Constitutioneel eczeem, wat kun je daaraan doen?

18 december 2020

Constitutioneel eczeem… ja, dat is een mond vol! Het duurde even voordat ik het goed uit kon spreken, laat staan schrijven. Alessia heeft sinds ongeveer een maand constitutioneel eczeem, maar daar waren we natuurlijk niet meteen achter.

Constitutioneel eczeem

Een poos geleden ontdekten we allemaal rode vlekken op haar rug. Het leek een soort uitslag of allergische reactie. Baby’s kunnen een allergie opbouwen naarmate ze ouder worden. Mijn eerste gedachte was een allergische reactie, alleen geen idee waarop! Omdat de huid ook erg droog was (wat eerder al bij het consultatiebureau was vastgesteld) had ik bij de apotheek al lanette crème gehaald met een bepaalde hoeveelheid vaseline erin. Dit om haar huid vet te houden. Toch werden de vlekken steeds groter en roder en we besloten om naar de huisarts te gaan.

Naar de huisarts

Ik een afspraak ingepland en vriendlief braaf richting de huisarts. En dan zal je altijd zien, die ochtend waren de rode vlekken op mysterieuze wijzen bijna compleet verdwenen. Voor mij versterkte dat mijn vermoeden van een allergische reactie. Toch besloten we om de afspraak door te laten gaan, wie weet was het een schimmelinfectie en dat leek me toch wel handig om te weten.

De huisarts kon nu niet echt iets met de vlekken gezien ze groot en deels weggetrokken waren, maar gaf aan dat de crème die we smeerden zeker geen kwaad kon gezien haar droge huid. Terug naar huis en weer braaf blijven smeren dus.

Constitutioneel eczeem, baby met eczeem, heeft mijn baby eczeem

Knalrode vlekken

Die woensdag aan het eind van de dag was haar rugje weer knalrood. Die ochtend had ze een fruithap met mango gehad, dus ik was er heilig van overtuigd dat het een allergische reactie op mango was. Alle mango werd verbannen uit huis. Ook begon ik te wassen met wasmiddel zonder parfum, dit omdat de vlekken vooral op haar rug zaten. Wellicht een allergische reactie op wasmiddel dan?

Beide drastische maatregelen hadden geen effect. De vlekken werden roder en het werden er steeds meer. Toch maar weer een afspraak ingepland bij de huisarts.

De week erna is mijn moeder met onze dochter weer naar de huisarts geweest, ditmaal (gelukkig) met rode vlekken. Zij had al snel het antwoord gevonden; constitutioneel eczeem.

Constitutiowatte?

Constitutioneel eczeem wordt doorgegeven middels de genen. Het was geen allergische reactie op voeding, maar het heeft wel met allergieën te maken. Mijn partner en ik hebben namelijk beide extreem last van hooikoorts. Middels onze genen heeft Alessia een erfelijke afwijking van een eiwit in de huid waardoor deze nu dus minder bescherming geeft.

Gelukkig kan Alessia over deze vorm van eczeem heen groeien, de meeste kinderen hebben na het 13elevensjaar geen klachten meer. Wel heeft ze iets meer kans op klachten als astma, of net als ons hooikoorts.

Het aanpakken van constitutioneel eczeem

De huisarts gaf aan dat de lanette crème die wij smeerden in principe voldoende zou moeten zijn. Daarbij werd geadviseerd om Alessia maximaal één keer per week te badderen. Door de huid vet te houden kan de eczeem zich moeilijker uitbreiden, het gebruik van was crèmes droogt de huid juist uit. Ook werd geadviseerd zo goed mogelijk ademende kleding aan te geven. We smeerden haar tweemaal per dag van top tot teen in met de lanette crème, maar helaas mocht dit niet baten. Alessia kreeg grote vochtige plakkaten op haar rug en het eczeem begon zich te verspreiden naar haar schouders, billen en knieholten. Tevens ging het eczeem ontzettend jeuken en zat haar rug binnen de kortste keren vol met schilfers en korsten. Voor ons een reden om een nieuwe afspraak te maken bij de huisarts.

We begrijpen dat ze liever bij een kind van 8 maanden niet met teveel medische crèmes gaan smeren, maar ik was ontzettend bang voor infectiegevaar. Alessia kreeg nu drie keer per dag een nieuwe romper aan zodat er zoveel mogelijk wondvocht ‘afgevoerd’ werd.

Mijn vriend dus voor de derde keer met ons meisje richting huisarts en uiteindelijk hebben we hydrocortison zalf gekregen. Deze zalf zou de ontstekingen moeten remmen en de roodheid, jeuk en schilfering van de huid verminderen.

Twee maal per dag heel dun opsmeren en daarna goed de handen wassen. Goed laten intrekken en vervolgens de huid vet houden met de lanette crème. Zo gezegd, zo gedaan. Wat een verschil al na één dag smeren! Natuurlijk is het eczeem niet meteen weg, maar de rode bulten waren direct een stuk minder.

Ik hoop dat ons meisje de zomer nu kan gaan doorkomen zonder die gekke rode bulten. Het is niet besmettelijk, maar het ziet er zo sneu uit en ze heeft er last van wat misschien nog wel het ergste is.

Eczeem bij baby is echt heel naar! Mochten bijgevoegde foto’s of mijn verhaal bekend klinken, schroom niet om naar de huisarts te gaan. Twijfel je en wil je niet direct gaan, de website www.thuisarts.nl kan een uitkomst bieden. Hier kun je meer lezen over constitutioneel eczeem mocht het je nieuwsgierigheid hebben gewekt.

Constitutioneel eczeem, baby met rode vlekken en schilferige huid, eczeem baby

Constitioneel eczeem bij baby

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...