Slaap, we hebben het allemaal nodig en zeker als jong gezin wil je dat je baby snel doorslaapt. Want met al die nieuw indrukken voor jou en je kleintje kunnen jullie de slaap goed gebruiken. Wanneer je een week of zelfs nog langer niet goed slaapt kan dit grote gevolgen hebben voor je lichaam en geest én zeker ook voor de sfeer in huis. Dus hoe zorg je dat jouw baby lekker slaapt?
Doe jij het? Je baby alleen laten >>
Hoe zorg je dat jouw baby lekker slaapt?
Pasgeboren baby’s slapen niet uren achter elkaar. Je kleintje is daar ook nog helemaal niet klaar voor. Het is dus heel normaal dat je baby niet meteen uren achter elkaar slaapt. Zeker in de eerste weken van de kraamtijd moet je aan elkaar wennen en kun je nog niet spreken over een slaapritme. Geef je hieraan over en laat iedereen even wennen aan elkaar. Je hebt echt de tijd nodig om je kleintje te leren kennen en alle signalen te leren die je kleintje je geeft.
Rust, reinheid en regelmaat
Voor een goede nachtrust is regelmaat erg belangrijk. Het klinkt heel saai maar het ouderwetse Rust, Reinheid en Regelmaat werkt echt. Af en toe een uitschieter kan in de meeste gevallen geen kwaad, maar zeker bij slaapproblemen loont het de moeite om grote wisselingen in je bedtijd te voorkomen.
Het helpt wanneer je kleintje overdag ook goed slaapt. Is je kind moe? Leg je kindje op regelmatige tijden in bed, dus ook overdag. Leer de signalen van je baby kennen. De ene baby zal in zijn/haar oogjes wrijven, weer een ander wordt jengelig of krijgt rode konen, sommige kindjes worden juist heel druk.
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar een oververmoeid kind slaapt slecht. Slapen moet je leren. Dus zorg ervoor dat je kleintje daarvoor ook de kans krijgt. Als hij aangeeft dat hij slaap nodig heeft, leg hem dan ook op bed!
Babykamertje fris en donker
De biologische klok van baby’s werkt nog niet zoals die bij jou werkt. Daarom is het belangrijk dat je de lichtinval op de babykamer kunt regelen. Zorg ervoor dat het overdag licht in de slaapkamer (en in huis) is en ’s nachts donker. Gebruik hiervoor plissegordijnen waarmee je de lichtinval overdag heel mooi kunt regelen. Hierdoor leert je baby sneller het verschil tussen dag en nacht. Vooral slechte slapertjes zijn enorm geholpen met verduisterende rolgordijnen. Maar ook kinderen die, ondanks een goed ritme en makkelijk inslapen, snel wakker worden hebben veel baat bij een donkere kamer met goede raamdecoratie. Omdat het donker is blijven ze langer en dieper in slaap, zeker in de zomermaanden.
Bedritueel
Wat heel goed werkt is een bedritueel. Iedere keer wanneer je baby gaat slapen doe je precies hetzelfde. Ieder heeft zijn eigen ritueel. Bij de een is het eerst alle knuffeltjes een kusje geven en nog een slaapliedje zingen. Daarna ga je bijvoorbeeld naar de badkamer om de tandjes te poetsen (zodra die doorkomen natuurlijk). Op de slaapkamer trek je de pyjama aan en lees je je kind eventueel een verhaaltje voor, en dan is het bedtijd. Wat is jouw bedritueel?
Begin jullie bedritueel en maak je baby rustig en doezelig voor het slapengaan, Breng hem daarna rustig naar bed. Gaat het niet, dan troosten en weer neerleggen. Het kan zijn dat het uiteindelijk niet lukt je baby te overtuigen dat het goed toeven is in dromenland. Waarschijnlijk is hij dan net te laat in bed gegaan en over zijn vermoeidheid heen. Let de volgende keer beter op de signalen en leg hem op tijd in bed.
Zorg ervoor dat je baby altijd in zijn eigen bedje slaapt. Een vaste slaapplek zorgt namelijk voor rust, regelmaat, gewenning en herkenning. Als je baby zich aanwent om tussen jullie in te slapen, moet je dat op latere leeftijd weer afleren.
Lukt het niet om je baby lekker te laten slapen en ben je echt zelf toe aan slaap? Laat je baby dan even over aan iemand anders, zodat je zelf bij kunt tanken!