Persoonlijk verhaal: Vienna is prematuur geboren met 30 weken

21 januari 2021

Vienna is geboren met 30 weken in het ziekenhuis. Dit houdt in dat ze prematuur geboren is. Ze was erg klein en woog iets meer als een pak suiker. Gek idee eigenlijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mezelf hier niks meer bij voor kan stellen. Dit omdat Vienna het gewoon kei goed doet. 

Als de dag van gisteren

Toch ga ik jullie mee nemen in deze ziekenhuisperiode. Aangezien Vienna over een maand alweer 2 jaar wordt gaan we dus 2 jaar terug in de tijd en voor mijn gevoel is dit geen 2 jaar geleden. Ik herinner me het als de dag van gisteren. 

prematuur baby, prematuur geboren, prematuur, baby 30 weken, 30 weken geboren, babyblog, ziekenhuis bevalling

In het ziekenhuis liggen leven en dood dicht bij elkaar

Rotterdam 7 februari 2019; Vienna lag op de NICU. Hier heeft ze 4 dagen gelegen. Wat ik daar heb gezien vond ik heel erg schokkend. Leven en dood ligt hier echt zo dicht bij elkaar. Overal gaan piepjes en het staat vol met verpleegkundige die meteen opspringen als er belletjes af gaan. Elke keer als er een piepje ging, keek je eerst op het scherm. Er viel dan een last van mijn schouders als Vienna het niet was. 

High Care in het Amphia in Breda

Nadat vienna 4 dagen ( 11 februari 2019 ) op de nicu in Rotterdam heeft gelegen mocht ze naar de high care in het Amphia. Dit ziekenhuis zit in Breda.

Ik weet nog goed dat ik net terug boven op de kraamafdeling was het kroelen met Vienna. We werden gebeld dat de ambulance onderweg was en dat als we mee wilde rijden, we snel naar beneden moesten komen. Ik heb toen snel alle spullen ingepakt, en kreeg mijn ontslag brief mee.

Lopen was enorm pijnlijk maar op dat moment ging ik heel snel. Eenmaal beneden hebben we nog even kunnen knuffelen met Vienna. Ik ging mee met Vie in de ambulance richting Breda en Jeroen moest helaas naar zijn werk. Het was heel prettig om hierbij te zijn en te zien hoe alles overgezet werd, het was een soort van bevrijding. Weg uit Rotterdam. Op naar meer rust. 

prematuur baby, prematuur geboren, prematuur, baby 30 weken, 30 weken geboren, babyblog, ziekenhuis bevalling

Troost en hoop

De rit zelf vond ik prettig, de broeders die ons naar Breda brachten waren enorm lief en de man die Vienna in de gaten hield was enorm begripvol. Ik vergeet hem niet meer, hij had namelijk zelf ook een zoon die prematuur geboren was. En dat hij nu de grootste van de klas was. Dus dat het echt goed zou komen met haar. Hij had zijn hand in de couveuse gelegd om haar te troosten en op dat moment pakt Vienna zijn vinger vast. Dit moment was zo leuk prachtig. Hij vroeg ook of hij hier een foto van mocht maken.

Deze beste man ben ik nog elke dag dankbaar voor zijn krachtige woorden! Soms zou ik hem graag persoonlijk nog eens willen bedanken, want door zijn woorden ben ik erin gaan geloven en heb ik de kracht kunnen blijven houden. Dit alles omdat hij ook ervaring met een prematuur kindje heeft. 

Veel geleerd over Vienna haar karakter

Dat betekende dat ze nog maar een uur van ons vandaan was. Dit is natuurlijk nog veel te ver weg. Maar moet zeggen dat ik de tijd daar ontzettend fijn heb ervaren. We hebben toen ook zoveel geleerd.

Wij hebben veel geleerd over Vienna haar karakter. Want in Breda had een verpleegkundige een brief gemaakt met de uitleg hoe Vienna was en wat haar karakter is. En wat ze nodig had. Het was een soort van oorkonde (ofja zo zagen wij het). Ik vond dit prachtig en het ontroerde mij ook. En de zuster die dit heeft gemaakt, had ook gelijk. Het was een prachtig moment om zoiets te krijgen.

