Bevallen doe je zo

9 december 2020

Je weet dat het er aan komt als je zwanger bent; de dag van de bevalling. Sommigen zien er enorm tegenop en anderen kunnen niet wachten tot dat het zo ver is. De bevalling wordt door iedereen op een andere manier beleefd. En geen een bevalling is hetzelfde; ook als je al eerder bent bevallen, bij een tweede of derde kind kun je het weer op een andere manier beleven. bevallen doe je zo

Heb jij je babyuitzet al binnen? Kijk hier >>

Lees ook: een super snelle bevalling >>

Geboorteplan

Handig is om van tevoren al een geboorteplan te hebben gemaakt. Daarop zet je allemaal punten die voor jou belangrijk zijn voor, tijdens en na de bevalling. Denk hierbij aan waar wil je bevallen, wie mogen er bij aanwezig zijn en op welke manier zou je willen bevallen (bijvoorbeeld op een baarkruk, in een bad of in bed). Ook belangrijk in je geboorteplan te hebben staan of je wilt dat er foto’s en of filmpjes worden gemaakt. En wie mag de navelstreng doorknippen? En wil je thuis of in ziekenhuis bevallen, als de keus er gewoon is. Het lijken allemaal kleine simpele vragen en antwoorden, maar tijdens de bevalling kun je er vaak niet meer over nadenken en dan is het fijn dat het op papier staat.

En vergeet het koffertje niet klaar te zetten voor het ziekenhuis eventueel.

Bevallen doe je zo

Maar voor het zo ver is, moeten eerst de weeën op gang komen. Wanneer begint het nu echt? De eerste tekenen van een bevalling zijn: het begin van de weeën, het breken van de vliezen en licht vaginaal bloedverlies. Ook veel harde buiken kunnen een eerste signaal zijn dat je kindje zijn of haar komst aankondigt. Maar de bevalling begint pas echt als je regelmatig weeën hebt. Dus denk aan een wee om de 3 a 4 minuten en dat een uur lang. Je voelt dan ook dat de kracht van de weeën steeds mee toe neemt. Het is ook moeilijk te omschrijven hoe een wee voelt. Er zijn vrouwen die het omschrijven als menstruatiepijn en dan heftiger. De pijn straalt van boven uit je buik helemaal over je buik tot in je bekken en onderrug.

Lees ook: Hoe moet je weeen wegpuffen? >>

Hoe herken je de verschillende soorten weeën?

  • Voorweeën
    Deze weeën kun je al gaan voelen in de zesde maand van je zwangerschap. Ze verschillen in frequentie en sterkte en ook de lengte verschilt. Je baarmoeder is zich aan het klaarnaken voor de bevalling.
  • Indalingsweeën
    Het hoofdje van je baby daalt in je baarmoederbekken, dit kan wel enkele uren duren.
  • Ontsluitingsweeën
    Deze weeën nemen het van de voorweeën over en zijn helaas pijnlijker. Ze zorgen uiteindelijk voor de ontsluiting van je baarmoedermond. Deze weeën komen om de vijf minuten en houden ongeveer een minuut aan. Als je deze weeën langer dan een uur tot twee hebt, dan is de bevalling waarschijnlijk begonnen.
  • Persweeën
    Als je tien centimeter ontsluiting hebt, mag je mee gaan persen en zal het niet lang meer duren voordat je kind geboren is. Persen doe je als je een wee voelt, vandaar de persweeën.
  • Naweeën
    De naweeën beginnen zodra de placenta uit je baarmoeder is en zorgen ervoor dat je baarmoeder weer de juiste vorm aanneemt. Bij je eerste kind heb je hier vaak minder last van dan bij de tweede bevalling of meer.

Bevallen doet pijn

Je ontkomt er niet aan; bevallen doet pijn. Alleen is de ene pijn anders dan de andere pijn. Het is van tevoren niet te bepalen hoeveel pijn het gaat doen. Het is wel slim om je goed voor te bereiden. En dat betekent niet dat je al die horrorbevallingsverhalen moet lezen, maar probeer je te ontspannen en het te accepteren dat het pijn gaat doen. Dat zijn de beste manieren om zo min mogelijk pijn te ervaren.

Als de weeën goed doorzetten, komt het hormoon endorfine vrij, dat is een natuurlijke pijnstiller en helpt hiermee de bevalling makkelijker door te zetten. Als je pijn hebt, kun je waarschijnlijk niet stilzitten en ga je heen en weer bewegen. Dat wiebelen ontspant en helpt de baby in de juiste positie te komen. Als je je verzet tegen de pijn, dan komt er meer adrenaline vrij in je lichaam. Dat houdt de ontsluiting en de aanmaak van endorfine tegen. Probeer ook te bedenken dat zodra de baby uit je lichaam is, je geen pijn meer voelt. En is de pijn niet draaglijk, dan is het gewoon mogelijk om pijnbestrijding te vragen bijvoorbeeld in de vorm van een ruggenprik.

veilig-bevallen-beatrijs-smulders-boek-cover-9789021553566

Tips om de bevalling zo draaglijk mogelijk te houden:

  • elke wee brengt je weer dichter bij je baby
  • probeer te ontspannen; je baarmoeder is een spier die moet openen. Door te ontspannen gaat het stukken ‘makkelijker’
  • zoek een houding die jij prettig vindt om de weeën op te vangen
  • een warme douche of een massage kan ontspannend werken
  • probeer met de pijn mee te gaan en je er niet tegen te verzetten
  • denk aan het mooie mensje dat je straks op de wereld gaat zetten.

Meer informatie over bevallen doe je zo vind je in het boek Veilig Bevallen van Beatrijs Smulders

Boeken aanraders:

Tijdens zwangerschap: Veilig zwanger

Bevalling: Buskruit met muisjes en  Veilig bevallen

Kraamtijd: Veilig door de kraamtijd 

Babyboek: Oei ik groei

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

vroeggeboorte

Behandeling met progesteron geeft beter resultaat bij vroeggeboorte

Zwangere vrouwen die rond 20 weken zwangerschap een korte baarmoedermond hebben, hebben een verhoogde kans om te vroeg te bevallen....
positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...
image-2

Je kraamtas klaarmaken: hoe en wanneer begin je met de voorbereidingen?

Aanstaande ouders kijken ongeduldig uit naar de komst van hun baby. Van de vele voorbereidingen voor de grote dag, is...