6 tips voor potjestraining

17 september 2021

Binnen enkele maanden gaat onze kleine prinses naar de kleuterschool. Tijd dus voor potjestraining! De laatste weken sprak ze zelf vaak over “pipi” en “potje” en leek ze er erg veel interesse in te tonen. Dus hebben we gewacht op een weekend waarop we niet veel plannen hadden en zijn we er volop voor gegaan. De week daarna bleef ze logeren bij haar grootouders en was het erg warm weer. Ideaal dus want zo zijn “ongelukjes” snel opgepoetst aangezien ze niet al teveel kledij droeg.  Na enkele dagen deed ze haar eerste plasje op het potje en bleven haar onderbroekjes veelal droog. We kregen heel wat tips van vrienden en familie en bundelen hier graag enkele tips die ons erg hebben geholpen.

[ onder foto de tips voor de potjestraing ]

potjestraining, je kind zindelijk maken, zindelijkheidstraining, tips voor zindelijk maken van je kind

6 tips voor potjestraining

  • Zet het potje al maanden op voorhand in het zicht

Dit was voor ons de eerste stap. Ruim een half jaar op voorhand werd het potje al in onze living geplaatst en werd er over gepraat. Ons dochtertje kon er ook mee spelen of een popje op zetten. Op deze manier leerde ze het potje al kennen en was het geen “vreemd” ding meer zodra we van start gingen met de training. Tip; een kennis leende ons een “muzikaal potje” dat een muziekje afspeelt zodra er iets in het potje valt. Onze dochter vond dit héél leuk.

  • Voorleesboekjes

Enkele maanden voor de effectieve training werd gestart begonnen we met het voorlezen van boekjes, die zich specifiek richten op potjestraining. We hebben het geluk dat onze schat erg graag boekjes leest. In het begin vond ze de “potjesboekjes” nog niet zo interessant, maar langzamerhand kwam er meer en meer interesse en interactie. Zo begon ze zelf mee “aiai” te roepen wanneer de beer in het boekje met het toiletpapier speelde, of “bravo” zodra de beer op het potje was geweest. Tip; boekjes met geluid zijn erg in trek!

  • Kies een rustig moment uit

Best start je met de potjestraining op een rustig moment, waarop er geen activiteiten buitenhuis gepland staan. Zo is je peuter op zijn gemak, en is een ongelukje snel opgepoetst. Dit zorgt er ook voor dat je goed kan letten op de gedragingen en mimiek van jouw peuter, die al heel wat kunnen vertellen over zijn/haar toiletdrang. Moet je toch ergens naartoe? Doe dan een pamper aan boven het katoenen onderbroekje, hierdoor voelen ze beter wanneer ze een plasje doen.

  • Wacht het juiste moment af

Potjestraining is een grote stap voor jouw kleine schat. Forceer dit dan ook niet en wacht tot hij/zij er klaar voor is. Spreekt je kindje er vaak over, toont het interesse wanneer jij naar de WC gaat, heeft het regelmatig een droge pamper, etc… dan is het er misschien klaar voor. Ben je gestart aan de potjestraining en werkt het helemaal niet? Geen probleem, probeer het gewoon enkele weken later weer opnieuw. En onthoud; elk kind is anders. Het ene kind is overdag droog in enkele dagen tijd, bij het andere duurt dit maanden.

  • Koop een hele voorraad onderbroekjes

Wij hadden zowel oefenbroekjes (in badstof met een soort van “plastiek” in) gekocht, als gewone katoenen onderbroekjes. Onze kleine fashionista vond de oefenbroekjes spuuglelijk en weigerde ze aan te doen. Toen we haar de katoenen broekjes toonden was ze meteen verkocht. Ik had een hele voorraad gekocht, wel zo’n 20 broekjes, om accidentjes vlot te kunnen opvangen. Vooral de broekjes met een print of een strikje werden door haar erg enthousiast onthaald.

  • Voordoen en stimuleren

Last but not least; een kind leert door na te doen.  Dat is dus ook van toepassing op de potjestraining. Toon je peuter welke stappen jij onderneemt als je naar het toilet gaat, en laat het mee toezien als het interesse heeft. Dit klinkt misschien vreemd, maar ik ben er zeker van dat de meeste ouders hun nieuwsgierige peuter sowieso al in het toilethokje zijn tegengekomen 😉

Veel succes!

Lees ook deze zindelijk worden blog >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
IMG20240219093934

Review – Timboo wipes, herbruikbare doekjes

Met een baby opkomst heb je flink wat verzorgingsproducten nodig. Van het Belgische merk Timboo had ik nog niet gehoord....
haren-wassen-baby

De eerste haartjes wassen? Hier moet je op letten!

Opeens is het hoofd van jouw baby of peuter bedekt met een dikke bos haar. Dat ging sneller dan gedacht!...