Smart home security om je gezin veilig te houden

14 januari 2020

Als je wat jonger bent denk je vooral aan jezelf. Dat is heel normaal, tot het moment dat je een relatie krijgt. En daarna kinderen. Je bent niet meer een individu die zichzelf kan redden, je maakt deel uit van een gezin met personen die je wilt beschermen op de best mogelijke wijze. Maar je kunt niet overal tegelijkertijd zijn, dat is gelukkig ook niet nodig. Met een beveiligingscamera systeem kun je niet alleen jouw bezittingen veilig stellen, het is ook een manier om het gezin veilig te houden. Door huisbeveiliging verder uit te breiden met smart home products verhoog je niet alleen de veiligheid in en rond de woning, het verhoogt ook het wooncomfort voor alle gezinsleden. Wat er mogelijk is en waar je rekening mee moet houden kun je op deze pagina lezen.

Welke soort beveiligingscamera systeem kiezen?

Er zijn verschillende soorten systemen voor huisbeveiliging leverbaar. Van eenvoudige oplossingen bij de bouwmarkt tot aan professionele systemen die duizenden euro’s kosten. In praktijk zul je als gezin keuzes moeten maken op basis van budget en behoefte. Zo is het mogelijk om rond de woning dummy camera’s op te hangen die niet echt functioneren. Hier zien inbrekers direct doorheen, en geeft alleen maar aan dat de beveiliging niet op orde is. Een traditioneel beveiligingscamera systeem wordt aangesloten met draden en werkt op basis van een lokale verbinding. De meer moderne smart home security oplossingen bereiken een goede balans tussen gebruiksgemak, prijs en praktische installatie. Dit zijn enkele voordelen van smart home producten:

  • Veelal draadloze verbindingen waardoor kabels trekken en gaten boren niet nodig is.
  • Te koppelen aan de internetverbinding die reeds in de woning aanwezig is.
  • Via een centrale hub zoals de Somfy TaHoma kunnen apparaten van diverse merken centraal bediend en beheerd worden.
  • Naast een beveiligingscamera systeem is het ook mogelijk om andere ‘slimme’ apparaten te koppelen waaronder verlichting, luidsprekers of raamdecoratie.
  • Ook buiten de woning kun je toezicht houden via internet, een mobiel apparaat met een app of via een webbrowser.
  • Bij onraad bepaal je zelf de wijze van alarmering. Denk aan een hoorbaar alarmsignaal, notificaties op smartphones of een bericht naar familie of een professioneel security bedrijf.

Er zijn verschillende protocollen die wel, niet of deels met elkaar samenwerken. Zo levert Google meerdere producten in de Nest lijn waaronder de Home luidsprekers, camera’s en een slimme thermostaat. Somfy produceert niet alleen garagedeuropeners en elektrische raamdecoratie, maar ook indoor en outdoor beveiligingscamera’s. Er is geen enkele leverancier die alle hardware en software levert, het is daarom verstandig om te kiezen voor een uitbreidbaar systeem dat ‘samenwerkt’ met andere merken.

Is smart home security echt veilig?

Domotica bestaat pakweg vijftien jaar, met name smart home security heeft een flinke evolutie meegemaakt in de loop der jaren. Er zijn nog steeds zwakke plekken, waarbij de aanbieders hard aan werken om deze te dichten. Hier wordt vaak breeduit over bericht in de pers, maar je leest zelden dat een mechanisch slot op de deur ook te forceren is. Geen enkel smart home security is onfeilbaar, er zijn wel volop methoden om de veiligheid van jouw gezin te optimaliseren zonder ten prooi te vallen aan hackers, dataminers of andere digitale bedreigingen. Laat je daarom goed informeren over de mogelijkheden en maatregelen die je kun nemen om de beveiliging ook écht veilig te maken.

Breid de woning uit met andere smart home products

Een groot voordeel van draadloze smart home security is de mogelijkheid om hier andere smart home products aan toe te voegen. Deze producten bieden naast beveiliging ook voordelen voor het wooncomfort. Hier zijn enkele producten die een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid in huis:

  • Slimme verlichting zoals de Philips Hue serie kan geactiveerd worden op basis van specifieke acties. Wordt er beweging geconstateerd door het beveiligingscamera systeem? In dat geval kun je de verlichting in huis automatisch laten inschakelen, ook wanneer je niet thuis bent.
  • Een alarmsignaal kan indringers afschrikken, het is ook mogelijk om het alarm via slimme luidsprekers door de gehele woning af te laten spelen. Of via een notificatie op de smartphone wanneer je van huis bent.
  • Met deursensoren kun je snel zien of er deuren in huis open staan. Denk aan de kinderen die soms vergeten de deur te sluiten, of de achterdeur die in een hete zomer per ongeluk ‘s nachts open blijft staan. Dit kun je via een app direct zien en actie ondernemen.
  • Vergeet ook niet gevaren binnenshuis. Zo kun je slimme rookmelders koppelen aan de rest van het huisbeveiligingssysteem, wat je cruciale seconden kan besparen in een noodsituatie.

Smart home security is een slimme manier om niet alleen de woning maar het hele gezin veilig te houden.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
20240217_121600-kopie

Negenmaanden beurs

Yes! Deze editie gingen wij naar de Negenmaanden beurs! Het was altijd wel een bucketlist ding, de Negenmaanden beurs. En...