Als het baby laten boeren niet lukt?

9 december 2019

Als kersverse mama weet je dat je je baby laten boeren na de voeding belangrijk is, omdat het gas zich anders in de maag verzameld. Als ze de lucht die ze binnen krijgen met drinken, niet kunnen uitboeren, gaat dit ‘naar beneden’ en krijgen ze last van hun buikje of darmpjes, en is de kans groter dat de baby later wat voeding spuugt. Sommige baby’s krijgen behoorlijk wat lucht binnen bij het drinken. Dus eventjes ontluchten is nodig, zeker als je de baby daarna weer plat neerlegt.

Lees ook: Mijn baby heeft last van darmkrampjes >>

Baby laten boeren

Je baby laten boeren is belangrijk. Het zorg ervoor dat je baby de lucht kwijt kan die hij binnenkrijgt tijdens het voeden. Is je baby onrustig na een voeding, probeer hem dan meteen te laten boeren.

Wanneer merk je dat een baby een boertje moet laten? Kijk goed naar je kleintje. Hij/zij ligt meestal na de voeding onrustig in zijn wiegje of blijft huilen. Hij wringt, trekt moeilijke gezichten en laat duidelijk merken dat hij ongemakkelijk is.

Pasgeboren baby’tjes kunnen nog problemen hebben met het ademen, zuigen en slikken tegelijkertijd, waardoor de kans op lucht meehappen groot is. Ook kan de aanhap van zowel borst als fles niet helemaal goed zijn, waardoor er geen vacuüm ontstaat en er dus ook lucht mee naar binnen wordt gezogen. Het kan per baby en per keer verschillen of je baby een boertje moet laten na de borst- of flesvoeding.

Babyvoeding boekentip:

Zo krijg jij een blije baby

Reflux Baby

Hoe moet je je baby laten boeren?

Hoe je baby goed kunt laten boeren is voor iedereen verschillend. De bekendste (en meest gebruikte manier) is om je kindje tegen je borst te houden, met zijn hoofdje over je schouder. In deze houding kun je je kindje ondersteunen onder de billetjes en zachtjes kloppen op het ruggetje of wrijven van beneden naar boven. Ook kun je zachtjes op de billetjes kloppen, wat als extra voordeel heeft dat dit vaak je kindje ontspant. In deze houding kun je daarnaast zonder kloppen of wrijven rondlopen, waardoor de luchtbelletjes door het hupsen ook naar boven kunnen komen.

Ook kun je je kindje op je knie houden. Let hierbij wel goed op dat je het lichaampje genoeg ondersteuning biedt. Daarbij klop je zachtjes op het ruggetje of wrijf je van onder naar boven over het ruggetje. In deze houding zit het kindje iets voorovergebogen. Je kunt er ook voor kiezen om de armpjes van je kindje in de lucht te houden, wat in sommige gevallen ervoor kan zorgen dat je kindje sneller boert.

Sommige mama’s vinden het ook prettig om hun kindje op zijn buikje over je knieën heen te leggen. Zorg hierbij wel ervoor dat het hoofdje van je baby wat hoger ligt dan de rest van het lichaam. Ook hierbij wrijf je over het ruggetjes van beneden naar boven.

Lees ook: eerste babyhapje groenten >>

Wanneer begin je met vast voedsel >>

Als het baby laten boeren niet lukt?

De ene baby laat makkelijker een boertje dan de andere. Lukt het met bovenstaande technieken niet binnen een half uur om een boertje te voorschijn te toveren? Dan kun je ervoor kiezen je baby even op zijn buik te leggen. Doe dit niet te snel na de voeding, want dan heb je kans dat alle melk er weer uitkomt. Blijf er verder altijd bij als je baby op zijn buik ligt. Als hij zijn hoofdje omhoog probeert te krijgen, hebben de luchtbelletjes zich waarschijnlijk verzameld tot een grote bel, die makkelijker omhoog kan komen.

Wanneer het boeren niet lukt kan dit erg pijnlijk zijn, waardoor je kindje gaat huilen of niet kan gaan slapen. Uiteindelijk kan het niet laten van een boertje voor krampjes zorgen. Ook kan het gas ervoor zorgen dat je kindje snel een vol gevoel heeft en niet meer wil drinken. Gas vult immers ook de maag. Door tussen de voedingen door te laten boeren, komt er meer ruimte voor de voeding.

Wanneer hoeft je baby niet meer te boeren

Tot welke leeftijd je baby nog een boertje laat is per kind verschillend. Er zijn kindjes die met een maand of 3 al niet of nauwelijks nog hoeven te boeren en andere kindjes zo lang ze voeding in flesjes en tuitbekers krijgen. Als je kindje zelfs na de bovenstaande tips steeds ècht niet hoeft te boeren en je kindje na de voeding ook niet hoeft te huilen en makkelijk in slaap valt en blijft slapen en bovendien geen last krijgt van krampjes, dan is je kindje er aan toe om te stoppen met boeren.

Is het gevaarlijk om een baby GEEN boertje te laten doen?

Gevaarlijk nee, maar het kan wel heel vervelend en zelfs pijnlijk zijn voor je baby wanneer hij geen boertje laat. Als ze de lucht die ze binnen krijgen met drinken, niet kunnen uitboeren, gaat dit ‘naar beneden’ en krijgen ze last van hun buikje of darmpjes, en is de kans groter dat de baby later wat voeding spuugt. Sommige baby’s krijgen behoorlijk wat lucht binnen bij het drinken. Dus eventjes ontluchten is nodig, zeker als je de baby daarna weer plat neerlegt.

Heb jij nog handige tips voor andere mama’s om je baby een boertje te laten doen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

LEES OOK:

baby laten boeren – baby boertje, boeren niet lukt

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...
1

Maak bedtijd magisch met Rabbit Richie Nightlight

Happy Horse, bekend om zijn knuffeldieren en kinderaccessoires, komt met een leuke nieuwe aanvulling voor kinderen en hun (groot)ouders. De...