10 tips – back in shape na bevalling

30 juli 2017

Vol trots heb je je kindje zo’n 9 maanden gedragen… en jezelf steeds verder zien uitdijen. Leuk is anders, maar het is nu eenmaal part of the deal. ‘Zorgen voor later’ denk je nog, met het ambitieuze voornemen in no time weer back in shape te zijn. En laten we eerlijk zijn, na een paar weken kraamtijd waarin alles geoorloofd is, verlang je wel weer naar je pre-zwangerschapslook. Je wilt weer back in shape na bevalling komen!

Het is tijd de broeken met elastieken banden en oversized shirts in te ruilen voor de strakke skinny jeans met sexy top. Er is altijd die ijdele hoop dat er vast al wel iets past. En inderdaad, sommigen passen met enkele weken alweer in hun oude jeans. Maar het gros blijft steken in de net-boven-de-knie-en-verder-nie-zone, of de pers-mijn-billen-er-net-in- maar-krijg-m-in-geen-100-jaar-dicht-situatie. Met die hormonen die nog door je lijf gieren, stort je jezelf nog net niet snotterend ter aarde.

Lees ook: je relatie na een bevalling >>

Back in shape na bevalling : 10 tips

Back to reality & back in shape na bevalling! Maar hoe?! Dat is de hamvraag. Wij geven je 10 tips om zo snel mogelijk die skinny jeans soepel in te stappen (en dicht te krijgen 😉 )

  1. Neem de tijd! Het liefst ben je gisteren al weer terug in je oude lijf. Maar 9 maanden zwanger, betekent ook 9 maanden ontzwangeren. Je lichaam moeten herstellen en je hormonen moeten weer in balans komen. Blijf realistisch, je hebt tenslotte net een hels karwei geleverd: je kind gedragen en op de wereld gezet.
  2. Geef borstvoeding. Het geven van borstvoeding is natuurlijk een keuze die je zelf moet maken. Daar is geen verkeerde keuze in. Echter, schijnt het geven van borstvoeding je versneld weer back in shape te krijgen.
  3. Gezonde voeding. Lijnen is niet voor iedereen direct handig, zeker wanneer je moet herstellen van een zware bevalling of borstvoeding geeft. Dat neemt niet weg dat je op je voeding kunt letten en voor gezondere alternatieven kunt kiezen (in plaats van alle chocolade en snacks tijdens de zwangerschap 😉 )
  4. Drink veel water. Je vochthuishouding speelt een belangrijke rol in de afvoer van afvalstoffen. Vermijd sappen en frisdranken die bomvol suikers zitten.
  5. Bewegen! En dan bedoelen we (nog) niet sporten, maar puur de dagelijkse beweging. Wat is er nu heerlijker dan een wandeling met de kinderwagen? Een frisse neus voor jou en de baby, trots de kinderwagen voor je uitduwend. Pak voor kleine boodschapjes de benenwagen en je zit zó aan een half uur beweging per dag.
  6. Vervolgcursus. Vaak kun je bij de instantie waarbij je de zwangerschapscursus hebt gevolgd, kiezen voor een vervolgcursus die gericht is op weer fit worden na de bevalling. Het een goede opstap die specifiek gericht is op net bevallen moeders (en alle ongemakken die daarbij komen kijken).
  7. Sporten. Wanneer je denkt dat je er klaar voor bent is sporten, in combinatie met gezond eten, de beste manier om weer snel back in shape te zijn. Kies een sport die het beste bij jou, je planning en leefstijl past. Of dat nu bijvoorbeeld hardlopen, fitness of yoga is.
  8. Forceer niets! Luister naar je lichaam en ga niet te hard van stapel. Blessures liggen op de loer en dat is wel het laatste wat je wilt. Kijk nog even uit met buikspieroefeningen, zeker na een keizersnede, en zet nog niet teveel gewicht op je bekken. Vaak word je bij sportscholen goed begeleid en nemen ze je gezondheidstoestand mee in het trainingsschema.
  9. Relax! Oooo zo belangrijk is het om je ook te ontspannen in deze hectische tijd waarin je net moeder bent geworden. Er komt ontzettend veel op je af. Ontwijk stress, want dat werkt averechts, en bouw rustmomenten in.
  10. Geniet! Back in shape, maar ook back to basic. De basis van je bestaan op dit moment: je baby. Geniet van je kleintje en je gezin. De gelukshormonen die dan meester van je maken, geven je energie voor tien. De rest komt vanzelf.

Eis niet teveel van jezelf en probeer alles in perspectief te zien. Daar bereik je uiteindelijk meer mee dan overhaast te handelen. Stel doelen voor jezelf maar ben daarin heel realistisch. Niet alleen je vrouwelijke vormen zijn veranderd, je hele leven is veranderd. Neem de tijd eraan te wennen, er balans in te vinden.

Back in shape..body & mind. Yeah! Bring on those skinny jeans, baby!

Meer lezen? Bestel het boek: Weer fit na je bevalling

Worstel jij hier ook mee? Heb jij nog andere tips om back in shape na bevalling te komen? Deel jouw tips hieronder met ons!

Lees ook: haaruitval na de bevalling >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...