Babytandjes; hoe, wat en wanneer…

3 april 2020

Als ouder merk je het niet altijd als de babytandjes doorkomen. Gemiddeld komen ze rond 6 maanden, maar dat is slechts een gemiddelde. Wat zijn dan eigenlijk de symptomen en wat kan je doen om je kleintje te helpen?

Lees ook: Charlotte krijgt haar eerste tandjes >>

Wanneer komen de babytandjes?

Gemiddeld krijgen de meeste baby’s zo rond de 6 maanden hun eerste tandjes. Maar dat kan ook best een maand of twee eerder of later zijn.Vaak laten de onderste twee snijtandjes zich al eerste zien, meestal de onderste. En als de eerste twee snijtanden over de dam zijn… De rest van de snijtanden volgt dus gewoon, meestal binnen het eerste jaar. Na ongeveer een jaar komen de eerste kiezen. En tussen anderhalf en twee jaar vinden de hoektanden het tijd om naar buiten te komen. Als je kindje tussen de 2 en 3 jaar is, volgt de rest ook. In totaal heeft je kindje dan 20 tanden en kiezen.

Dit helpt bij doorkomende tandjes: een bijtring >>

Last van doorkomende tandjes

Het ene kindje heeft veel meer last van doorkomende babytandjes en kiezen dan het andere kind. Maar de meeste kinderen hebben er wel enigszins last van. Ook per tand of kies kan het nog verschillen. Om het nog ingewikkelder te maken: de symptomen zijn ook niet bij elke baby precies hetzelfde. Zo kwijlt de een er lekker op los en heeft een andere baby vooral hele rode wangetjes en wat verhoging bij het doorkomen van de babytandjes, en weer een andere ukkepuk is vooral wat hangerig en huilerig.

Bekijk hier de leukste bijtringen

Je kunt de babytandjes zelf voelen

Meestal kan je wel voelen en zien dat er een tandje of kies door wil breken. Bij veel andere symptomen kan het lastig zijn om te bepalen wat door de tandjes komt en wat niet, zoals bij oorpijn, koorts of diarree. Let er bij koorts en diarree in elk geval altijd op dat het niet te lang duurt en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Poetsen maar!

Als de eerste tandjes doorkomen, begin dan meteen met poetsen. Gebruik dan wel een speciale babytandenborstel. Die zijn zacht. Ook babytandpasta is handig, daar zit nog niet zo veel fluoride in. Wil je liever helemaal geen fluoride geven, dan zijn daar ook speciale babytandpasta’s voor te vinden.
Één keer per dag poetsen is voldoende in het eerste jaar. Het is natuurlijk wel zo slim om dat na de laatste voeding te doen.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...