Bij een zwangerschap kan het soms onzeker zijn wie de vader is. Een vaderschapstest kan hier de oplossing voor zijn. Met een vaderschapstest kan worden onderzocht wie de vader van een kind is. Maar hoe werkt een vaderschapstest en wanneer kies je ervoor om deze uit te voeren?
Met een vaderschapstest wordt er DNA onderzoek gedaan. Op die manier kan er vastgesteld worden of iemand de biologisch vader van het kind is of niet. Dit kan na de bevalling gedaan worden, maar ook tijdens de zwangerschap al.
De test kan dan duidelijkheid geven als er twijfel is wie de vader is. Ook kan het onderzoek helpen als de vader ontkent dat het kind van hem is. Deze test kun je als thuistest uitvoeren of laten doen bij een arts.
Hoe werkt een vaderschapstest?
Om het onderzoek te kunnen doen moet er DNA afgenomen worden van zowel het kind als de vader. Dit DNA kan makkelijk afgenomen worden door een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang te schrapen. Dit doe je bij zowel het kind als bij jezelf.
Op deze manier kan het DNA van jullie beide met elkaar vergeleken worden. De vaderschapstest zal laten zien op hoeveel punten jullie DNA met elkaar overeenkomen. Op basis hiervan kan er worden bepaald of je de vader bent of niet. Je kunt vaak zelf kiezen op hoeveel punten je wilt dat het DNA onderzocht wordt. Op hoe meer punten het wordt vergeleken, hoe duidelijker het resultaat zal zijn.
Vaderschapstest tijdens de zwangerschap
Ook wanneer de moeder nog zwanger is en er zijn al twijfels ontstaan, is het mogelijk om al een DNA test uit te voeren. Dit is een zogenoemd prenataal DNA onderzoek. Hierbij wordt het bloed van de moeder door een arts onderzocht. Het bloed van de moeder zal namelijk ook het DNA van de baby bevatten. Hiervoor moet er bloed geprikt worden bij de huisarts of de verloskundige. Dit is mogelijk vanaf ongeveer 8 weken zwangerschap.
Hoe betrouwbaar is het?
Hoe betrouwbaar de vaderschapstest is, ligt er maar net aan waar je de test laat uitvoeren. Er zijn online veel bedrijven die DNA onderzoeken aanbieden. Hiervan is moeilijk te bepalen of ze wel allemaal betrouwbaar zijn en of ze goed omgaan met je privacy. Je kunt hier dan wel een test laten uitvoeren, maar of deze ook de juiste uitslag geven zul je niet zeker weten. Dit is dan ook zonde van je geld.
Wanneer je een betrouwbare vaderschapstest wilt laten doen, kun je het beste je apotheker of je huisarts om advies vragen. Wanneer de test via de rechter wordt afgedwongen wordt de test vaak gedaan door een partij waar de rechtbank goed contact mee heeft. Als je de test via de huisarts of een betrouwbare partij doet, dan kun je ervan uit gaan dat de uitslag klopt. Deze uitslagen zijn tot 99,9% betrouwbaar. Het maakt in dat geval niet uit of je het DNA afneemt met een thuistest en opstuurt of dat je het laat afnemen bij de arts.