De dagen in het Amphia waren fijn, huiselijk en Vienna deed het heel goed. Soms had ze wel bradies, dit zijn hartdalingen. En dit kan voorkomen tot 35 weken. Meestal als wij Vienna dan deden aanraken en tegen praten herstelde ze snel. Wel vond ik dit altijd heel eng want al die alarmbellen gingen af.

Verder hebben wij veel geleerd over de verzorging en zo kreeg Vienna haar eerste badje. Heerlijk! Ik keek hier zo naar uit, vooral omdat ze dan eindelijk lekker rook. Ze rook namelijk heel erg steriel, echt naar het ziekenhuis. Vond dit vreselijk. Heb ook echt een afkeer gekregen van die geur. Maar ik heb haar toen samen met de verpleegkundige in de tummytub gedaan. Dit vond ze echt heerlijk. 

prematuur baby, papa geeft eerste flesje

Kleine vechter is ons prematuurtje

Natuurlijk zijn er ook mindere momenten geweest in Breda, ook de keer dat ik werd gebeld en dat ik niet moest schrikken want ze had een mutsje op omdat ze een infuus op haar hoofdje geplaatst hadden. Het prikken van een prematuur kindje is lastig, dit omdat de vaten heel klein en fragiel zijn. Ik vond dit lastig. Ze werd echt lek geprikt. Ook omdat ze zelf de infuusjes eruit trok. Ook ben ik er een keer bij geweest dat ze geprikt moest worden, als ik eraan denk krijg ik nog buikpijn. Ze huilde niet veel maar dat huiltje ging door heel mijn lijf. Ze deed het super maar een pretje was het niet. 

Wat heeft ze eigenlijk ook veel moeten doorstaan. Een kleine vechter. 

prematuur, prematuur baby, baby 30 weken, te vroeg geboren baby

Mijn kindje bijna thuis

We hadden geregeld gesprekken met de kinderarts, dit was een hele leuke en vlotte vrouw. De laatste keer dat wij haar spraken kregen wij te horen dat Vienna naar Goes mocht.

Ons prematuur kindje was sterk genoeg om naar de normale neonatologie te mogen. En heel eerlijk, ik vond dit eng. Ik was als de dood voor Goes, puur omdat ze ook fouten bij mij hadden gemaakt tijdens mijn zwangerschap en ik bang was dat dit ook bij Vienna zou gebeuren.

Ik heb het toen nog 5 dagen uitgesteld en uiteindelijk kwam ze 1 dag voor mijn verjaardag naar Goes, op 25 februari was mijn meisje bijna thuis. Ik kon haar ruiken, en bijna voelen. Onze laatste stap voordat wij haar mee naar huis mochten nemen. 

Toen werden we gebeld

We gaan even terug naar de ochtend dat wij gebeld werden; 25 februari 2019. 

Ik had mijn moeder aan de lijn en was flink aan het stampvoeten omdat ik nog niks had gehoord of dat er een ambulance was die Vienna naar Goes zou brengen. En dat het waarschijnlijk vandaag niet meer ging gebeuren en dat ik meteen naar haar toen wilde.

Ik voelde mezelf machteloos en boos en het gevoel alsof ik Vienna in de steek liet. Normaal zat ik namelijk om 9:00u in de auto naar Breda. Op dat moment dat ik zo vreselijk aan het klagen was, werd Jeroen gebeld met het nieuws dat ze onderweg naar Goes waren en dat ze er met een half uurtje waren. Oké dat was schakelen. Ik heb m’n moeder opgebeld en ben snel gaan klaarmaken. We zouden dan tegelijk aankomen.

We zijn haar ouders

En dat klopte, Vienna stond met de couveuse en de ambulance broeders bij de lift. Ik ben op haar afgerend en zonder iets te zeggen of mezelf voor te stellen heb ik gevraagd hoe het was gegaan met Vienna. Jeroen zei daarna snel: “we zijn de ouders”. Ze waren enorm lief en stelde ons gerust dat ze heel de weg geslapen had. De broeder gaf aan dat ik haar wel even aan mocht raken. Dat voelde zo fijn! Mensen om ons heen stonden te kijken maar gaf er niks om. Ons meisje was veilig en dat is wat telde.

