Met de dag wordt het dragen van je kindje populairder, mede doordat er nu zoveel meer opties zijn dan jaren geleden. Tegenwoordig is er voor ieder wat wils: van een draagdoek tot een draagzak en van budget tot luxe, keuze genoeg! En eerlijk is eerlijk, soms ook keuze teveel. Om het kiezen tussen een draagdoek of draagzak iets gemakkelijker te maken voor je, heb ik in deze blog de voors en tegens van beide opgeschreven. Natuurlijk heeft iedereen een andere mening en zullen sommige dingen ook per persoon verschillen, maar hé… en leidraad is altijd fijn toch?
Lees ook: Dragen met de Ergobaby is hip >>
Laten we beginnen met de draagdoek, die heb je in megaveel verschillende stoffen, maten, kleuren en merken. Waar te beginnen?
Draagdoek of draagzak?
Draagdoeken
Er zijn grofweg twee soorten doeken: geweven en elastische doeken. De geweven doek is niet rekbaar en met deze doek kan je vrijwel elke knoop doen, mits je de juiste maat doek hebt (afhankelijk van je eigen kledingmaat). De maten lopen van 2 tot 9, maar waarschijnlijk zul je de maten 5, 6 en 7 het meeste tegenkomen, hier kan je dan ook de meeste knopen mee doe. Deze maten lopen van ongeveer 4,20 tot 5,20 meter. Met een geweven doek kan je voor-, heup- en rugdragen en is geschikt voor een newborn tot, nouja, je kindje niet meer gedragen wilt worden. De elastische doeken zijn direct lekker zacht en hierbij lopen de maten vaak van S tot L, maar dit is echt per merk afhankelijk. Met een rekbare doek kan je voornamelijk fijn voordragen en is het dragen van een (newborn) baby’tje het fijnste.
Plus- en minpunten:
+ Veel keus in printjes en stoffen
+ Veel verschillende maten, dus voor iedere kledingmaat is een geschikte doek
+ Geschikt vanaf newborn tot je kindje niet meer gedragen wilt worden
+ Ruime keus in prijsklasse
+ Zeer ergonomisch
+/- Simpel om te knopen (al moet je soms wel even oefenen)
– Een geweven doek moet soms nog even zacht en soepel worden
– Een elastische doek wordt op een gegeven moment te zwaar met een zwaarder kindje erin
Draagzakken
Bij draagzakken is het altijd even goed opletten of je te maken hebt met een ergonomische draagzak, dit houdt in dat je kindje met een natuurlijke bolling van het ruggetje in de draagzak zit en dat de heupjes genoeg ondersteuning hebben zodat de beentje een zogenoemde M-houding hebben. Een ergonomische draagzak is vooral te herkennen aan het zachte rugpand en als je al wat bekender bent in het land van dragen, dan herken je ze zeker aan het merk. Merken van ergonomische draagzakken zijn er in overvloed, bijvoorbeeld de Ergobaby (lees hier meer over de Ergobaby), Tula en Kokadi. Ook zijn er verschillende soorten draagzakken te vinden, van een kruising tussen een draagdoek en een draagzak tot ‘het klassieke model’ (in mijn opzicht hihi). Bij draagzakken heb je ook verschillende maten, maar ook dit is afhankelijk van het soort draagzak dat je kiest. Soms heb je een insert nodig voor een newborn of moet je jouw draagzak op z’n strakst afstellen. Ook is het bij draagzakken mogelijk om voor, heup of rug te dragen, maar dit is ook echt weer afhankelijk van merk en soort.
Plus- en minpunten:
+ Verschillende draagzakken voor verschillende kledingmaten
+ Ruime keus in kleuren en merken
+ Ruime keus in prijsklasse
+ Ideaal voor beginners!
+ Zeer gemakkelijk in gebruik te nemen
– Voor beginnende dragers kan het verschil tussen ergonomische dragers en niet-ergonomische dragers nog onduidelijk zijn
– Een draagzak kan qua banden nog een beetje stug en ‘veel’ zijn
Zoals je kunt lezen zijn er echt tal van mogelijkheden, superfijn en ook onwijs lastig. Als je echt niet kunt kiezen tussen een draagdoek of draagzak of als je het gewoon moeilijk vindt om ergens te beginnen, is het zeker aan te raden om een draagconsult te boeken bij een draagconsulente bij jou in de buurt.
Draag jij je kindje? Zo ja, met een draagdoek of draagzak en waarom? Of kies je ervoor om niet te gaan dragen? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen! Laat het mij weten.
Lees ook deze review met de Love Radius draagzak >>