Draagexpert Kay Poelen over de do’s en dont’s van het dragen van je baby

29 april 2021

Waar het dragen van je kindje in een draagdoek of -zak lang werd gezien als iets voor hippies, zien we dit nu in het dagelijkse straatbeeld. Het dragen van je baby is niet alleen ‘in’, het heeft ook een hele belangrijke natuurlijke functie. Veel mensen zijn huiverig voor het dragen omdat het moeilijk lijkt, maar het is makkelijker dan je denkt – echt! Wel is het goed om je in te lezen in de ‘wereld van het dragen’ voordat je eraan begint. Kay Poelen, moeder van vier kinderen en eigenaresse van draagzakkenmerk ByKay heeft twintig jaar draagervaring en weet alle ins en outs van het dragen van je baby. Bovendien gebruikt ze de wetenschap als basis voor al haar ontwerpen voor ByKay. In dit artikel legt ze middels vraag en antwoord meer uit over het belang en de do’s en dont’s van het dragen van je baby.

LEES OOK ONZE BYKAY REVIEW >>

Waarom een draagsysteem

Wanneer je baby net geboren is, kan hij/zij nog helemaal niets en liggen de zorgen over het leven van hem/haar volledig in jouw handen. Je baby voelt dit zelf ook aan en heeft een natuurlijke behoefte om bij jou in de buurt te blijven. Denk maar eens aan apen: jonge aapjes klampen zich de hele dag aan hun moeder vast om zich fijn en geborgen te voelen. Voor mensen is dit praktisch bijna onmogelijk, maar een babydrager biedt de oplossing om je baby dichtbij je te dragen en toch je handen vrij te hebben. Het dragen van je baby middels een draagzak-/ doek zorgt er daarnaast voor dat je baby zelfvertrouwen opbouwt en op een veilige plek de wereld kan ontdekken. Voor jou als ouder is het een mooie manier om de behoeftes van je baby snel te leren herkennen.

Welke babydragers zijn er allemaal, babydragers, goede draagzak, goede draagdoek, bykay, goede babydrager, hoe moet een babydraagzak om, baby dragen

Wat is ergonomisch dragen en waar is het goed voor?

Wanneer je een ergonomische babydrager gebruikt, zit je baby met een mooie bolle rug in een gezonde, natuurlijke houding. De heupjes zitten hierbij in de ergonomische M-positie, waardoor het draagsysteem ondersteuning van knieholte tot knieholte geeft. Daarnaast is het gewicht van je kindje goed verdeeld, zodat het ook voor degene die het draagt ergonomisch is. Ergonomisch dragen houdt verder in dat het hoofdje van je baby op kusafstand en goed in het zicht ligt, zijn/ haar kinnetje los van de borst ligt en de beentjes ontspannen naar beneden hangen.

Het ergonomisch dragen voorkomt niet alleen heupdysplasie, maar kan zelfs ingezet worden bij de behandeling ervan: veel artsen adviseren het gebruik van een draagzak of -doek naast het gebruik van een spreidbroek. Deze kan zelfs gedeeltelijk in plaats van een spreidbroekje gebruikt worden. Daarnaast draagt het ergonomisch dragen van je baby bij aan een optimale ontwikkeling zijn/haar houding en spieren.

Welke babydragers zijn er allemaal, babydragers, goede draagzak, goede draagdoek, bykay, goede babydrager, hoe moet een babydraagzak om, baby dragen, papa met baby draagzak, vader baby dragen

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby dragen?

Je kunt je baby al vanaf de allereerste dag in een draagzak of -doek dragen! Alle ByKay babydragers kunnen zo afgesteld worden dat ze vanaf de eerste dag een ergonomische positie kunnen bieden. Veel ouders starten met een MyKay of draagdoek, omdat deze in het begin een net wat knusser en geborgen gevoel geven dan een draagzak.

Tot welke leeftijd kan ik mijn kindje dragen?

Je kunt je kindje lang dragen, maar dit is wel afhankelijk van het draagsysteem. Een stretch draagdoek wordt meestal gebruikt tot een baby maximaal een jaar is (maar dit mag en kan langer), een MyKay kan tot circa 9 maanden gebruikt worden. Met een geweven draagdoek of Mei Tai kun je je kindje dragen tot hij/zij 4 jaar is. Dit geldt ook voor de meeste draagzakken.

