Gefeliciteerd je bent nu twaalf weken zwanger en daarmee heb je al een mijlpaal bereikt. Je lichaam begint nu echt te veranderen, bij sommigen is nu al echt een klein buikje te zien, maar dat verschilt wel per vrouw.
Ook zul je merken dat de effecten van de eerste zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid langzaam beginnen af te nemen. Je eetlust zal ook weer toenemen nu je twaalf weken zwanger bent. Nu de kans op een miskraam met de week kleiner wordt, zullen velen van jullie het aan je omgeving gaan vertellen; aan familie, vrienden en misschien ook al op je werk. Je bent niet verplicht om het al op je werk te vertellen, maar soms kan het al wel praktisch zijn. Babylabel heeft wat belangrijke dingen op een rijtje gezet waar je aan moet denken als je twaalf weken zwanger bent.
Jij: twaalf weken zwanger
-
Met twaalf weken hebben de meeste zwangeren hun termijnecho gehad. Tijdens dit (veelal) eerste bezoek bij de verloskundige komt er ook veel informatie op je af. Je krijgt verschillende folders en een handige baby uitzetlijst mee en je kunt zelf ook veel informatie vragen. Ook wordt je gezondheid goed in de gaten gehouden; bloeddruk wordt gemeten, je gewicht wordt bekeken en je moet bloed prikken.
Zwangerschap testen op een rijtje:
-
Vanaf de twaalfde week word je als zwangere vrouw regelmatig getest op je algehele gezondheid. Deze test moeten er voor zorgen dat het lichaam in perfecte staat blijft zodat het kindje goed kan groeien en ontwikkelen. Over het algemeen worden vanaf de twaalfde week de volgende tests afgenomen:
Bloeddruk: De bloeddruk kan tijdens de zwangerschap standaard iets hoger liggen dan normaal. Een te hoge bloeddruk kan zorgen voor zwangerschapsvergiftiging en dan is soms levensbedreigend voor het kind en de moeder.
Bloedsuiker: Het is vrij normaal dat de bloedsuikerspiegel hoger ligt dan anders, dit heet zwangerschapsdiabetes. Dit is verder niet schadelijk en zal na de zwangerschap ook direct weer verdwijnen.
IJzergehalte: IJzer is een belangrijk bouwmiddel voor het lichaam van het baby’tje. Het ijzergehalte wordt daarom ook nauwlettend in de gaten gehouden en eventueel kun je ijzersupplementen voorgeschreven krijgen.
Urineonderzoek: Niet iedere verloskundige acht een urine onderzoek noodzakelijk. Meestal wordt dit alleen gedaan als uit andere test blijkt dat er iets niet helemaal duidelijk is. Vaak wordt er via de urine getest op bloedsuiker en eiwitten.
Resusfactor en bloedgroep: Vaak wordt getest op bloedgroep en positieve of negatieve resusfactor. Wanneer de resusfactor negatief blijkt te zijn hoeft dit niet direct voor problemen te zorgen, maar wordt het bloed wel verder onderzocht op eventuele complicaties.
SOA’s: Sommige SOA’s kun je ongemerkt voor een lange tijd meedragen in het lichaam. Het is daarom van belang zo vroeg mogelijk te ontdekken of je eventueel een SOA hebt opgelopen zodat de baby hier niet mee besmet wordt. Vaak wordt er getest op HIV, Syfilis en Hepatitis B.
Erfelijke aandoeningen baby
-
Eventuele erfelijke aandoeningen of chromosomale afwijkingen kunnen vanaf de twaalfde week opgespoord worden. Meestal gebeurt dit door een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Hiermee kan bijvoorbeeld gekeken worden of het kindje lijdt aan het syndroom van Down. Meestal worden deze testen uitgevoerd op aanvraag van de vrouw of als er bepaalde genetische aandoeningen in de familie zitten.
-
Veel zwangere vrouwen kunnen vanaf de twaalfde week af en toe last hebben van duizeligheid. Dat is helemaal niet raar. Je baby ontwikkelt zich in een razend tempo. Dit kan duizeligheid veroorzaken omdat er extra bloed naar je baby gaat, wat weer kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer naar jouw lichaam en hersenen. Dit in combinatie met een lagere bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap en je hebt het idee dat alles om je heen duizelt. Bewaar je evenwicht door naar je lichaam te luisteren, voldoende te rusten, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.
Baarmoeder voelen
-
Vanaf nu is het mogelijk om je baarmoeder te voelen, omdat deze ook gegroeid is. Ga plat op je rug liggen en druk voorzichtig met je vinger boven je schaambeen. De harde rand die je voelt als een bal is de bovenkant van je baarmoeder.
-
Als de foetus twaalf weken oud is, is het hoofd nog bijna net zo groot als het lijfje. Langzamerhand zal je kindje nu uitgroeien tot normale verhoudingen. Het gezicht van je kind ontwikkelt zich. Het heeft nu ook armpjes en beentjes met handjes en voetjes. Je baby beweegt zich, maar dat kun je nog niet voelen. Je kind is nu ongeveer 8 centimeter groot.
-
Belangrijk om te weten is dat de placenta pas volledig ontwikkeld is als je 12 weken zwanger bent Deze doet dan dienst als een soort filter. Als wat je inademt, maar ook eet en drinkt bereikt dit via de placenta je kindje. Het eten gaat er niet doorheen, maar wel de benodigde voedings- en bouwstoffen. Ook teer, nicotine, sigarettenrook, uitlaatgassen en chemische kleur- en smaakstoffen in bepaalde voedingsmiddelen krijgt je baby via de placenta binnen. Verstandig eten is daarom van heel groot belang. Op de lijst van het voedingscentrum kun je zien wat je wel en beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap.
Baby 12 weken
De baby wordt steeds duidelijker zichtbaar op elke echo die je laat maken. Hoewel de meeste vrouwen de eerste echo pas rond de tiende week laten maken, kun je al duidelijk de vorm van een baby onderscheiden. Je bent nu toch echt zwanger! Wist je dat het hartje van je baby wel 160 slagen per minuut maakt in de twaalfde week van je zwangerschap?
Wanneer je twaalf weken zwanger bent is de baby zo goed als “af”. Voornamelijk het gezicht gaat zich nog verder ontwikkelen voordat de rest van het lichaam gaat groeien. De ogen gaan dichterbij elkaar staan, de oren gaan op de juiste positie staan en de neus en mond worden steeds beter ontwikkeld.
bron oa: zwangerinfo.com, mens-en-gezondheid.infonu.nl/, www.cjg.nl
LEES OOK:
- BABYLABEL
- PERSOONLIJK BEVALLINGSVERHAAL
- ALLES OVER ZWANGER ZIJN
- HIPPE ZWANGERSCHAPSMODE
- WAT MOET JE DOEN ALS ONTDEKT DAT JE ZWANGER BENT
- 20 WEKEN ZWANGER
- 30 WEKEN ZWANGER
- MELK DRINKEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP
- LEUKE BABYSCHOENTJES
- BABYKLEDING
Wat moet je doen wanneer de zwangerschapstest positief is