemaal geen eiwitten, maar aminozuren. Hier kon hij absoluut niet meer op reageren. Daarnaast moesten we ook Omeprazol gaan geven, omdat Jaxx zijn voeding elke keer omhoog kwam.

Nu pas genieten

Drie dagen later verlieten we het ziekenhuis en begon het echte leven thuis weer. Spannend, maar vol goede moed. Er gingen een aantal weken overheen, maar Jaxx veranderde echt. Hij had geen krampen meer, huilde veel minder en had geen eczeem meer. Het échte genieten kon beginnen!

Op dit moment is Jaxx 21 weken en is alles behalve een huilbaby. Het is een vrolijke, lieve en soms driftige baby! Hij wil het liefst al kruipen, lopen en praten. We gaan straks een nieuw spannend tijdperk in: de groente- en fruithapjes. Ik ben er klaar voor, want kijk wat we allemaal hebben moeten doorstaan om hier te komen!

LEES OOK:

Ben jij ook mama van een baby met koemelkallergie en wil jij jouw verhaal ook graag vertellen op babyblog Babylabel? Dat zou geweldig zijn, want met jouw ervaring steun jij andere moeders. Stuur jouw verhaal van minimaal 500 woorden en minimaal 1 hoofdfoto naar info@baby-label.com. 

bewezen koemelkallergie

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...