Raar spul voor baby’s; groente …

17 maart 2019

Groentes zijn gezond. Maar voor baby’s is het in het begin even wennen. De smaak is anders dan melk en de structuur is ook gek. En dan moet je ook nog eens van een lepel eten, terwijl je eigenlijk altijd de fles krijgt toegereikt. Een proces waar jouw kleintje toch even aan moet wennen. Een tip is dat je moet beginnen met het geven van babyhapje groente.

Handig: Babyreceptenboekje >>

Babyhapje groente

Maar hoe krijg je jouw kleintje zover om groente te gaan eten? Groente blijft een lastig proces, want het kan of bitter smaken of geen smaak en bestaat uit een gekke structuur die jouw kleintje niet kent. Nu is het zo dat veel kinderen te dik zijn en het schijnt dat we dat tegen kunnen gaan want groente eten helpt tegen dik worden.

eerste babyhapje, babyhapje groente, je baby leren eten

Lees ook: wanneer introduceer je vast voedsel? >>

De smaak van groente

Groentes bestaan uit weinig calorieën waardoor je niet te veel zoetigheid, vet en eiwitten binnen krijgt. Daarentegen zit groente vol met vezels en leveren mineralen, vitaminen en andere gezonde micronutriënten.

Uit het artikel van NRC blijkt dat de wetenschap inmiddels weet wanneer en hoe een kind aan smaak en textuur van groenten went. Programma’s om schoolgaande kinderen op school meer groente te laten eten zijn elkaar genomen mislukt. In de baarmoeder lukt het wennen aan groente beter. De allereerste hapjes voedsel, na al het melk, zijn waarschijnlijk beslissende momenten.

Eerste babyhapje groente

De nieuwe aanpak is om een baby pure groentepuree te laten proeven, zodat ze later de smaken van groenten ook beter accepteren. Nu is melkvoeding nog steeds de belangrijkste voeding, hier leeft en groeit de baby nog het meest van. Het wetenschappelijke bewijs voor deze aanpak is alleen nog niet waterdicht.

De inzichten zijn nu weer helemaal veranderd. Olvarit maakte bijvoorbeeld voorheen juist potjes met verschillende soorten groenten, omdat men dacht dat de baby dan snel aan verschillende soorten groente zou wennen. Maar dat is nu dus volledig van de baan. Nu heb je alleen één soort groente nodig die je pureert met wat kookwater.

Waarom geen fruithapje?

Maar waarom mogen er nog geen fruithapjes gegeven worden? Fruit is namelijk zoet en de zoete smaak van fruit vindt een kleintje sneller lekkerder dan de bittere smaak van bijvoorbeeld bloemkool. De smaak van moedermelk is al zoet en als je ook nog eens zoete bijvoeding geeft, dan bevestig je de voorkeur voor zoet.

eerste-babyhapje-groente

Smullen van het eerste babyhapje

Het onderzoek babyhapjes

Wageningse onderzoekers lieten baby’s van 4 tot 6 maanden die nog nooit groente of fruit hadden geproefd 18 dagen groentepuree proeven, of 18 dagen fruit. Er deden 100 moeders en baby’s mee. Direct daarna accepteerden de groentebaby’s meer groente dan de fruitbaby’s. Dat korte termijn effect was wel eerder aangetoond, maar de vraag is of die aanpak de hele kindertijd aanhoudt. Na één en na twee jaar kwamen de moeders nog eens terug en lieten weten wat hun kinderen nu aten. Na één jaar aten de groente-eters inderdaad ruim een derde meer groente dan de fruiteters. Maar bij kindjes van twee jaar was dit verschil verdwenen.

Dus ja, wat nu echt werkt is nog maar de vraag. Ik was zelf afgelopen week bij het consultatiebureau en heb dit eens voorgelegd. Maar ook zij zeiden dat de theorie hierover elke keer veranderd. Het belangrijkste is denk ik om naar je kind te kijken en zelf te beoordelen waar hij behoefte aan heeft. Natuurlijk moet je groente en fruit blijven aanbieden en daar afwisseling in blijven houden. Maar zo werkt het bij volwassen natuurlijk ook. Ook wij moeten gevarieerd en met mate eten.

eerste babyhapje, wanneer introduceer je vast voedsel

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...