Vierde trimester? Wat bedoelen ze daarmee?

9 april 2022

Elke vrouw beleeft de bevalling en de aansluitende postpartumperiode anders. En terwijl jouw lichaam stilaan herstelt, begint het voor jouw baby pas. Je kleintje verlaat plots zijn warme cocon en wordt zich stilaan bewust van alle omgevingsfactoren. Hoe jullie deze bijzondere periode ervaren, is voor iedereen anders. Draakzakkenproducent Ergobaby geeft enkele tips over hoe jullie samen dat vierde trimster moeiteloos doorkomen.

Geboorte van je kindje

Negen maanden lang kijk je uit naar de geboorte van je kindje. En of je nu voor het eerst moeder wordt, of voor de derde keer, elke bevalling en iedere baby is anders. Maar dan is het plots zo ver: je bent (opnieuw) mama. Meteen breekt een heel nieuwe periode aan: niet alleen moeten jullie elkaar leren kennen, ook op je baby komt er plots een heleboel af. Het zogenaamde vierde trimster is aangebroken.

vierde trimester, eerste drie maand na de bevalling, ergo baby

Vierde trimester, ¿qué?

Met het vierde trimester worden de eerste drie maanden na de bevalling bedoeld. Terwijl jouw lichaam nog volop herstelt van de zwangerschap en bevalling, is je kindje volledig van jou afhankelijk. Zo heeft je baby op dit moment nog geen controle over zijn of haar lichaamsbewegingen en reageert het vooral op reflexen. Dat is trouwens maar goed ook, want nu er geen navelstreng meer voorhanden is die je baby voortdurend voedt, zorgen de hap-, zoek- en zuigreflexen ervoor dat je baby kan drinken[i]. Daarnaast heeft je kind deze periode ook veel behoefte aan lichamelijk contact en wil hij of zij niets liever dan zo veel mogelijk dicht bij je zijn.

Als kersverse mama is dat echter niet altijd evident. Want terwijl jouw lichaam nog volop aan het herstellen is, heeft niet alleen je baby je aandacht nodig maar wil ook iedereen de kleine spruit komen bewonderen. Gelukkig kan je in bijna alle Europese landen rekenen op kraamzorg bij je thuis. Die eerste weken en maanden na de geboorte zijn dan ook een uitdagende periode. Je moet elkaar nog leren kennen en weet niet altijd waarom je baby nu precies huilt. Heeft hij of zij honger? Of moet de pamper worden verschoond? Misschien wil hij of zij gewoon aandacht? Het is zoeken, proberen en opnieuw zoeken tot je kleintje vredig in slaap valt. En hoe frustrerend het soms ook mag lijken, wees gerust: we’ve all been there. Je kan het!

Huidhonger schept een band

Eén van de grootste aanpassingen voor je baby is de omgeving. Na negen maanden veilig en warm in de baarmoeder te vertoeven, wordt hij of zij nu blootgesteld aan de buitenwereld vol geluiden en onregelmatige temperaturen. Bovendien moet je kleintje ineens aangeven dat hij of zij wil eten. Dit kan je baby onrustig maken. Een eenvoudige tip om je baby te kalmeren is hem of haar te dragen. Baby’s vinden het heerlijk om dicht bij mama of papa te zijn. Dit heet hunkering naar de huid of huidhonger. Het geeft ze hetzelfde gevoel dat ze in de baarmoeder hadden: ze horen je hartslag, voelen je ademhaling en worden verwarmd door je lichaamswarmte. Zorg dus voor voldoende huid-op-huid contact. En betrek je partner hier ook bij. Want hoewel jij jullie baby al negen maanden voelde groeien en bewegen, is dit allemaal nieuw voor de andere ouder. Door hem/haar je baby te laten dragen en samen te genieten van huid-op-huid contact, schep je ook een band tussen hen.

Je kunt je baby vanaf de eerste dag dragen in een draagzak. Babywearing heeft vele voordelen, één daarvan is dat het een helende werking heeft tegen postnatale depressie. Wanneer je je kindje dicht bij je draagt, ben je ook alerter voor andere signalen zoals honger, koorts of een verzadigde luier. Je hebt daarnaast je handen vrij om huishoudelijke klusjes te doen of bezoek te ontvangen. Maar zorg er wel voor dat je de juiste draagzak koopt, want niet elke draagzak is geschikt voor een pasgeborene.

De missie van Ergobaby, marktleider in ergonomische draagzakken, is om ouders te ondersteunen in hun nieuwe ouderschap en daarom tegemoet te komen aan hun behoeften tijdens deze overgangsperiode. De Embrace draagzak is speciaal ontworpen voor pasgeborenen. Comfortabel en gemakkelijk in gebruik, zonder ingewikkeld knopen of wikkelen, zodat je gewoon alle momenten kunt omarmen die je met je pasgeborene zult delen. Met slechts 3 gespen te bevestigen, biedt het de gestructureerde ondersteuning, de eenvoud en het comfort van een draagzak voor zowel jou als je kleintje. Nu in een ademende versie met Aerated Pin-Dot Knit, zorgt Embrace Soft Air Mesh voor voldoende luchtcirculatie, zodat je ook op warme dagen rond kunt lopen met je kindje dicht tegen je aan.

Zorgeloos door alles

Naast het dragen van je baby zijn er nog een paar andere tips die je kunnen helpen om het vierde trimester zo zorgeloos mogelijk door te komen. Pasgeboren baby’s slapen het best als ze je aanwezigheid voelen. Leg je baby daarom de eerste maanden in zijn eigen bedje maar bij jou in de kamer[ii].  Negen maanden lang kreeg je baby zo veel eten als hij of zij wou. Na de geboorte zal hij of zij er plotseling zelf om moeten vragen. Voed dus op verzoek. Op die manier kom je tegemoet aan de behoeften van je baby. Let dus op signalen. Zo leer je jullie kleintje sneller kennen en zie je wanneer hij of zij honger heeft of moe is.

De belangrijkste tip is waarschijnlijk ook de meest voor de hand liggende en tegelijkertijd de moeilijkste van allemaal: zorg dat je voldoende rust krijgt. Een pasgeboren baby is niet gewend aan lawaai en drukte. Beperk dus het aantal bezoekers en laat niet zomaar iedereen je baby vasthouden. Dit komt niet alleen je kleintje ten goede, maar ook jou. Het kraambezoek kan gerust nog een dag wachten.

En tot slot: geniet met volle teugen van elk moment. Die verplichtingen kunnen wel wachten. Ze worden zo snel groot.

Bronvermelding

[1] Het missende vierde trimester | Ouders.nl

[2] Hou toezicht bij het slapen | Kind en Gezin

Wie twijfelt kan terecht bij draagconsulenten of op de website van Ergobaby waar je tips en filmpjes vindt over hoe je je pasgeborenen veilig kan dragen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

was

4 Tips om de berg was van je baby sneller weg te werken

Als kersverse ouder van een baby kan het soms voelen alsof de berg aan was nooit op lijkt te houden....
baby cadeaus

De leukste baby cadeaus

Cadeaus geven aan een baby is niet gemakkelijk, dat is zeker. Enerzijds wil je iets geven waar de baby plezier...
image

Eerste dag naar de opvang: alles wat je baby nodig heeft volgens een kinderverzorgster 

Instappen in een opvang of kleuterschool gebeurt traditioneel vaak na een schoolvakantie. Als nieuwe ouder is het vaak een uitdaging...