Geweldig! Je bent zwanger en over een poosje komt je kleine wondertje ter wereld. Voordat je baby komt moet je echter wel een aantal dingen regelen. Om het proces iets te vergemakkelijken heeft Babysits voor Babylabel een aantal dingen opgesomd die je zeker moet regelen voor de bevalling, dus voordat je kleine komt.
12 dingen die je moet regelen voor de bevalling
Zwangerschapsverklaring
Zodra je zwanger bent kun je via de verloskundige een zwangerschapsverklaring aanvragen. Vergeet niet om deze aan je werkgever te geven, zodat hij/zij het zwangerschapsverlof kan regelen.
Zwangerschapscursus
Tijdens je zwangerschap kun je een zwangerschapscursus gaan volgen. Niet alleen is dit mentaal en lichamelijk goed voor je, maar je leert hier ook de kneepjes van het ouderschap. Dit is voornamelijk handig als je voor het eerst een baby verwacht.
Erkenning van je kind
Rond week 15-21 moet je de erkenning van je kind regelen via de gemeente. Dit hoef je alleen te doen als je niet getrouwd bent, maar je wel wil dat de kleine de achternaam van je partner krijgt.
Zorgverzekeraar
Rond de vijfde maand van je zwangerschap kun je aan je zorgverzekeraar doorgeven dat je zwanger bent.
De slaapkamer van de baby
Misschien wel één van de leukste dingen die je moet regelen is de slaapkamer van je kleine. In de eerste weken kan je baby gemakkelijk in een bedje naast je bed slapen, maar na een bepaalde periode wil jij waarschijnlijk ook weer je nachtrust terug. Het is daarom handig als jij de slaapkamer van de kleine al af hebt, voordat hij/zij geboren wordt. Dit scheelt je veel werk na de zwangerschap.
Kraamzorg
Via de verloskundige kun je de kraamzorg regelen voor na de geboorte van je baby. De kraamverzorger helpt je de eerste 8-10 dagen na de bevalling. Zo verzorgt hij/zij je baby, maar geeft hij/zij ook nog eens vele ouderschap tips over onder andere voeding en de verzorging van een baby.
Kinderopvang
Het lijkt misschien te vroeg om over kinderopvang na te denken, maar het is toch verstandig om jezelf hier goed in te verdiepen. Mocht jij een keer niet op je kleine kunnen passen, omdat je bijvoorbeeld over moet werken of je een dagje weg moet, dan heb je een oppas nodig. Oppas gezocht? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een oppas in de buurt via een online community zoals Babysits. Naast een oppas aan huis kun je er ook voor kiezen om je kleine bij een gastouder te plaatsen of bij de kinderopvang. Dit is vaak wel een stuk duurder dan een oppas aan huis.
Geboorteplan maken
Tijdens je zwangerschap kun je alvast op papier zetten wat je wil tijdens en na de bevalling. Welke mensen wil je om je heen? Waar en hoe wil je bevallen? De antwoorden op dit soort vragen kun je opschrijven en uiteindelijk bespreken met je verloskundige, partner en gynaecoloog. Zo kunnen zij, voor zover het kan, rekening houden met je wensen.
Shoppen voor de kleine
Luiers, verzorgingsproducten, kleding, flesjes, dekentjes etc. Allerlei producten die je nodig hebt voor een baby. Het is handig om in de loop van de zwangerschap zoveel mogelijk in te slaan. Zo heb je al het belangrijke alvast in huis liggen voor als je kleine wordt geboren.
Vluchtkoffer
Zorg ervoor dat zeker twee weken voordat je bent uitgerekend je vluchtkoffer klaar staat. Mocht je eerder gaan bevallen of in haast willen vertrekken, dan staan alle spullen die je mee wil nemen al klaar.
Geboortekaartjes
Tijdens je zwangerschap kun je alvast nadenken over het geboortekaartje van je kleine. Na de bevalling hoef je deze dan alleen te bestellen.
Kraamvisite
Ben je na je bevalling van plan om visite langs te laten komen bij je thuis om je kleine te bewonderen? Dan is het altijd handig om van te voren drinken en beschuit met muisje te in te slaan. Dit voorkomt dat jij, je partner, een familielid of een vriend nog last minute boodschappen moet gaan doen na je bevalling.
LEES OOK: