Alcohol en zwangerschap = geen goede combi!!

13 maart 2019

“Ik dronk 1 slok rode wijn tijdens mijn zwangerschap en had 2 weken spijt!” Het is nogal een dingetje hé, alcohol en zwangerschap. Mag t nou wel of niet, en als het dan mag, wat mag je dan precies? In deze blog geef ik je antwoord op deze vragen en vertel ik je mijn ervaring met alcohol tijdens mij zwangerschap, ben je benieuwd, lekker doorscrollen zou ik zeggen!   

Jippie zwanger, dag wijn?

De meeste vrouwen houden wel van een lekker wijntje en een toastje bij een goede film onderuitgezakt op de bank met je lief. Maar dan ben je zwanger en dan is het dag-dag tegen die lekker Chardonnay die je zo graag drinkt! Of toch niet? Ik persoonlijk wist gelijk dat ik absoluut geen druppel wilde drinken tijdens mijn zwangerschap. Terwijl ik echt niet vies ben van een lekker drankje. Maar ik had genoeg nare dingen gelezen over hoeveel effect het had op je ongeboren baby en op forums zijn er zat discussies over te vinden. Geloof me, ga geen forums lezen tijdens je zwangerschap en als je twijfelt. Bel je verloskundige! Daar zijn ze voor. Dat werd meerdere malen per week door mijn man in me neus geboord. Als ik weer een onbekende zwangerschapskwaal had opgezocht!

Alcohol en zwangerschap

Ik was ongeveer 17 weken zwanger en werd door de buurvrouw en tevens goede vriendin uitgenodigd om gezellig te komen gourmetten met de kids en haar man. Mijn man houd graag van een lekker biertje bij de buren en dit is iets wat we ook vaak zat deden. Gezellig een drankje. Ook die avond werd er gedronken, en voor mij rode wijn in geschonken , want dat mocht toch? Of toch niet? Ik was op dat moment een beetje in dubio. ‘Wat moet ik nou?‘ dacht ik. En ik merkte enigszins ongemakkelijkheid aan mezelf. Moest ik genieten van dat ene rode wijntje of toch afslaan? Ik had het me zo voorgenomen geen druppel te drinken. Ach 1 slokje kon geen kwaad? Tot dat ik dat ene slokje nam. De wijn branden in me keel en ik voelde me wangen rood uitslaan.  ‘Gadverdamme zeg’ was het eerste wat ik dacht. Ik wist niet dat ik dit nu zo vies zou vinden. Snel zette ik mijn glas terug en probeerde de smaak weg te spoelen met wat frisdrank! Ik baalde nog geen 5 minuten later en twijfels spookte door mijn hoofd. Wat had ik gedaan?

Extreme spijt van die ene slok alcohol

Ik kroop die avond met tranen in me ogen me bed in. En hoopte maar dat ik hem zou voelen bewegen. Wat had ik een spijt! Misschien stelde ik me wel heel erg aan maar mijn hart zij heel iets anders. Het voelde alsof iemand mijn hart in me keel wilde drukken. De tranen biggelde over me wangen ( ik was wel extreem emo hoor tijdens me zwangerschap ) Mijn man stelde me gerust dat 1 slokje echt niet kwaad kon, en dat ik lekker rustig moest gaan slapen. Dagenlang heeft het nog in me hoofd gespookt. Maar elke keer als ik die kleine lichtjes voelde, verdween die gedachten als sneeuw voor de zon.

Wat mag je nou wel en niet?

Toch was ik nieuwsgierig na mijn ervaring? En er zouden toch meer vrouwen wel willen weten, wat je nou beter kunt laten en waarvan je misschien een half glaasje mag? Zo gezegd zo gedaan ging ik op onderzoek uit. Zo wordt er op een aantal verschillende sites uitgelegd welke gevolgen alcohol gebruik kunnen hebben. Regelmatig drinken kan leiden tot ernstigste beschadiging van je ongeboren kindje en of een miskraam. Ook tast het de placenta aan, een belangrijk en essentieel orgaan voor de baby. Hoeveel alcohol tot schade lijdt en welke vorm van schade is bij elke vrouw, zwangerschap en kind anders. Wel heeft onderzoek uitgewezen dat er een aantal factoren meespelen zoals je leeftijd, de hoeveelheid alcohol, de duur van je zwangerschap op dat moment, en hoe hoog je lichaamsvocht is.

Advies en voorzorgsmaatregelen

Bijde sites geven het advies , dat als je zeker wilt zijn dat je kindje niet wordt beschadigd. Je beter totaal geen alcohol kunt drinken, dus ook niet die ene slok rode wijn. Ik had de pech dat ik in precies me laatste trimester zat in deze bloedhete zomer . En ( net als iedereen ) ook graag wel een verkoelend drankje wilde drinken! Gelukkig bestaat er dan 0.0 toch de smaak maar geen druppel alcohol en dan is een radler 0.0 op het terras onder een parasol echt heerlijk met z’n dikke pens!

Mocht je zwanger zijn en gedronken hebben! Geen paniek. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog zij kunnen je het beste helpen, en kunnen ook helpen als je moeite hebt met stoppen en je advies geven. Of kijk op alcoholenzwangerschap.nl voor andere betrouwbare informatie

Tot die tijd, is 0.0 je beste vriend!

Dan neem nu lekker een kop thee. En doe ik gewoon nog met jou mee.

Tot de volgende blog,

Liefs Ellen

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...