Sleep like a baby … NOT

8 mei 2022

Een paar maanden geleden heb ik een blog geschreven Geniet ervan! Hierin beschreef ik dat ik het de eerste 2 maanden moeilijk vond om te genieten van Noëlle wat voornamelijk veroorzaakt werd doordat Noëlle moeilijk (alleen) sliep. Dit maakte mij als moeder erg onzeker en gestrest.  

Mijn ervaring met baby’s en slapen

Nu ruim 4 maanden later wil ik via dit blog mijn ervaringen delen. Let wel dit zijn puur mijn ervaringen en ik ben geen professional op het gebied van baby’s en slapen. 

De afgelopen maanden heb ik erg veel gelezen over baby’s en slapen. Ik kende al wel de sprongetjes van Oei ik Groei. Maar hier is veel informatie over slaapregressies, wakkertijden en slaap coaching vs. slaaptraining bijgekomen.  

Sprongen en slaapregressies 

De Oei ik Groei sprongen vond ik bij Daniël een heel fijne houvast. En deze leken de eerste 5 a 6 sprongen ook echt te kloppen. Daarna heb ik geen extra onrust gemerkt.  

Bij Noëlle gaan de onrustige periodes echter alle kanten op. Ze zijn vaak vooral op de momenten dat je het volgens het schema niet verwacht.  

Dat leert mij dat het een fijne houvast kan zijn maar dat het moment zeker niet vaststaat. Wat wel vaststaat is dat een baby zich met sprongen ontwikkelt en dus met periodes onrustiger kan zijn. Daarnaast kan een baby ook om andere redenen onrustig zijn. Denk aan hitte, tandjes of verkoudheid.  

Wakkertijden en benodigde uren slaap 

Er bestaan tal van slaapschema’s op internet maar volgens mij geen enkel kind dat zich daar strak aan houdt.  

Wat mij heel veel heeft geholpen zijn de wakkertijden en uren slaap per dag.  

Er zijn richtlijnen voor de tijd dat een baby maximaal wakker kan blijven. Toen ik hiermee begon wist ik dat ik Noëlle altijd na max anderhalf uur wakker weer moest laten slapen. In principe probeerde ik dat in bedje met in slaap wiegen. Maar als het niet lukte waren de kinderwagen, draagzak of de auto ook een optie. Dat ze sliep was belangrijker dan de plek waar ze sliep.  

De vuistregel blijft wel altijd, blijf naast de richtlijnen altijd naar je kind kijken. Naarmate je kind ouder wordt gaat het steeds beter lukken om te ontdekken wat je kind nodig heeft.  

Noëlle is nu 6 maanden en blijft overdag iets langer wakker dan volgens de wakkertijden zou mogen. Maar ze haalt wel structureel 13 uur slaap per etmaal en ik merk dat ze ’t hier heel goed op doet. We hebben 99% van de tijd een vrolijke baby die zich goed kan vermaken. Er zullen ook baby’s zijn die op deze leeftijd nog 16 uur slapen en dat is net zo prima.  

Slaap coaching vs. slaaptraining 

De slaap training methode kreeg ik door het consultatiebureau geadviseerd toen Noëlle 5 weken was. Hier ben ik echter na 1 keer proberen mee gestopt. Het idee achter slaaptraining is je baby gecontroleerd laten huilen. Dus elke keer na X minuten kijken, troosten en weer gaan tot je baby zelf in slaap valt.  

Naast dat dit geheel tegen mijn gevoel indruist ben ik ervan overtuigd dat dit niet goed is voor een baby. Een baby heeft namelijk heel veel liefde en geborgenheid nodig en dat geeft deze methode niet.  

Echter Noëlle grotendeels bij me dragen was ook geen optie want dat brak me duidelijk op. Daarom was ik op zoek naar een soort tussenweg. Die vond ik in slaap coaching. Slaap coaching is de laatste jaren enorm in opkomst geraakt. In mijn onderzoek hierin kwam ik op 2 methodes die het meest gebruikt werden. De gentle sleep methode en de droomritme methode. Ik ken niet de exacte verschillen maar bij beide had ik een goed gevoel.  

Mijn grootste leerpunten van Slaap coaching zijn  

  • Accepteer dat je kind je nodig heeft en geef die liefde en geborgenheid. Zeker in de eerste maanden is dit enorm belangrijk. Je kunt je kind echt niet teveel 
  • Werk met hele kleine stapjes. In geval van Noëlle was dit eerst 1 slaapje proberen in haar eigen bedje. En als de rest ergens anders wel lukte dan helemaal prima. En dat heel langzaam opbouwen.
    Dat slaapje wiegde ik haar ook altijd in slaap. Dit bleef ook echt nodig tot 4 a 5 maanden. En daarna sliep ze dan goed. We hebben met Noëlle wel het geluk dat ze zeer weinig hazenslaapjes 

Vanaf 5 maanden ging ik steeds meer proberen om haar in eigen bed te leggen. En zowaar lukt het steeds vaker dat ze zelf in slaap valt of dat ik alleen nog een keer ernaartoe moet om speentje te geven en/of ernaast te zitten. Blijkbaar is ze er nu langzaamaan klaar voor om zelf in slaap te vallen.

Mijn belangrijkste tips, als je met je handen in het haar zit vanwege je moeilijk slapende baby zijn:

Ga nooit vergelijken, hoe verleidelijk het ook is. Iedere baby is uniek en iedere ouder is uniek.

  • Maak hele kleine stapjes voor je baby en jezelf. Zo blijft de situatie behapbaar en is het beter te relativeren. 
  • Focus vooral op wat wel Als je hier goed naar kijkt zul je merken dat er meer goed gaat dan je denkt. 
  • Schakel een slaapcoach in, indien nodig. Kies dan vooral een slaapcoach waar je, je echt fijn bij voelt. En de bijdrage van een slaapcoach kan veel vormen aannemen. Je kunt een slaapcoach alleen volgen via socialmedia waar veel tips gegeven worden. Vaak kun je ook een Masterclass volgen of een eenmalig consult afnemen p.v. gelijk een lang en duur traject.  

En oké, ik gooi hem er nog even in. Zo cliché en zo waar: Als het even niet gaat: het is (bijna altijd) een fase  

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

salted-stories-badpak_768x768_124509

Salted Stories – Voor avonturen op het strand

Dit is Salted Stories! Een nieuw UPF 50+ badmodemerk voor kinderen en volwassenen. Twinning met het hele gezin in deze...
bee4380a71833b1ce7735348be3abc0d

Elvie lanceert nieuwe SmartRhythm technologie om melkproductie te optimaliseren

Elvie introduceert een nieuwe app-functie voor ’s werelds toonaangevende, bekroonde en meest stille borstkolf op de markt, de Elvie Pump. Elvie ontwikkelt...
IMG_3762

Van luier naar het potje met de oefenbroekjes van Zoocchini

De stap naar het potje is altijd spannend, zowel voor het kind als voor de ouder. Ergens ben je toch...