Om een miskraam mag je rouwen

18 mei 2018

Iedereen weet dat niet iedere zwangerschap goed afloopt. Toch weet je vaak pas echt hoe diep het je raakt als je zelf een miskraam krijgt. Op het moment dat je zwanger bent (of vaak al als je het wilt worden) ga je je een voorstelling maken van je leven met dit kindje erbij. Wanneer het dan misgaat, ben je niet alleen maar ‘niet meer zwanger’.
Je verliest het kindje-in-wording dat je onder je hart hebt gedragen en waar je al van hield. Nog voor je de kans kreeg het te leren kennen moet je al afscheid nemen van je ongekende kindje. En bij afscheid nemen hoort rouw.

Rouwen om een miskraam

Wat rouwen om een miskraam ingewikkeld maakt is dat je verlies niet zichtbaar is. Je rouwt om een verloren invulling van je toekomst. Je omgeving heeft meestal geen idee wat het met je doet en probeert met ‘kop op’ opmerkingen je verdriet weg te nemen. Maar dat helpt je niet, want je verdriet IS er nu eenmaal.

Misschien heb je zelf ook wel de neiging om in de kop-op modus te gaan, wil je vooruit kijken en je richten op de toekomst. Want als je snel weer zwanger bent kun je deze nare tijd achter je laten. Toch? Maar nee, zo werkt het niet…

Stop je verdriet niet weg


Weggestopt verdriet vraagt later in je leven alsnog je aandacht. Het kan ervoor zorgen dat een eventueel volgende miskraam nog heftiger voelt en vaak is het moeilijker om je te verbinden me je volgende kindje als je weer zwanger bent.
Je verdriet kan zich ook uiten op manieren die niet direct met je miskraam te maken hebben. Je kunt je misschien thuis moeilijk ontspannen, voelt je extra emotioneel, of je hebt juist een kort lontje. Het kan op den duur zelfs tot een burn-out leiden.

Neem jezelf en je verdriet serieus


Het moge duidelijk zijn: het is belangrijk om je pijn en verdriet niet weg te stoppen. Maar hoe doe je dat dan?
Wees lief voor jezelf en neem de tijd voor je herstel. Er staat geen vaste tijd voor dat je er verdrietig om mag zijn, het duurt zo lang als het voor jou duurt.
Praat er ook over. Het liefst met iemand die de tijd neemt om echt naar je te luisteren. Verder kun je zo nu en dan je verdriet de ruimte geven door bijvoorbeeld te luisteren naar muziek of verhalen van anderen te lezen.

Kun jij wel een steuntje in de rug gebruiken of wil je graag meer lezen?
Op de website van Praktijk Janna kun je het e-boek “Een miskraam. En nu? 7 inzichten die je verder helpen”aanvragen.

Irene Otto helpt in haar praktijk vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of ervoor hebben moeten kiezen om de zwangerschap af te breken om die ervaring te helen. Ze helpt je anders omgaan met je emoties zodat je op een positieve manier weer vooruit kunt in je leven, als een versie 2.0 van jezelf.

Op www.praktijkjanna.nl lees je meer over haar persoonlijke manier van begeleiden.

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...
keuken

3x tips voor een keuken met klasse

Er is geen plek in huis die zo veel karakter kan uitstralen als de keuken. Het is de plek waar...