Voeding kan leiden tot allergiesymptomen bij baby’s

14 september 2020

Heeft jouw pasgeboren baby veel last van allergiesymptomen, zelfs wanneer hij of zij gezonde voeding eet? Dan ben je niet de enige! Veel ouders bemerken dat hun kleine hinder heeft van huiduitslag, jeuk, rode bultjes en tranende ogen. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend voor jouw baby’tje. Tijd om in actie te komen!

Let op of jouw kind extra supplementen & vitamines nodig heeft >>

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan deze allergiesymptomen. Dat neemt niet weg dat ze veelal afkomstig zijn uit een heftige reactie van het lichaam op bepaalde voedingsstoffen. Ook gezonde voeding kan resulteren in symptomen die voedselallergieën teweeg brengen.

In dit artikel zoomen wij daarom in op de relatie tussen allergiesymptomen bij baby’s en voeding.

Een histamine intolerantie is vaak de boosdoener

Hetgeen vaak leidt tot die vervelende allergiesymptomen bij jouw kindje, is een histamine intolerantie. Maar wat houdt een histamine intolerantie precies in? Dat zit zo: histamine is een stof die door jouw lichaam aangemaakt wordt om te waarschuwen voor indringers.

Wanneer jouw baby’tje iets eet waar hij of zij niet tegen kan, wordt het lichaam aangespoord om dit stofje te produceren. Als zijn of haar lichaam de histamine niet snel kan afbreken, ontstaat er een overschot. En dit zorgt er in veel gevallen voor dat tal van allergiesymptomen de kop opsteken.

De allergiesymptomen kunnen dus eigenlijk als voedselallergiesymptomen gedefinieerd worden, welke op hun beurt weer wegens een histamine intolerantie geactiveerd worden. Het is dus niet verwonderlijk dat jouw baby last van allergie-gerelateerde klachten kan hebben, wanneer hij of zij kortgeleden iets gegeten heeft. In dat geval dient het voedingspatroon door een voedingsdeskundige of kinderarts onder de loep genomen te worden.

Allergiesymptomen verminderen door histamine te vermijden

Je vraagt je nu misschien af welke voedingsmiddelen vaak in verband gebracht worden met allergieën bij baby’s. Welnu, deze lijst – vooral toegespitst op gezonde voeding – is vrij gevarieerd en bevat onder andere: Aardbeien, pindanoten en pindakaas, noten, tarwe, soja, gluten, kiwi, vis en zeevruchten, en eieren. Als jouw kindje overgevoelig is voor één of meerdere van deze voedingsmiddelen, dan treedt er vanwege een histamine intolerantie een verhoogt histaminegehalte in het lichaam op. Met als gevolg die nare allergiesymptomen!

Naast het vermijden van voeding waar jouw baby op reageert, kan het ook verstandig zijn om histaminerijke voedingsmiddelen te verbannen uit het dieet van jouw kleine. Denk daarbij aan tomaten, bietjes, avocado, champignons, zuurkool en andere soorten gefermenteerd voedsel. Op die manier zorg je er preventief voor dat mogelijke allergiesymptomen vermeden worden.

Doe dit altijd in overleg met een voedingsdeskundige, zoals een diëtist. Per slot van rekening mag het aanpassen van het dieet van jouw baby’tje niet ten koste van gezonde voedingsstoffen gaan.

LEES OOK:

voedingsallergie, allergiesymptomen, allergiesymptomen bij baby’s, is mijn baby allergisch

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

salted-stories-badpak_768x768_124509

Salted Stories – Voor avonturen op het strand

Dit is Salted Stories! Een nieuw UPF 50+ badmodemerk voor kinderen en volwassenen. Twinning met het hele gezin in deze...
bee4380a71833b1ce7735348be3abc0d

Elvie lanceert nieuwe SmartRhythm technologie om melkproductie te optimaliseren

Elvie introduceert een nieuwe app-functie voor ’s werelds toonaangevende, bekroonde en meest stille borstkolf op de markt, de Elvie Pump. Elvie ontwikkelt...
IMG_3762

Van luier naar het potje met de oefenbroekjes van Zoocchini

De stap naar het potje is altijd spannend, zowel voor het kind als voor de ouder. Ergens ben je toch...