Hulpmiddelen voor bij je zwangerschap

24 augustus 2020

Wanneer je al even zwanger bent kunnen er best al wat klachten ontstaan. Alles gaat misschien niet zo soepel meer, je bent sneller moe of zelfs uitgeput en je buik wordt ook steeds zwaarder. Natuurlijk wil je niet klagen want deze zwangerschap is het mooiste wat je overkomen is. Heel begrijpelijk allemaal. Maar weet je dat er ook hulpmiddelen voor bij je zwangerschap bestaan. Die kunnen je zwangerschap een beetje verlichten en jouw lichaam ondersteunen waar nodig.

Lees ook: zwangerschaps ongemakken >>

Zwangerschaps kwaaltjes

De meest voorkomende zwangerschaps kwaaltjes zijn vaker plassen, misselijkheid en rugklachten. Omdat je baarmoeder groeit, drukt deze op je blaas. Hierdoor is het normaal dat je veel meer naar het toilet moet dan voor je zwanger was. Na ongeveer 4 maanden wordt dat weer minder, omdat je baarmoeder dan meer omhoog zal groeien. Aan het einde van de zwangerschap kan het nog een keer terugkomen, omdat dan het hoofdje van je kind op de blaas drukt.

De eerste 16 weken van de zwangerschap is er een grote kans dat je misselijk bent. Let hierbij op je eten om de misselijkheid te verminderen. In de laatste maanden van de zwangerschap kan je last krijgen van maagzuur, hier kan je indien nodig tabletten voor halen. Belangrijk hierbij is dat je wel genoeg blijft bewegen. Als laatste veel voorkomend kwaaltje kan je last hebben van vocht vasthouden en kramp. Hier kan je niet veel aan doen. Rugpijn en bekkenklachten zijn ook een veel voorkomend probleem.

Hulpmiddelen voor bij je zwangerschap

Bekkenbanden kunnen een hoop ongemak en klachten voorkomen. Een bekkenband biedt namelijk ondersteuning aan de bekken zodat spanning op de gewrichtsbanden zal afnemen. De spieren krijgen hierdoor meer de kans te herstellen. Ook zullen pijnklachten verminderen. Dankzij de bekkenband zullen beide bekkenhelften tegen elkaar worden gedrukt. Hierdoor zal verschuiving en “kraken” afnemen waardoor ook de pijnklachten afnemen.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Zwangerschap is de bekendste oorzaak van bekkeninstabiliteit. Maar liefst 9% van de zwangere vrouwen krijgt er namelijk mee te maken. Bij zwangerschap ontstaat de instabiliteit door invloed van hormonen. Bekkeninstabiliteit zijn pijnklachten die ontstaan door het losser en rekbaarder worden van verbindingen tussen de schaambeenderen in de bekken. Hierdoor zullen de bekken minder goed bij elkaar gehouden worden waardoor instabiliteit ontstaat.

Bekkeninstabiliteit heeft echter ook een voordeel. Zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit hebben namelijk vaak een minder zware bevalling dankzij de extra flexibiliteit van de bekken.

Hoe kan ik bekkeninstabiliteit voorkomen?

Tijdens de zwangerschap wordt het afgeraden om lange wandelingen te maken, vanwege de kans op bekkeninstabiliteit. Kortere wandelingen zijn beter als alternatief. Ook lang staan en leunen op één heup wordt afgeraden. Bijvoorbeeld tijdens het tillen van een kind op een arm. Ook het tillen van zware voorwerpen en het lopen op hoge hakken wordt tijdens de zwangerschap afgeraden.

LEES OOK:

Hulpmiddelen voor bij je zwangerschap, bekkeninstabiliteit, bekkenband

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

IMG-20240317-WA0007

Budget zwangerschapskleding van Zeeman!

Voor mijn eerste zwangerschap keek ik wel eens online. Ik zag altijd zoveel moois aan zwangerschapskleding! Maar toen het eenmaal...
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...
zwangerschapskleding

Preggo winterkleding – Keep that belly warm

Yes mommy, de winter is aan! Tijd om die buik eens goed warm in te pakken.. De tijd van veel...