LEVENSGEVAARLIJK: HYDROFIELE DOEK OVER KINDERWAGEN

23 juli 2019

Moeders opgelet: wij doen het ook al jaren, maar weet jij dat een hydrofiele doek over kinderwagen levensgevaarlijk is. Ook een hydrofiele doek (swaddle) over een autostoeltje leggen ter bescherming tegen de zon is levensgevaarlijk! Uit recent onderzoek verricht door TÜV Nederland (in opdracht van Stichting Veilig Kind) is gebleken dat de temperatuur in een kinderwagen, afgedekt met een hydrofiele doek, met ruim 7 graden stijgt.

Tips: Zwanger in de zomer >>

Hydrofiele doek over kinderwagen is levensgevaarlijk

Hydrofiel katoen biedt ook geen bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Dit vanwege de open structuur dat UV doorlaat. Zo loopt een kindje in de zon mogelijk risico op verbranding en oververhitting.

hydrofiele doek over kinderwagenWelke producten zijn veilig

Welke producten beschermen uw kind in de kinderwagen tegen de zon? Stichting Veilig Kind heeft door TÜV Nederland de meest voorkomende manieren laten testen om te kijken welke het veiligst zijn voor het kind. Wat is er getest? Een parasol, een normale deken, een zachte hydrofiele doek, een Original Dooky Cover en een kinderwagen met een ingebouwde zonnekap.

Conclusie

De conclusie van het onderzoek laat zien dat het gebruik van een parasol, een Dooky Universal Cover of een soortgelijk UV werend product ter bescherming tegen de zon een verantwoorde keuze is.

Een onverantwoorde keuze tijdens zonnige dagen is een willekeurige deken, een hydrofiele doek of een gesloten zonnekap. Let op: een hydrofiele doek over kinderwagen is levensgevaarlijk!

Voorkom oververhitting bij kinderen

Uit de resultaten van het onderzoek uitgevoerd door TÜV Nederland blijkt dat het gebruik van een hydrofiele doek over de kinderwagen als bescherming tegen de zon kan zorgen voor oververhitting. Een hydrofiele doek heeft een los geweven structuur, deze biedt een goede ventilatie, maar geen bescherming tegen de schadelijke UV stralen. Daarnaast kan door het afdekken de temperatuur 7 graden stijgen in de wagenbak, waardoor er oververhitting ontstaat. Daarom is het gebruik van een hydrofiele doek over de wagen ten zeerste af te raden!

Veilige producten tegen oververhitting

In plaats van een hydrofiele doek adviseren wij om een parasolletje met UV-bescherming te gebruiken of een Dooky Universal Cover. Deze producten zijn getest en komen goed uit het onderzoek.

Welke producten worden afgeraden?

De volgende producten raden wij alle ouders sterk af tijdens zonnige dagen: een willekeurige deken, een hydrofiele doek en de ingebouwde gesloten zonnekap bij verschillende kinderwagens.

Bij het gebruik van een deken stijgt de temperatuur 5 graden. Bij de hydrofiele doek stijgt de temperatuur zelfs ruim 7 graden. Deze biedt wel ventilatie en het lijkt er ook op dat je kindje veilig in de schaduw ligt, maar door de los geweven structuur komen schadelijke uv-stralen door tot in de kinderwagen. Dit zorgt niet alleen voor een stijging van de temperatuur, maar verhoogt ook het risico op verbranding. Voor meer informatie over de risico’s en gevolgen van verbranding door de zon vind u op de site van KWF.

Bij het gebruik van de ingebouwde gesloten zonnekap stijgt de temperatuur ruim 10 graden.

Mocht je twijfels hebben over een product dat je gebruikt tijdens de warme zomerdagen, neem dan gerust contact op met Stichtingveiligkind.

Lees ook: Dooky review op Babylabel >>

Bekijk ook: populaire kinderwagens van dit moment >>

Leuke vaderdag cadeautjes voor de eerste vaderdag >>

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Lees ook

het slaapatelier, kinderslaapcoach, kinderslaap coach, slaapproblemen bij kinderen, slaapprobleem baby, slaapprobleem ouders,slaap

Gluren bij de buren: een dag in het leven van een kinderslaapcoach

Slaap is mijn passie, mijn werk en mijn hobby. Uren kan ik erover doorpraten. De ontwikkeling van slaap, hoe we...
hegen drinkfles, hegen flesjes

Geen krampjes meer met de babyflessen van Hegen + WINACTIE

Een krampje hier, een broertje daar…je kent het wel zoeken naar de juiste fles.. of voeding. Wij hadden met beide een...
vierde trimester, eerste drie maand na de bevalling

Vierde trimester? Wat bedoelen ze daarmee?

Elke vrouw beleeft de bevalling en de aansluitende postpartumperiode anders. En terwijl jouw lichaam stilaan herstelt, begint het voor jouw...