Ben je in verwachting? Van harte gefeliciteerd! Is het je eerste kindje? Dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open waarin je van alles leert, ondervindt, ontdekt en ervaart. Maar er moet vooral ook veel worden geregeld. The fun part? De baby uitzet en alle voorpret tot de absolute onovertroffen climax: de allereerste ontmoeting met je kleintje.
Het minder leuke gedeelte, althans, hetgeen wat vaak een breinbreker is voor veel aanstaande moeders: hoe nu verder met je carrière?
Blijf je naast het ouderschap fulltime of parttime in loondienst werken? Ga je vanuit huis zelf iets opstarten of stop je zelfs helemaal met werken? Er zijn legio mogelijkheden, maar de keuze is afhankelijk van verschillende factoren. Het zijn moeilijke beslissingen, wanneer je al overladen wordt met zoveel informatie en bol staat van die fijne zwangerschapshormonen.
Carriere vs moederschap
Het moederschap hoeft niet per se in de weg te staan van je carrière.
Belangrijk is voor jezelf en je partner te bepalen wat wenselijk is en wat de mogelijkheden en gevolgen zijn. Het financiële huishouden speelt natuurlijk een grote rol bij de beslissing om parttime te gaan werken. Zorg ervoor dat je de mogelijkheden tijdig met je leidinggevende bespreekt zodat er voldoende tijd is om invulling te geven aan je terugkeer.
Vaak zie je namelijk dat de voortzetting van bepaalde functies afhankelijk is van het aantal inzetbare uren. Bij een leidinggevende rol wordt vaak van je verwacht dat je 4 van de 5 werkdagen aanwezig bent. Het is wel zo fijn te weten waar je aan toe bent wanneer je zwangerschapsverlof ten einde is.
Wanneer het gaat om de opvang van je kind, kun je grofweg uit deze opties kiezen:
- Kinderdagverblijf
- Gastouder
- Een nanny
- Inzet familie en/of vrienden
Het is natuurlijk ook mogelijk deze verschillende opties te combineren. Bijvoorbeeld, bij een 4-daagse werkweek: 3 dagen kinderopvang en 1 dag bij opa en oma. Dat scheelt een dag opvangkosten. Werkt je partner ook 4 dagen? Dan heb je zelfs nog een dag minder opvang nodig. De werktijden zijn natuurlijk ook van invloed op het hoeveelheid opvang die benodigd is. Op de site van de belastingdienst kun je vrij eenvoudig je kinderopvangtoeslag berekenen.
Daarnaast kun je in het begin de kosten ook dekken door ouderschapsverlof op te nemen. Nadeel: je krijgt betaald naar de aantal uren die je effectief werkt. Voordeel: je kunt de eerste tijd meer genieten van je kleintje.
Heb je de luxe én de wens om geheel te stoppen met werken? Pak die vrijheid! Besef wel dat je je pensioen op een andere wijze zal moeten verzekeren. Een groot voordeel is dat je je kind(eren) in principe altijd zelf op kunt vangen wanneer nodig en je je niet in soms 100.000 bochten hoeft te wringen bij je baas. Voor jezelf beginnen in combinatie met het ouderschap is, vooral in de beginjaren, een pittige opgave. Maar met de juiste hulp en een realistisch beeld, is ook dat een prima optie.
Doe wat goed voelt binnen de mogelijkheden die je hebt
Dat is het belangrijkste advies. Natuurlijk heeft niet iedereen de luxe om te kúnnen kiezen. Maar probeer dicht bij je gevoel te blijven als het om de invulling van je rol als ouder gaat. Natuurlijk barst je al in huilen uit bij de gedachte je kindje bij de opvang achter te moeten laten. Maar dat zijn vooral de hormonen die ‘spreken’. Dat voelt, sneller dan je denkt, een stuk beter na een aantal keer. Andere vrouwen kijken er zelfs naar uit weer aan het werk te gaan.
Maar laat je niet beïnvloeden door anderen. Want de ene moeder gedijt nu eenmaal beter als werkende moeder en de ander stort zich fulltime in het moederschap. Die keuze is uiteindelijk aan jezelf. Sommigen nemen zelfs bewust afstand van een toekomstige succesvolle carrière omdat ze eenvoudigweg de zorg voor hun kind(eren) belangrijker vinden. Daar is evenveel moed voor nodig om juist wél te kiezen voor die succesvolle carrière.
–