Van zomertijd naar wintertijd met baby en kind

27 oktober 2019

Van zomertijd naar wintertijd. Het is even wennen voor ouders en kinderen. Dit heeft met twee dingen te maken: signalen van buiten en de biologische klok. De meeste kindjes weten dat wanneer het gaat schemeren ze naar bed gaan. Maar wat nou als het al donker is… dat kan onnatuurlijk aanvoelen.  Hetzelfde geldt voor wakker worden. Als je kind gewend is aan wakker worden als het licht is, zal het in de wintertijd ‘vroeger’ wakker worden. Ga dan aan een uitgeslapen peuter maar eens uitleggen dat hij nog een uur (weet je hoe lang dat is als je twee bent?!) in bed moet liggen.

Lees ook: mijn kind slaapt uit met de slaaptrainer >>

Van zomertijd naar wintertijd

Met de overgang naar de zomertijd gaat de klok een uur vooruit en met ingang van de wintertijd een uur terug. Vaak is het ritme even zoek en hebben kinderen net als wij een paar dagen nodig om te wennen. Eigenlijk is het beste om al een paar dagen voor de overgang van zomertijd naar wintertijd te beginnen met een andere tijdsindeling van je dag. Dit kun je doen door de tijd van eten, badderen en naar bed gaan iedere dag een klein stukje te verleggen. Sommige ouders beginnen drie dagen van tevoren met het steeds iets later op bed leggen van hun baby of  peuter. Anderen nemen hier zelfs 6 dagen te tijd voor. De meeste baby’s slapen als ze iets later naar bed gaan even lang als ze eerst deden en worden dus iets later wakker.

TIPS:

  1. Zorg ervoor dat je kind overdag voldoende slaap pakt.
  2. Bereid je erop voor dat het naar bed gaan bij de overgang naar de zomertijd eerder voelt voor je baby. We gaan een vol uur vooruit in de tijd, dus wat eerst 19.00 uur was, is nu 20.00 uur – maar zal voor je kind nog steeds voelen als 19.00 uur. Als de wintertijd ingaat, geldt het omgekeerde.
  3. Neem je baby als het kan ’s ochtends meteen mee naar buiten, of, als het te koud is, zet de gordijnen open en laat het natuurlijke licht binnenkomen. Dit zal de interne klok van je baby helpen zich aan te passen aan de tijdsverandering.

Wil je een keer doorslapen? Bel de nachtnanny >

Slaaprituelen

Je kind moet weten dat er een duidelijk verschil is tussen dag en nacht. Het helpt hierbij om rituelen in te stellen. Net zoals je een vast ritueel kunt hebben voor het slapen gaan, kan je dit ook maken voor het wakker worden. Je kind moet aan signalen van buitenaf kunnen merken dat het tijd is om wakker te worden. Je zou bijvoorbeeld zingend de kamer in kunnen lopen, altijd het licht gelijk aandoen als je binnenkomt of de wekker zetten. Zo weet je kind dat wanneer dat gebeurd het ochtend is en hij/zij niet meer hoeft te slapen.

Moeilijke overgang

Reken er bij de overgang naar een nieuwe tijd op dat je kind ’s avonds wat eerder moe kan zijn. Hem onnodig wakker houden tot zijn vaste bedtijd kan averechts werken. Zeker bij baby’s en dreumesen gaat het ondanks je voorbereidingen niet makkelijk om over te stappen op de wintertijd. Sommige baby’s zullen terugvallen naar een eerder patroon van huilen voor ze naar bed gaan, of moeilijk kunnen inslapen. Geef de moed niet op. Doe gewoon wat je eerder ook al hebt gedaan om je kind een vast slaapritme te laten ontwikkelen.

Heb jij nog tips voor een goede overgang van de zomertijd naar wintertijd?

Lekker SNURKen onder heerlijk beddengoed >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...
Beeldje-van-de-zwangerschap

Leg jouw zwangerschap vast met een 3D zwangerschapsbeeldje

Echo’s van je kindje in je buik, geboortekaartjes, een babyshower of de eerste foto’s van dat kleine wondertje. Er zijn...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...