Hoe leuk! Fietsen met je kleintje. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de kleine spruit een super bijzondere ervaring. Echter stap je niet 1,2,3 de fiets op maar zal er eerst een fietsstoeltje gekocht moeten worden.
Fietsen met je kleintje, waar let je op?
Eigenlijk begint het al met het aanschaffen van een fiets. Wanneer je weet dat je kinderen wilt houdt er dan meteen rekening mee. Ik wilde toentertijd niet een echte mama fiets, maar er moest natuurlijk wel een fietsstoeltje op kunnen. Dit heb ik aangegeven in de fietsenwinkel toen ik mijn fiets uitzocht. Zij kijken dan met je mee of de fiets die je op dat moment leuk vindt ook past bij je toekomstplannen.
Fietsstoeltje
Het fietsstoeltje hadden wij overgenomen van een vriendin van mij. Ik vond het zelf wel prettig. Ik wist waar het vandaan kwam en dat het een goed degelijk fietsstoeltje was. Tijdens het monteren van het stoeltje kwamen we er echter wel achter dat niet ieder stoeltje even makkelijk op iedere fiets past.
Ik heb een fiets met een rekje voorop, en hierdoor moest mijn stuur ietwat omhoog om het stoeltje goed te kunnen plaatsen. Niet echt over nagedacht, maar gelukkig maakt het geen hinderend verschil. Om dit te voorkomen zou je wellicht dus al met het kopen van je fiets kunnen kijken welke fietsstoeltjes er het makkelijkste bij passen. Op die manier kun je misschien de keuze van je fiets nog aanpassen.
Wat ik zelf ook wel fijn vond is dat er bij het fietsstoeltje van mijn vriendin een soort ‘butsrand’ in zat, een zogenoemde slaaprol, daar kan heel leuk een konijntje op worden gezet. Op die manier stoot je kind niet meteen het hoofd wanneer je door een kuil fietst en het iets naar voorover gaat met het hoofd, en het is comfortabeler mocht je kind in slaap vallen tijdens een lange fietstocht. Tevens geeft het knuffeltje ook een leuke afleiding onderweg.
Ook de voetsteuntjes vond ik erg prettig. Ze waren goed in hoogte verstelbaar en het is een soort ‘bakje’ waar het voetje in zit zodat het ook niet snel onder de riempjes uitschiet als je kindje wat ouder is. Verder is een windscherm ook wel prettig, zowel voor de wind als voor de vliegen.
Check wanneer het stoeltje vast zit of het ook echt goed vast zit. Ik heb er best wel wat aan staan duwen en trekken om er zeker van te zijn dat het niet zomaar los liet.
Geïnstalleerd!? Fietsen maar!
Eenmaal geïnstalleerd kon ik ook niet langer wachten. Hup jas aan en gaan met die banaan. Even had ik getwijfeld over een fietshelmpje en eigenlijk ben ik daar nog wel voorstander van. Ze zijn ontzettend kwetsbaar die kleintjes en kunnen zichzelf niet opvangen bij een val. Het staat misschien minder leuk, maar veiligheid is wel zo belangrijk. Deze staat dus nog op mijn verlanglijstje.
Ik merkte dat Alessia vrij smal is en de riempjes eigenlijk niet strakker konden en dan had ze al een jasje aan. Gelukkig was er niet zoveel speling dat ze eruit zou kunnen klimmen, maar het is wel iets om gedurende de fietstocht in de gaten te houden. Tevens stel ik iedere keer wanneer ik ga fietsen te riempjes daarop in. Een dikkere jas vraagt namelijk om iets meer speling dan alleen een t-shirt.
Een speentje kan eventueel gewoon mee aan een spenenkoord. Let hierbij wel op de lengte van het koord en waar je het vast klikt zodat het niet ergens tussen kan komen. Zorg er ook voor dat je kleintje het niet zelf los kan trekken. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
Verder vooral genieten van de rit en van je kleintje. Het is magisch om te zien wat ze ervaren. Tip; ga samen met je partner de eerste keer. Dan kun je een keer wisselen zodat jullie allebei het snoetje kunnen zien ;).
Wat een feestje: fietsen met je kleintje!
LEES OOK: