Een te korte lipband en te strakke tongriem voor Julas

7 april 2021

Hikken, slikken, happen en weer loslaten… Krampen, winden, huilen en te weinig kunnen drinken. Het klinkt misschien alsof ik het heb over een baby met reflux, maar ik heb het over een baby met een te strakke tongriem en/of te korte lipbandVaak een ondergeschoven kindje als het gaat om onruststokers en daarom wil ik het graag bespreken.

Baby met een te strakke tongriem

Als slaapcoach van het Slaapatelier heb ik al een aantal gezinnen mogen ondersteunen waarbij het desbetreffende kindje van een te strakke tongriem en/of korte lipband last had. Maar recent heb ik het zelf ook mogen ervaren als ouder. En geloof mij, leuk is anders.

Al vanaf de geboorte had Julas moeite met drinken. Hij was gefrustreerd, hapte onrustig aan, liet snel weer los en maakte veel slurpende geluiden tijdens het drinken. Hierdoor kwam er veel lucht mee naar binnen en dit zorgde weer voor krampen. Dat zorgt weer voor huilen en daardoor komt er nóg meer lucht mee naar binnen. Zo krijg je een vicieuze cirkel en een niet zo blije baby. Gelukkig ben ik als slaapcoach en onrustdeskundige geschoold om dit soort dingen te herkennen en daarom kon ik meteen doorpakken. Al moet ik eerlijk bekennen dat het bij je eigen kind toch altijd lastiger is.

strakke tongriem, strak TONGRIEMPJE, STRAKKE LIPBAND, STRAKKE TONGRIEM BABY, BABY TONGRIEMPJE, ERVARING TE KORT TONGRIEMPJE BABY

Lactatiedeskundige heeft meegekeken

We hebben een lactatiekundige 2 uur lang mee laten kijken, een kinderfysiotherapeut ingeschakeld vanwege de vlotte bevalling en een kinderarts Julas laten onderzoeken. Alles met als doel om dingen uit te sluiten en om zo bij de kern van de onrust aan te komen. Alle drie hebben ze Julas goed bekeken en beoordeeld dat er fysiek niets met hem aan de hand was. Daar begon ik toch even aan mezelf te twijfelen. Misschien wilde ik wel iets zien dat er helemaal niet was. Of was ik bang voor opnieuw een onrustige baby zoals Emmelie en wilde ik dit koste wat het kost voor zijn. In de dagen erna bleef het knagen.

Verwijsbrief

Ik heb Julas daarom opnieuw goed in de gaten gehouden, zijn gedrag geobserveerd en dingen opgeschreven die mij opvielen. Het zat mij niet lekker en daarom heb ik om een verwijsbrief gevraagd. Vervolgens zijn we naar een gespecialiseerde kliniek gegaan op het gebied van dit soort dingen. Een eindje rijden, maar dat is het asoluut waard. Als ze hier zouden zeggen dat er niks is, dan is er écht niks. Gelukkig zagen ze daar meteen wat ik al weken zag. Zowel zijn lipband als zijn tongriem waren te strak.

Behandeling met een elektroom

Om de huidige problemen te verhelpen, maar om ook toekomstige problemen te voorkomen zijn daarom beide behandeld met een elektrotoom. Dit is een instrument om elektrochirurgie mee uit te voeren, waarbij als het ware de tongriem en lipband weggelaserd kunnen worden.

Problemen te strakke tongriem:

Een te korte lipband en/of te strakke tongriem kunnen voor een tal aan problemen zorgen. Denk hierbij o.a. aan:

  • moeilijk drinken aan de borst of fles.
  • een verkeerde houding met daardoor spierspanning en pijn als gevolg.
  • mond-ademhaling.
  • slecht eetgedrag.
  • een slecht functionerende tong.
  • een slechte mondgezondheid.

Bij welke klachten moet je alert zijn?

Niet alleen als baby kan het dus problemen geven, maar ook later als kind, puber of zelfs als volwassene. Dingen als praten, eten of zoenen kunnen daardoor een uitdaging worden. Het is dus belangrijk om dit soort problemen vroegtijdig op te sporen en goed te laten beoordelen. Maar waar herken je dit nou aan en wanneer moet je alert zijn?

