Gebroken nachten horen bij het (kersverse) ouderschap. Je moet samen met jouw kindje in een ritme zien te komen en dat is in het begin best lastig. Na een tijdje is het fijn als je kindje doorslaapt, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Dus op zoek naar goede doorslaaptips!
Boekentip: Hoe je baby doorslaapt >>
Wat is doorslapen precies?
Doorslapen betekent dat je kind slaapt vanaf de late voeding tot de volgende ochtend vroeg, dus van een uur of 12 tot een uur of 6. Niet de klok rond van 6 tot 6 uur zoals sommigen denken. Slapen is voor kinderen vaak een hele onderneming. Baby’s hebben nog geen besef van dag en nacht. Ook heeft hij om de paar uur behoefte aan voeding. Je kind moet een 24 uur ritme leren.
Je kunt je baby helpen een dag en nachtritme te ontwikkelen door het verschil tussen dag en nacht duidelijk te maken, door overdag de gordijnen in de slaapkamer open te doen en het ’s avonds echt donker te maken. Ook door je kindje goedemorgen te groeten en slaap lekker te wensen.
De eerste drie maanden hebben ouders de meeste gebroken nachten
Sommige baby’s slapen na die periode vanaf ongeveer elf uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends. Vanaf een maand of zes zou je baby van ongeveer 7 tot 7 uur kunnen slapen. Maar jammer genoeg doen ze dat lang niet allemaal. ’s Nachts wakker worden is heel normaal. Je kindje kan honger hebben, last van krampjes hebben of zich eenzaam voelen. Laat hem merken dat je er voor hem bent, dat geeft een veilig gevoel.
Bij de een duurt het langer dan bij de ander, soms erg uitputtend voor papa’s en mama’s. Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor prikkels, waardoor het slapen ook wat lastiger is. doorslaaptips baby
Handige doorslaaptips voor jou en je kindje:
- Belangrijk op het lijstje is rust en regelmaat.
- Houd zoveel mogelijk een vast ritueel aan, dat vinden kindjes fijn.
- Lees een verhaaltje voor, zing zachtjes voor hem of wieg hem lekker tegen je aan.
- Zorg voor een donkere kamer met gordijnen op maat
- Een warm badje voor het slapen gaan is heerlijk ontspannend, net zoals een massage. Voor baby’s met veel krampjes ook heel erg fijn.
- Een draagdoek kan jou kind ook heel fijn vinden of om lekker ingebakerd te worden ( tot ze gaan rollen) . Dat geeft een gevoel van geborgenheid voor onrustige kindjes.
- Vanaf vier maanden kun je voor het slapen gaan wat rijstebloem in de laatste voeding doen, dat geeft een gevulder gevoel.
- Overprikkel je kind niet teveel als je merkt dat hij daar gevoelig voor is.
- Zorg voor regelmaat in de speel en rust momenten overdag.
- Houd je kind niet overdag langer op, hij raakt oververmoeid en komt daardoor ook moeilijk in slaap.
Deze doorslaaptips kunnen jou en je kindje goed helpen, maar soms ook niet. Accepteren is een dan een belangrijke sleutel. Net als geduldig blijven. Uiteindelijk zal hij heerlijk doorslapen.
Lees ook: gebroken nachten door baby >>