30 weken zwanger

10 november 2020

Met 30 weken zwanger ben je er bijna denk je soms, maar aan de andere kant, jullie ‘moeten’ nog 10 weken. Nog 10 weken en dan gaat het echt gebeuren. Tenminste bij veel mensen is het ongeveer 10 weken, maar bij sommigen duurt het nog maar 6 weken of som toch nog 12 weken. De baby heeft zijn eigen willetje en deze bepaalt wanneer die het daglicht wilt zien. geboorteplan

Lees hier ook: Zwanger en nu? >>>

 12 weken zwanger >>>

20 weken zwanger >>>

Bevallen doe je zo >>>

Gelukkig heb je met 30 weken nog genoeg tijd om:

– de baby naam te verzinnen als je die nog niet hebt,

– de kinderkamer af te maken,

– je taken op je werk rustig af te ronden,

– leuke dingen te doen met je partner en/of eventuele broertjes/zusjes

geboortekaartje uit te zoeken

– lijstjes afwerken om te kijken of je alles hebt

– geboorteplan op te stellen

30 weken zwanger

Nu met 30 weken zwanger is je baby ongeveer 38 centimeter en 1300 gram. Dat betekent dat hij of zij steeds een beetje minder ruimte heeft in je buik. Sommige baby’s liggen al lekker met hun hoofd naar beneden, maar er zijn er nog genoeg die de hele dag aan het draaien zijn. Over ruim twee weken ligt je baby hopelijk goed met het hoofdje naar beneden.

Meestal wordt er rond deze tijd weer bloed bij je afgenomen door de verloskundige of gynaecoloog. Er wordt dan gecontroleerd of je bloed antistoffen aanmaakt tegen het bloed van de baby. Dit is mogelijk als jij een negatieve resusfactor hebt, en je kindje resus positief. De baby kan bloedarmoede krijgen als de antistoffen via de navelstreng bij hem terecht komen. Je kunt eventueel een prik krijgen om te voorkomen dat er meer antistoffen worden aangemaakt. Dit komt gelukkig weinig voor.

Borstvoeding of flesvoeding

Ben je er al over uit wat je wilt doen? Borstvoeding of flesvoeding geven? Als je kiest voor borstvoeding, dan is het verstandig om een borstvoedingsbijeenkomst bij te wonen. Deze worden veelal in het ziekenhuis of via de verloskundigenpraktijk gegeven. Je krijg dan een indruk wat je allemaal kan verwachten en je krijgt tips. Op zo’n bijeenkomst krijg je soms zoveel info dat het je een beetje gaat duizelen, maar dat komt later allemaal goed in de kraamweek.

Geboorteplan

Het is heel prettig om een geboorteplan op te stellen. En het is handig om dat nu te doen dan in de laatste weken. Dan heb je al zo veel om over na te denken. En je weet het helaas maar nooit, de baby kan ieder moment besluiten om te komen. In je geboorteplan zet je heel duidelijk neer wat je wel of niet zou willen tijdens de bevalling. Je schrijft in het plan waar je zou willen bevallen (thuis, geboortecentrum of in het ziekenhuis) en hoe je wilt bevallen (liggend, op een baarkruk, in bad). Verder geef je aan wie je er bij zou willen hebben. De één kiest alleen voor de partner en verloskundige, de ander wil graag meer support naast haar bed hebben. (in Corona tijd is dit helaas heel beperkt)

Beschrijf ook wat je partner zou willen doen, zoals het doorknippen van de navelstreng. Waarschijnlijk kom je tijdens het schrijven op nog veel meer dingen die je wel of niet tijdens je bevalling zou willen. Denk aan een fotocamera. Wil je wel of geen foto’s tijdens de bevalling en wat voor soort foto’s, dat is wel belangrijk om over na te denken. Je moet nooit iets doen wat jij niet zou willen. Aan de hand van dit geboorteplan krijg je een beter beeld over hoe de bevalling zal verlopen. Nu is het alleen nog even afwachten of de kleine ook meewerkt.

Geboortekaartjes

Ook praktisch is om in deze fase al na te denken over het geboortekaartje. Laat je informeren via internet, familie, vrienden of bedrijven die geboortekaartje maken/drukken. Je kan altijd een proefdruk van een kaartje opvragen. Ook kun je zelf een kaartje (laten) ontwerpen. Bedenk goed wat je er op zou willen, een foto, een gedichtje of alleen naam en gegevens. Moet het kaartje stoer, romantisch, vrolijk of iets anders zijn? Soms is het een moeilijke beslissing want er zijn zo veel kaartje, maar soms zijn ouders er zo uit. Wel prettig om dat in dit stadium van de zwangerschap, met 30 weken zwanger, te kunnen kiezen.

Bron: oudersvannu.nl, babybytes.nl

Boeken aanraders:

Tijdens zwangerschap: Veilig zwanger

Bevalling: Buskruit met muisjes en  Veilig bevallen

Kraamtijd: Veilig door de kraamtijd 

Babyboek: Oei ik groei

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...