Apenliefde

24 januari 2016

Spreekwoorden: (1914) Apenliefde. Daar een aap soms uit hartstochtelijke liefde haar jongen dooddrukt, verstaat men in fig. zin onder apenliefde, een onverstandige, dwaze liefde, vooral de blinde liefde der ouders voor de kinderen, die hun meer kwaad dan goed doet.

Vos heeft driftbuien. Vos begon met gericht gooien. Met bestek,auto’s schoenen. Regelmatig dook ik weg om een auto te ontwijken. Daarna begon hij met slaan en bijten. Vooral als kinderen niet met hem willen knuffelen en tijdens het stoeien. Niet alleen ons dus, maar ook andere mensen en kinderen.

De eerste keer dat hij uit het niets een kind sloeg en daarna de moeder vergeet ik nooit meer. Wat schaamde ik me enorm. Kijk nu begint het echt opvoeden zeiden Janwillem en ik positief tegen elkaar nadat ik hem vertelde wat er die ochtend zich had afgespeeld.

We hebben hem 6 maanden lang op de mat gezet. Soms 10x in een half uur. Als hij ons sloeg, als hij vriendjes beet omdat ze niet wilde knuffelen, als hij zijn vork met eten eraan weggooide, Dit was wat ons het beste leek. Hoe anders denken we nu.

Nadat ik hem voor de zoveelste keer op de mat zette en hij me bleef slaan terwijl ik hem duidelijk probeerde te maken dat slaan pijn doet was ik er zo klaar mee. Dit heeft gewoon geen zin. Het doet me alleen maar verdriet en ik geniet niet meer van hem.

Afijn, nu moest ik nog het nieuws aan Janwillem mededelen. “Ik zit niet meer met je op 1 lijn. Ik weiger hem nog langer op de mat te zetten” zei ik terwijl ik een slok van mijn o% wijntje nam. En een discussie volgde.

Nu 6 maanden later en als hij in een driftbui raakt. Bijvoorbeeld na het kinderdagverblijf of omdat hij geen snoepje mag negeren wij hem en zegt 1 van ons om de paar minuten ben je klaar? Nadat hij meestal 2 keer “nee niet klaar” heeft gezegd roept hij een van ons om te knuffelen en speelt hij weer lekker verder alsof er niets is gebeurd.

Het slaan en bijten is verminderd en het is weer gezellig in huis. Sommige kinderen zijn nog niet veilig voor hem en zijn broertje is gelukkig grover gebouwd dus die kan hem over een paar jaar wel aan.

Ik denk dat je het karakter van een kind er niet uit kan straffen. En van een vreemde heeft hij het niet. Vriendjes van Janwillem gingen soms wel eens huilend naar de juf. Hij bijt zeiden ze dan. Arme Janwillem met zijn grote tanden en zijn enorm guitige kop. Op de vraag waarom hij vriendjes bijt zei de kleine Janwillem: Omdat ik zoveel van ze houd. En nog steeds als janwillem ontzettend gek op me is, wat gek genoeg na al die hormonen nog voorkomt zegt hij “ik kan je wel pijn doen” of wordt ik ineens gebeten terwijl ik aan het koken ben..

Apenliefde… and i like it. Ik moet me zorgen gaan maken als de mannen hier in huis dit niet meer bij me doen…

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...