17 maanden sprongetjes

5 augustus 2016

Ik droom, ik weet niet meer waarover, maar plots word ik langzaam uit deze droom getrokken door een geluid. Ik hoop dat ik het mis heb, dat de kat van de buren onder het raam staat te miauwen. Dat er onweer buiten is, of dat ik ook dit geluid heb gedroomd. Het is een paar seconden stil. En dan hoor ik het goed. Ik ben klaar wakker. Ben. Hij huilt. Voor de 5e keer vannacht. Ik kijk op de klok: 4:25. André is me voor en sleept zichzelf uit bed. De volgende keer ben ik weer aan de beurt. 17 maanden sprongetje

Nachten lang wakker

Zo gaat het al nachten achter elkaar. Speentje erin, neerleggen, muziekje aan, maar slapen ho maar. Achter zijn deur zit ik op de trap, leun met mijn hoofd tegen de muur en doe ‘sstttttt’ iedere keer als hij begint te huilen. Het helpt, hij is stil. Maar net als ik denk dat hij slaapt en ik weg wil lopen, begint het weer. Dus ik zit daar weer een uur en denk ‘ik trek dit niet langer, ik wil slapen. Heel eventjes maar, meer vraag ik niet.’ Als ik terugreken is het al 5 weken bal. En wordt het steeds erger. Slapen is eigenlijk nooit een probleem, maar af en toe hebben we helse weken. Overdag, ’s avonds en meerdere keren per nacht brengen we uren door achter die deur op de trap.

Tips: hoe zorg je dat je baby lekker slaapt >>

17 maanden sprong

Overdag is hij dan ook niet te genieten. Boos en snel huilen. Luier verwisselen is een gevecht. Meneer  wil niet op zijn rug liggen en schreeuwt moord en brand. ‘Zou hij pijn hebben, misschien wel weer een oorontsteking?’, vraag ik me af. Wat is er toch met hem aan de hand?! En dan bedenk ik me plots iets en open het internet. Ik zoek het volgende baby sprongetje in de ontwikkeling op en zie daar staan: 17 maanden. En verdomd, Ben is 17 maanden op het moment dat dit speelt.

Baby sprongen boek

Oei, ik groei heet het boek dat ik van mijn nicht kreeg. De oude versie, want verder dan 55 weken ging het niet. Dat er überhaupt een 17 maanden sprongetje wás, wist ik dus niet. Maar ik herken deze zware weken van de andere sprongetjes die gemarkeerd stonden in het boek, die Ben netjes doorlopen heeft en mij ondertussen tot wanhoop en waanzin dreef. “Oh, dat stomme boek. Daar moet je niet in kijken hoor”, zegt mijn vriendin. En ze is niet de enige. Ik lees erin inderdaad ook dingen die wat ver gaan. Ben had bij 8 weken bij wijze van al het alfabet moeten kunnen nazeggen en bij 7 maanden zijn eigen veters strikken. Nee, men dient dergelijke boeken met een korreltje zout te nemen.

Zwangerschap

Tijdens mijn zwangerschap heb ik buskruit met muisjes verslonden, maar toen Ben er eenmaal was deze snel weer onderin de kast gemikt. (In vrije vertaling:) ‘Met 6 weken zou hij moeten kunnen doorslapen als je je maar aan een streng voedingsschema houdt’. Een week lang heb ik de wekker om 6:00 gezet, hoe kort de nacht ook was geweest. Gebroken was ik en Ben ook. En doorslapen? Vergeet het maar.

Baby sprongetjes

Nee hoor, vooral naar je eigen gevoel luisteren is nu mijn motto. Maar weten dat dergelijke sprongetjes bestaan heeft me rust gegeven. Ik doe niets verkeerd, hij is niet ziek. Het gaat voorbij. En verdraaid, kort na het hoogtepunt (of dieptepunt, het is maar hoe je het bekijkt) is hij weer de vrolijkheid zelve, gaat hij zonder mokken naar bed en slaapt hij de hele nacht door. En papa en mama dus ook.

Lees ook: Oei, ik groei review >>

Lees meer over de ontwikkeling van jouw baby >>

Lees ook: mijn baby is bang >>

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinderopvang

De keuze tussen crèche en kinderopvang: een belangrijke beslissing

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om de zorg en opvoeding. Een...
DSC05746

Review – Urban Iki fietstoel

Sinds de zwangerschap lukt het mij niet meer, lekker samen fietsen. Dat vind ik erg vervelend! Maar ik kijk er...
wasbare-luier

Wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als ouder ben je constant bezig met het maken van keuzes voor je kinderen. Welke kleren krijgen ze aan in...