Samen lezen met je kindje is zo ontzettend leuk. En je zult merken je groeit er beide in. Ik weet nog toen mijn oudste baby was, dat ik dacht, daar krijgt hij vast niet veel van mee. Maar ik ben vroeg begonnen met het voorlezen en plaatjes kijken van leuke babyboekjes. En je merkt al snel dat er reactie komt.
Ook leuk: Eerste woordenboek van Sophie de Giraf >>
Babyboekjes
De babyboekjes zijn tegenwoordig ook zo mooi geïllustreerd en met allerlei stimulerende impulsen gericht op de aandacht van de jonge lezertjes. De grootste hits bij ons thuis in de luier tijd waren altijd de boekjes met flapjes, knopjes en geluidjes. Maar een een boek met veel herkenning zoals ‘Hier woon ik’ in de vorm van een woonhuis heeft alle potentie om een even grote favoriet te worden.
Geluiden- en voelboekjes
Ik heb zelf geïnvesteerd in de geluiden boekjes van Clavis Peuters omdat ze hier ook zelfstandig mee kunnen spelen. En dat is ontzettend handig als je eens met een vriendin in een lunchroom zit. En ’s avonds in bed lezen we het liefst de boekjes met de flapjes. Ik vermaak me kostelijk als het iedere keer weer een verrassing lijkt (wij houden elkaar graag voor de gek) te zijn wat er onder het flapje zit. Zelfs na al wel 100 keer lezen.
Dus denk niet mijn baby kan nog niet lezen, praten en volgt nog geen verhaal. Hij of zij zal dol zijn op het horen van de stem van papa, mama, opa of oma en zeker als hier volop gebruik gemaakt wordt van verschillende stemmetjes. Nog een grote hit bij ons thuis.
HIER WOON IK – Fiep Westendorp
Welke babyboekjes kies je?
Baby’s te jong om voorgelezen te worden? Welnee! Voorlezen is leuk voor elke leeftijd en bovendien goed voor de taalontwikkeling. Maar welk babyboekje kies je De dikke stoffen en plastic babyboekjes zijn voor je baby leuk oefen- en speelmateriaal. Daarmee kan hij vooral zelf ontdekken. In begin zal je baby boeken vooral zien als een leuk speeltje. Hij kan er mee gooien, ze nat sabbelen, er uitvoerig naar kijken en uiteindelijk gaat hij ook echt meelezen.
Voorlezen aan baby is gezellig en rustgevend
Voorlezen is niet alleen leuk voor baby’s en kinderen, maar ook voor ouders. Het is een moment waarop je dicht bij je kind bent. Het voorlezen van een babyboekje maakt een kind vaak rustig. Daarom vindt je baby het fijn om voor het slapen gaan voorgelezen te worden. Samen een boekje lezen is een goede overgang van de drukke dag naar de rustige nacht.
Het lijkt een beetje vroeg om al voor te lezen voordat je kind een half jaar oud is. Toch heeft je baby er al veel aan. Natuurlijk zijn lange lees-sessies nog niet mogelijk, maar door hem voor te lezen, leert hij al vroeg dat boeken erbij horen. Op het moment dat je kind wel aan voorlezen of samen lezen toe is, is het fijn dat hij het boekje al kan vasthouden en zelf kan doorbladeren. Als je baby ongeveer negen maanden oud is, kun je kleine verhaaltjes voorlezen. Vooral verhaaltjes met rijm vinden baby’s van deze leeftijd leuk.
Verband tussen stemgeluid en babyboekjes
Stap twee bij het introduceren van boekjes, is het besef dat stemgeluid gekoppeld is aan activiteiten met het boekje. Baby’s genieten van de stem van hun ouders. Ze worden er rustig van. Neem dus af en toe de tijd om samen met je baby een voorleesboek te bekijken en te lezen. Deze momenten moedigen hem aan om zelf vaker naar een boek te grijpen.
Bevordering taalontwikkeling
Behalve dat je kind de aandacht en intimiteit van voorlezen fijn vindt, bevordert het ook de taalvaardigheid. Kinderen leren nieuwe woorden en door te praten over het verhaal, moeten ze zelf aan de slag met taal. Het vergt een enorme ontwikkeling van je kind om de verbanden te leggen tussen woorden, werkelijke zaken en afbeeldingen in een boekje. Hij vindt het nog moeilijk om de overeenkomst te zien tussen bijvoorbeeld een echte poes en de afbeelding van een poes in zijn boek. Je kunt hierbij helpen door te blijven herhalen. Naast het gebruik van woorden die op de plaatjes slaan, helpt het om geluiden te maken. Niet alleen ‘poes’, maar ook ‘miauw’ zeggen bij het plaatje van de poes.
Meer leuke babyboekjes >>
De leukste kinderboeken voor jongens >>