Voordat ik mee naar boven kon moesten we eerst Vienna inschrijven. Dit leek wel heel lang te duren, ik wilde graag naar haar toe. Eenmaal boven, had ik het besef dit is het laatste station voordat we naar huis mogen. Vienna werd geïnstalleerd en in een warmte bedje gelegd, de overdracht werd gedaan en de rust was weder gekeerd. 

Veel mooie momenten tijdens deze ziekenhuis periode

Vienna had een mooi plekje voor het raam. Vanuit buiten kon je haar prachtig zien liggen. Dit vond ik heel fijn zeker omdat als we weg moesten we dan nog even een blik op haar konden werpen.

Ook hier was het een prettige omgeving en heb ik veel leuke mama’s leren kennen maar ook het lief en leed kunnen delen. Er over kunnen praten met “lotgenootjes” met ook een prematuur kindje, je ei kwijt kunnen en vriendschappen gesloten voor het leven.

Zo leerde wij ook Vienna haar kinderarts kennen en de fysio die Vienna nu nog ziet. Zo leerde wij handige handelingen en haar goed aanleggen aan de borst ( dit was heel zwaar voor Vienna, uiteindelijk heb ik besloten alleen nog maar te kolven en haar met de fles melk te geven) ook leerde wij naar ons kind te kijken en op ons gevoel af gaan.

Tijdens het buidelen / voeden zetten ik daarom ook de monitor af ik trok dat niet al die piepjes en lampjes. Ik werd hier mega onrustig van en keek meer op die monitor dan naar Vienna.

Ook hier zijn zoveel mooie momenten geweest; hier hebben de opa’s en oma’s haar voor het eerst kunnen vasthouden. Hier heeft ze voor het eerst haar flesjes leeg gedronken, hier heeft ze de 2500 gram aangetikt. En trok ze 3x per dag haar sonde eruit.

Ze liet goed zien wat ze wel en niet wilde en liet goed merken wat ze nodig had. Het waren onwijs lieve zusters en hielde ook elke dag een schriftje bij. Hier stonden dan de leuke momenten in en welke zuster voor haar gezorgd had. Dit zijn zulke mooi tastbare herinneringen. 

baby eerste keer wassen, baby tummy tub, ziekenhuis, prematuur

Maar er zijn helaas ook minder mooie dingen gebeurd in het ziekenhuis

Ook hier zijn dingen gebeurt waar ik liever niet over praat maar dat wel soms nodig is, dit omdat het mijn vertrouwen toch een beetje heeft gekrenkt.

Zo heb ik ook discussie gehad over de sonde die bij Vienna te ver zat omdat er gal in zat. Normaal moet dat wit zijn en niet geel. De zuster bleef vol houden dat het niet klopte en dat ik ze zag vliegen. Ik heb toen ook gezegd hij zit niet goed, er komt geel uit en ik zie ze niet vliegen. Als je er niks aan doet zorg ik dat u ze ziet vliegen. Ze zei dat ik te bezorgd was en dat ik ongelijk had. Ik heb toen een andere zuster erbij gehaald en die gaf aan dat hij inderdaad niet goed zat. Op dat moment spuugde Vienna alles onder, alles was onder het gal en melk. Dit beeld was vreselijk om te zien.

De zuster die zei tegen mij dat ik ongelijk had. Nou, ik heb haar toen vriendelijk verzocht om weg te gaan en dat ik haar niet meer in de buurt wilde zien van Vienna.

Ik vind dit ontzettend jammer, maar op dat moment kwam er een kracht in mij naar boven en de moeder die op komt voor haar kind. Daarna heb ik  haar ook niet meer gezien en ik denk dat dat ook beter was. 

Uiteindelijk heeft Vienna in Goes tot 26 maart 2019 gelegen en mocht ze eindelijk mee naar huis. 

In mijn volgende blog ga ik jullie mee nemen in hoe de afgelopen 2 jaar zijn geweest. 

LEES OOK:

Ziekenhuis bevalling, prematuur, prematuur geboren, 30 weken

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...