  • als je baby slecht kan drinken aan de borst en/of fles, voeding loopt eruit of het alleen lukt met een tepelhoedje of door compressie te geven.
  • als de lip van je kindje niet goed om kan krullen.
  • het drinken moeizaam gaat en de groei terugloopt.
  • veel happen, onrustig drinken en snel weer loslaten.
  • geen grote mond kunnen maken.
  • je baby raak extreem vermoeid van het drinken en valt veel in slaap tijdens de voeding.
  • je baby “klemt” of bijt op je tepel of op de speen.
  • regelmatig zuigblaren op de lippen van je kindje en/of een trillende kaak.
  • Bij borstvoeding drinkt je baby alleen goed bij het toeschietreflex, daarna niet meer.
  • De moeder kan bij borstvoeding veel last hebben van kloven, melkblaren, verstoppingen en/of ontstekingen doordat de baby de borst niet goed leegdrinkt.

Er zijn dus een tal van klachten die je kan ervaren wanneer jouw kindje een te korte lipband en/of te strakke tongriem heeft. Vaak worden problemen ten onrechte toegewezen aan de moeder (productie, melkstroom, houding etc.) of noemen ze het kindje een “luie drinker”. Inmiddels weet ik ook dat veel professionals onvoldoende geschoold zijn in het goed beoordelen van een tongriem of lipbandje. Hierdoor worden veel klachten over het hoofd gezien en niet opgemerkt. Dat is zo zonde, want voor veel moeders die wel graag borstvoeding willen geven stopt het hierdoor vaak. Dit omdat ze denken dat het niet lukt, dat ze te weinig melk hebben of dat hun kindje niet wil drinken. Daarnaast kunnen kinderen hierdoor onrustig zijn, slecht groeien of in het algemeen gewoon niet lekker in hun vel zitten. En dat terwijl het zo simpel op te lossen valt. Net als met de meeste vormen van onrust, gaat het er om dat je bij de kern van het probleem komt.

TE KORT TONGRIEMPJE, STRAKKE LIPBAND, STRAKKE TONGRIEM BABY, BABY TONGRIEMPJE, ERVARING TE KORT TONGRIEMPJE BABY

Na de behandeling

Julas heeft na zijn behandeling 2 dagen wat spierpijn gehad. De behandeling zelf heeft hem geen pijn gedaan, aangezien ze verdovingscreme op de plek smeren. Gelukkig maar, want het is natuurlijk als ouder niet leuk om te zien en te horen. Het is toch je lieve kindje dat daar ligt, die je moet vasthouden en dit allemaal als heel naar ervaart. Ik heb ook echt wel een flinke traan gelaten en hem daarna niet meer losgelaten. Mijn kleine, dappere baby.

Gelukkig is het voor een goed doel, want Julas drinkt nu al zo veel rustiger. Hij is niet meer zo boos en gefrustreerd, drinkt grotere hoeveelheden en het hele moment is voor ons beide zoveel fijner geworden. Ook slikt hij veel minder lucht in. Al is er echt nog wel wat werk aan de winkel hoor. Hij heeft namelijk op een eigen manier leren drinken. Compensatiegedrag noemen ze dat. Doordat hij nu wel voldoende met zijn mond kan, moet hij het dus even opnieuw leren. Gelukkig is hij nog jong. Na 3 maanden is dit alweer lastiger, omdat het drinken tot die tijd echt nog op reflex gaat. Daarna is het meer en meer aangeleerd gedrag. De laatste stap is nu de opgebouwde spanning in zijn lijfje wegnemen. Gelukkig zijn we daarvoor bij een goede osteopaat en ook daarvan zien we nu al de eerste resultaten. Blije baby = blije ouders!

Twijfel jij of dit ook bij jullie kan spelen? Vraag dan die verwijsbrief en laat het door goed geschoolde professionals beoordelen. Bij de meeste klinieken staan er ook zorgverleners genoemd die hierbij kunnen ondersteunen en een goede beoordeling voor je kunnen doen. Zo kom je vanzelf bij de kern van de onrust bij jouw kindje!

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...
PRUU_caviar_Milan_GL_4670__1100x1100_web_f18d

Ultiem comfort voor onderweg; Nuna Pruu Autostoel

Nieuw en dynamisch, Nuna presenteert met trots de innovatieve autostoel PRUU. Hoogste veiligheidsnormen, stijlvol ontwerp en maximaal comfort maken deze...

Nieuw: Stokke introduceert SNOOZI™ wieg

Stokke, de Scandinavische producent van hoogwaardige kinderproducten, heeft het wiegconceptopnieuw vormgegeven met de nieuwe Stokke® Snoozi. Afgelopen herfst werd Snoozi...