29 weken zwanger op vakantie

9 juli 2018

Terwijl voor het grootste deel van Nederland de vakantie net begint, moeten wij het alweer doen met prachtige herinneringen en foto’s. De oudste wordt in september vijf, wat ons mooi de gelegenheid gaf nog één keer buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Dit scheelde niet alleen een hoop in de kosten, maar zorgde er ook voor dat ik niet hoogzwanger op vakantie hoefde. Toch twijfelde ik ook nu nog wel of ik me met 29 weken zwangerschap wel aan een lange autorit naar het ons geliefde Italië zou moeten wagen. Misschien toch beter om te vliegen? Of de vakantie gewoon dichter bij huis zoeken? 29 weken zwanger op vakantie

29 weken zwanger op vakantie

Geen enkel alternatief won het van een autovakantie naar het land van de pizza’s en ijsjes. De verloskundige stelde me gelukkig ook gerust en gaf aan dat er geen bezwaar was om te gaan, aangezien de zwangerschap op wat rug- en bekkenpijn na ongecompliceerd verloopt. De belangrijkste tips van haar waren om de reis rustig aan te doen, regelmatig te stoppen en goed te blijven drinken en plassen. In de auto heb je namelijk mogelijk de neiging minder te gaan drinken, om niet te vaak te hoeven plassen. Maar daarin schuilt het gevaar van een blaasontsteking.

Om de reis inderdaad rustig aan te doen boekten we een overnachting net over de grens van Zwitserland en Italië. De eerste dag zouden we de meeste kilometers maken en dan dag twee het laatste stuk.

Dikke buik

Auto volgeladen, eten en drinken bij de hand en cadeautjes voor de meiden voor onderweg ook binnen handbereik. Daar gingen we, op naar ‘la dolce vita’! De reis verliep super voorspoedig. We stopten met regelmaat (vaak ook een noodgedwongen sanitaire stop van één van ons vieren) en de meiden vermaakten zich over het algemeen heel goed met de nieuwe puzzelboekjes, zoekboeken en autostickers. De autodropjes deden het ook goed als laatste troef, moet ik eerlijk toegeven. Het zorgde ervoor dat ik me niet continue met mijn dikke buik in een benauwde positie hoefde te wurmen om scheidsrechter te spelen bij een conflict op de achterbank. De kussentjes die ik had meegenomen deden goed dienst. Ik legde mijn hoofd of been er tegenaan of legde mijn voeten erop als ik ze omhoog deed op het dashboard.

Ontspannen!

Na zo’n 1500 kilometer gereden te hebben in twee dagen, arriveerden we op onze plaats van bestemming. Behalve wat vocht in mijn voeten en enkels mocht ik niet klagen. Ik hield verder geen klachten over van de reis. Twee weken lang hebben we genoten van het mooie weer, de prachtige omgeving, het strand, zwembad en natuurlijk de vele ijsjes! Een bezoek aan Pisa en Lucca moest ik helaas bekopen met weer meer rug- en bekkenpijn. Ik heb toen maar geaccepteerd dat dit soort uitstapjes er een volgende vakantie wel weer van zouden komen. De rest van de vakantie nestelde ik me vooral in een luie stoel op het strand en bij het zwembad. ‘Ja, doe mij nog maar een lekker koud drankje!’

Verhoogd risico op trombose

Aan al het moois komt helaas een eind. Voor de terugreis hadden we nog geen overnachting geregeld. Dat doen we eigenlijk nooit. We zien dan wel óf en waar we een overnachting zullen hebben is dan het idee. Omdat ook de terugreis zo onwijs voorspoedig verliep besloten we in één keer naar huis te rijden. Ons eigen bed riep! Wat ik achteraf denk ik te weinig heb gedaan, is tijdens de pauzes even een wandelingetje maken. Op internet lees ik nu dat dit niet alleen belangrijk is voor je bloedsomloop (als je zwanger bent heb je een verhoogd risico op trombose), maar het is bovendien goed tegen opgezwollen voeten en enkels. Gedurende de reis konden mijn voeten steeds beter dienst doen als poffertjespan, aangezien je de deuken erin kon drukken. En hoewel ik tijdens de reis zelf geen last van mijn rug en bekken heb gehad, moet ik achteraf misschien wel toegeven dat een overnachting halverwege slimmer was geweest…. Tsja, dat is achteraf.

Misschien staat voor jou de vakantie nog voor de deur en heb je wat aan mijn ervaringen. Ik ben benieuwd met hoeveel weken zwangerschap jij nog op vakantie ging/gaat en hoe dit is bevallen (leuke woordspeling… 😉).

Lees hier: Zwanger en nu? >>>

 12 weken zwanger >>>

 20 weken zwanger >>>

30 weken zwanger >>>

Bevallen doe je zo >>>

29 weken zwanger op vakantie, 29 weken zwangerschap

Boeken aanraders:

Tijdens zwangerschap: Veilig zwanger

Bevalling: Buskruit met muisjes en  Veilig bevallen

Kraamtijd: Veilig door de kraamtijd 

Babyboek: Oei ik groei

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Ontwerp-zonder-titel

De beste accessoires voor zwangere vrouwen

Zwanger zijn heeft iets magisch over zich, maar brengt ook wat obstakels met zich mee. Gelukkig zijn er vele accessoires...
IMG_1074-scaled-1

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen!

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk...
IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...