Op welke manieren kan ik mijn baby dragen?

Je kunt je baby op verschillende manieren in een draagzak of -doek dragen, afhankelijk van zijn/ haar leeftijd en het soort babydrager. Zoals hierboven genoemd, kun je je baby vanaf de allereerste dag dragen op je buik of heup, met het gezichtje naar je toe. Rugdragen kan vanaf 6 tot 8 maanden, als je baby zelfstandig kan zitten. Ik raad aan om als je begint met dragen van je baby, dit even samen met iemand erbij te oefenen. Ook kan het handig zijn om in een spiegel mee te kijken. Doordat je ziet wat je doet krijg je het dragen sneller onder de knie.

Welke babydragers zijn er allemaal, babydragers, goede draagzak, goede draagdoek, bykay, goede babydrager, hoe moet een babydraagzak om, baby dragen

LET OP: je kind Facing forward is niet goed voor je baby!

Ik zie nog geregeld dat kindjes gedragen worden op de buik, maar dan met hun gezichtje niet naar de ouder toe, maar van de ouder af. Facing forward, noemen we dat. Naast dat je baby hierdoor overprikkeld kan raken en zich niet weg kan draaien van de drukte om hem/haar heen, is deze houding ook slecht voor de rug van je baby. In plaats van dat de rug mooi bol en rond is en een natuurlijke houding heeft, kan je baby zijn/haar rug makkelijk overstrekken. Ook is er in deze houding geen sprake van een ergonomische M-positie van de heupen. Het is dan ook niet voor niets dat draagmerken die facing forward als verkoopargument gebruiken in de kleine lettertjes hebben staan dat je dit niet langer dan 10 minuten moet doen en goed moet controleren of je kindje oké is: niet iets wat je wilt dus. Facing forward dragen is iets wat we bij ByKay afraden, omdat dit slecht is voor de ergonomische houding van je baby én ervoor zorgt dat je kindje overprikkeld raakt.

Welke babydragers zijn er allemaal?

 

Soort draagsysteem

Manieren van dragen

Gebruiken tot

Op buik of heup

Tot ca. 1 jaar (mag langer)/ 10-18kg

Op buik, rug of heup

Tot ca. 4 jaar/23kg

Op buik, rug of heup

Tot ca. 4 jaar/25kg (afhankelijk van type en maat)

Op buik, rug of heup

Tot ca. 4 jaar/23kg

Op buik

Tot ca. 9 maanden/broekmaat 74

Op heup

Tot ca. 4 jaar/18kg

In welke draagzak of -doek moet ik mijn baby dragen?

Welke babydrager je gebruikt hangt enerzijds af van de leeftijd van je kindje en hoe je hem/haar wilt dragen. Aan de andere kant ligt dit vooral aan je eigen voorkeur. Sommige mensen vinden een draagdoek heel knus en willen ook zelf knopen. Knopen is niet zo moeilijk als het lijkt, maar het idee ervan houdt mensen soms tegen. Anderen willen liever ‘lekker simpel en snel’ en kiezen daarom voor een draagzak. Ons motto bij ByKay is dat we een antwoord hebben op elke draagvraag. Het maakt niet uit of je klein of groot bent, dik of dun, handig of wat onhandiger. Of dat je even snel de winkel wil binnenrennen met je kleintje in een ringsling of dat je 10km gaat wandelen met het gewicht optimaal verdeeld over je gehele bovenlijf in een draagdoek. Wij hebben een passend draagsysteem voor iedereen, want het dragen van je baby is voor iedereen!

Welke babydragers zijn er allemaal, babydragers, goede draagzak, goede draagdoek, bykay, goede babydrager, hoe moet een babydraagzak om, baby dragen, by kay, bykay draagzakken, bykay babydragers

Tot slot

Het dragen van je baby is er voor iedereen, is veel simpeler dan het lijkt en is een fijne manier om je kindje dichtbij je te hebben terwijl jij je handen vrij hebt. Kies een ergonomische babydrager die past bij jouw behoeften en de leeftijd van je kindje. Het maakt niet uit van welk merk je een draagsysteem gebruikt, zo lang je maar ergonomisch draagt. Heb je meer draagvragen? Stel ze gerust, bij ByKay hebben we op elke draagvraag een antwoord.

LEES OOK:

draagzak baby, bykay, hoe draag je een baby, draagvragen, welke draagzak is goed, draagdoek

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...