Wat is verborgen reflux + TIPS!

23 april 2019

In de kraamtijd viel al op dat Ben veel huilde en weinig sliep. Wanneer de kraamverzorgster mij naar bed stuurde om te rusten lag ik verkrampt in bed te luisteren naar mijn huilende baby, tot ik het niet meer kon verdragen en weer uit bed stapte om hem bij me te nemen. Niet gek dat ik zo niet aan mijn rust kwam en na twee weken ‘kraamtijd’ nog steeds te uitgeput was om luiers te verschonen. reflux, verborgen reflux, reflux baby

De hele dag huilen

In de box liggen ging niet, want hij schreeuwde moord en brand. Hele dagen liep ik met hem rond en áls hij al overdag sliep dan was het op zijn buik op mijn borst. Want ook in bed liggen leverde zoveel gehuil op dat ik mezelf maar aanbood als matras. Dan had ik ook even rust. Zo tegen de avond werd het gehuil het ergst. We kochten een elektronische wipstoel waarin hij een half uurtje stil was zodat we snel konden eten. ’s Avonds als ik een paar uurtjes ging slapen reed Andre elke avond in de auto met hem rond, want dat was de enige manier waarop hij rustig werd en sliep.

Al snel huilde hij ook tijdens de voedingen, overstrekte hij zich helemaal en hoorde ik hem de voeding terug slikken. Spugen deed hij wel, maar niet meer dan andere baby’s geloof ik.  Dit was ons eerste kindje, dus we hadden nog geen ervaring met hoe het ‘hoort te gaan’, maar ik voelde wel dat het niet klopte. Na een zoektocht op het internet en een gesprek bij de huisarts werden onze vermoedens bevestigd: verborgen reflux.

Verborgen reflux; wat is het?

Bij verborgen reflux komt de maaginhoud omhoog maar de baby spuugt het niet uit (zoals bij reflux). De maaginhoud komt tot in de keel en zakt weer terug naar beneden.

reflux, verborgen reflux, baby, wat is verborgen reflux, baby met refluxBen bleek inmiddels een flink geïrriteerde slokdarm te hebben. We kregen van de huisarts een maagzuurremmer mee en na een paar dagen hadden we plots een heel ander kind. Een vrolijke baby die we neer konden leggen en dan ontspannen bleef. Die rondkeek en met zijn handjes speelde, zonder te huilen. Hij kon nog niet lang (plat) liggen, maar dit was zo’n verademing! Wanneer hij dusdanig in gewicht was toegenomen dat de medicatie niet meer optimaal werkte, merkten we dat meteen en verhoogden we, in overleg met de huisarts, de dosering. Toen Ben met zes maanden eenmaal zelf kon draaien, ging hij op zijn buik slapen. Ik vond dit in het begin spannend en draaide hem terug zodra hij sliep, maar binnen no time lag hij zelf weer op zijn buik. En toen kreeg hij ook meer vaste voeding te eten, wat ook hielp. Na negen maanden zijn we gestopt met de medicatie en was het reflux tijdperk voorbij.

Tips tegen (verborgen) reflux

Nu we Sam hebben van 4 maanden oud die géén refluxklachten heeft, zien we hoe heftig deze periode met Ben is geweest. Hoeveel hij gehuild heeft, hoeveel pijn hij had en hoe onprettig hij zich in zijn eigen lijfje voelde, hoe weinig hij en wij geslapen hebben en hoe radeloos we ervan werden. Daarom deze blog om moeders en vaders die met hetzelfde kampen een hart onder de riem te steken. Met mogelijk wat tips die ons ook hebben geholpen:

  • Handdoek onder het hoofdeinde van het matrasje zodat je baby wat schuiner ligt
  • Inbakeren zodat je baby meer rust heeft (wij gebruikten de Puckababy Piep en Pacco XL)
  • De elektronische wipstoel van Mammaroo was voor ons een uitkomst
  • Een osteopaat leerde ons massageoefeningen waardoor de voeding beter van de maag naar de darmen doorstroomde
  • Wat voor ons het beste werkte was een maagzuurremmer, maar huisartsen zijn niet snel geneigd dat bij die kleintjes voor te schrijven. Overleg dus met je huisarts wat het beste is voor jouw baby
  • En als laatste de belangrijkste tip: Houd moed. Want hoe pittig het ook is, het gaat voorbij!

Heb jij nog andere tips als het om (verborgen) reflux klachten gaat?

Babyvoeding boekentip:

Zo krijg jij een blije baby

RefluxBaby

LEES OOK:

reflux, verborgen reflux, reflux baby

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...