Voor het eerst je baby voelen bewegen in je buik

22 februari 2018

Je bent in verwachting van je kindje en snakt naar een teken van leven. Maar hoe herken je dit gevoel? Vooral bij je eerste zwangerschap heb je geen idee van wat je zou moeten voelen en wanneer. Gemiddeld ga je voor het eerst je baby voelen bewegen zo rond de 20 weken (zie ook onze blog: 20 weken zwanger) en een paar weken eerder bij de volgende zwangerschap, omdat je het gevoel dan eerder herkent.

Baby voelen bewegen

Hoe dit bijzondere gevoel aanvoelt? Als ik voor mijzelf spreek voelde het alsof ik héle kleine vlindertjes onderin mijn buik had zitten. In het begin verwarde ik het met gebubbel in mijn darmen. Maar ineens besef je… nee, dat is het niet. Het gevoel is zo zacht en zo zoet. Het tovert een glimlach op je gezicht, want het is het eerst voelbare connectie met je kindje.

Mijn eerste voelde ik al vrij snel, ondanks het feit dat mijn placenta aan de voorkant lag. Het kan namelijk zijn dat je hierdoor je kindje in het begin nauwelijks voelt. Natuurlijk heb ik dit opgeschreven in mijn zwangerschapsdagboek, ander ben ik bang dat ik later in mijn zwangerschap dit moment vergeten ben.

Baby 28 weken

Met 28 weken zal je dagelijks je baby voelen bewegen. De ene baby is wel drukker dan de ander. Denk je je kleintje even niet gevoeld te hebben? Ga dan rustig liggen, want ze hebben nogal de neiging juist dan actief te worden. In mijn geval was dat vaste prik als ik wilde gaan slapen. Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe beter je het voelt én ook kunt zien. Een uitstekend hieltje dat een bewegend bultje op je buik veroorzaakt of een paar kleine billetjes die aan één kant zit en je buik asymmetrisch of heel puntig maakt.

Leg je handen op je buik en maak contact. Heel bijzonder om op die manier als partner contact met je ongeboren kind te kunnen maken.

Ronduit prachtig is het om deze bewegingen op de 3D echo te zien, helemaal in zijn of haar element, zo klein als het is. Om te koesteren zo mooi.

Pas op voor gekneusde ribben

Maar vergis je niet! De schoppen van de baby kunnen zo krachtig zijn dat het je een gekneusde rib of beurse plekken aan de buikwand op kan leveren. Ook dat heb ik mogen ervaren. Maandenlang mocht de verloskundige niét op die pijnlijke plek op mijn buik, links net onder mijn ribben, komen. Mijn kleine kerel, de derde, was het beweeglijkst. Zeker op het laatst wanneer de ruimte wat beperkter was en hij zijn kont letterlijk niet kon keren, maar dat toch deed. Wat ook grappig is, maar niet altijd wordt gevoeld, is de hik. De oudste had dit geregeld en het was zo apart om te voelen want ze beweegt natuurlijk bij elke hik. Erg grappig! Tenzij je in slaap probeert te komen…

De frequentie van het bewegen van je baby neemt in hevigheid wat meer af tegen het einde van je zwangerschap. Je kindje slaapt meer en heeft minder ruimte. Toch hoor je zeker 10 x per dag beweging te voelen. Twijfel je? Ga dan eerst rustig liggen en duw wat aan de zijkant van je buik om je kindje wakker te maken. Lukt dit niet of twijfel je? Bel dan je verloskundige.

Lees hier: Zwanger en nu? >>>


Lees hier: 12 weken zwanger >>>

Lees hier: 30 weken zwanger >>>

Lees hier: Bevallen doe je zo >>>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...