Spelen, kinderen doen het graag en heel de dag door, maar waar speelt je dreumes nou eigenlijk graag mee. Lees mee in deze blog over dreumes speelgoed en leer hoe makkelijk en leuk het kan zijn.
Alessia is nu (bijna) 1,5 jaar en gaat door met het ontdekken van de wereld, alleen nu op een andere manier als toen ze baby was. Baby’s ontdekken vooral alles in een kleine ruimte om hen heen. Baby speelgoed is net iets anders als dreumes speelgoed, want als dreumes gaan ze letterlijk de wereld verkennen. Wat voor speelgoed sluit daar nou bijvoorbeeld bij aan? Hieronder vind je leuke voorbeelden en moeilijk hoeft het echt niet te zijn!
Dreumes speelgoed
1. Alles wat open en dicht kan
Keukenkastjes, doosjes alles wat open en dicht kan. Alessia vindt het prachtig om de termen ‘open’ en ‘dicht’ zelf te kunnen ervaren. Natuurlijk het liefste in een kastje wat van mama is. Hoe los je dit op; richt 1 keukenkastje, lade of dressoirhoek in voor je kindje. Leg daar bijvoorbeeld wat Tupperware in en lekker laten rommelen. Ze hebben het idee dat ze in iets mogen spelen wat van mama is en leren er ook nog van.
2. Speelgoed blokken
Blokken doen het altijd goed. Alessia heeft houten blokken van Woezel en Pip in allerlei verschillende kleuren. Torens bouwen is momenteel favoriet, vooral als ze omvallen grote lol. Ook plastic blokken met noppen (vergelijkbaar met Duplo) zijn erg leuk en garanderen, ook voor meisjes, veel speelplezier. Het speelgoedmerk Djeco heeft heel veel leuke stapelblokken voor je dreumes.
3. Een keukentje
De term ‘koken’ gaat steeds duidelijker worden voor een dreumes en peuter. Alessia wil altijd even in de pannen kijken en vindt lepels, vorken en ander keukengerei reuze interessant. Via Marktplaats kun je vaak goedkoop een exemplaar op de kop tikken en als je een beetje creatief bent pimpen naar eigen wensen. Zorg voor wat pannetjes op kinderformaat, wat keukengerei op kinderformaat (Ikea doet het hierin goed) en uren speelplezier gegarandeerd. Vraag gedurende het spel ook wat je dreumes/peuter aan het koken is of kook samen. Benoem alles wat je in een pannetje stopt, op die manier wordt het nog leerzaam ook. De truc is ook om niet teveel tegelijk in het keukentje te leggen. Op die manier kun je steeds nieuwe dingen aanbieden en blijft het uitdagend.
4. Duplo en Playmobiel
Duplo en Playmobiel doen het altijd goed als dreumes speelgoed, of je nu een jongen of meisje hebt. Beide hebben verschillende thema’s waardoor het gemakkelijk aansluit bij de belevingswereld van je kindje. Alessia is bijvoorbeeld helemaal fan van (boerderij)dieren. Wij hebben voor haar duplo in dierenvormen of met dieren en de Ark van Noach van Playmobiel. We benoemen de dieren en hun geluiden. De dierenblokken laat ik haar zelf in elkaar zetten. De flamingo heeft af en toe de poten van een krokodil, maar het gaat om het stapelen. Het geduld wat ze moeten opbrengen om dingen op elkaar te zetten. En hoe hoger de toren hoe leuker natuurlijk!
5. Tekenen
Alessia vindt tekenen reuze interessant. Tegenwoordig heb je vetkrijt dat gemakkelijk uit te wassen is en die je ook makkelijk van je tafel kunt poetsen. Een schetsboek erbij en lekker laten gaan. Tevens is kleuren ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek dus je hebt twee vliegen in één klap.
6. Theeservies
Wellicht is dit meer voor meiden weg gelegd als voor jongens, maar voor meidenmama’s een tip. Alessia heeft een theepot die zingt en met verschillende niveau’s. Ze verteld bijvoorbeeld over welke vormen koekjes ze heeft. Deze koekjes kunnen op het dienblad gelegd worden in hun eigen vorm. Op die manier is je kindje ook educatief bezig met vormen. Maak er samen een spel van. Ik vraag bijvoorbeeld aan Alessia of ze voor mij een kopje thee wil zetten. Samen pakken we dan het servies erbij, dansen op het liedje van de theepot en ze schenkt dan een kopje thee voor me in. We benoemen de gebakjes en eten ze (natuurlijk niet echt 😉 ) samen op. Leerzaam en erg gezellig!
7. Last but not least; boekjes!
Alle boekjes die je jezelf wensen kunt. Klinkt gek, maar Alessia bladert hier maar al te graag door de agenda van de postcodeloterij of tijdschriften nog van mijn zwangerschap. Ook het grote december speelgoedboek is favoriet. Ga lekker samen zitten en alles benoemen. Flapjesboeken zijn ook leuk, je zult zien na herhaling dat ze eigenlijk het boekje zelf al gaan zitten lezen. Boeken met kleuren en simpele onderwerpen doen het ook goed. Wanneer ze dan een moment alleen hebben zal je horen dat het samen lezen zijn vruchten heeft afgeworpen.
Speelgoed TIP
Dan nog een algemene tip; less is more! Verdeel het speelgoed in bakken en haal niet teveel tegelijkertijd tevoorschijn. Op die manier leert je kindje ook echt met het materiaal spelen en kan het een spel gaan ontwikkelen. Probeer ook het een op te ruimen voordat je het ander pakt. Natuurlijk doe ik dat ook niet de hele dag, maar je kunt prima tussendoor een opruimmoment inplannen. Houdt het overzichtelijk en rustig, dan beleven ze er het meeste plezier aan.
Verder, geniet van je spelende dreumes! Ze worden zo snel groot…