5 tips voor het kopen van babyschoenen

20 november 2022

Kinderen groeien als kool. Net zoals kleertjes, zijn er dus ook om te haverklap nieuwe schoenen nodig. Maar wanneer is het eigenlijk tijd voor de eerste babyschoenen? En waar moet je op letten als je (weer) nieuwe schoenen gaat kopen? Hieronder vind je vijf handige tips.

1. Begin niet te vroeg met babyschoenen

Ok, toegegeven: er is weinig schattiger dan van die kleine babyschoentjes. Toch is het verstandig je kindje niet op al te jonge leeftijd al schoentjes aan te trekken. Zolang je kleine spruit alleen nog maar ligt, rolt, kruipt of binnenshuis de eerste stapjes zet, zijn (afhankelijk van de temperatuur en voorkeur van je kindje) blote voeten, sokjes of slofjes met antislipzool voldoende. Het is dan ook niet voor niets dat kwalitatief goede meisjes babyschoenen en jongens babyschoenen pas vanaf maat 18 worden aangeboden. Deze schoenmaat kunnen baby’s hebben vanaf een maand of negen oud. Dit is de leeftijd waarop ze meestal beginnen met het zetten van hun eerste stapjes.

2. Controleer regelmatig de schoenmaat

De zenuwen in kindervoeten zijn vaak nog niet goed ontwikkeld. Daardoor zijn kinderen zich minder snel bewust van pijn of knelling. Daarnaast bestaan kindervoeten nog uit relatief veel kraakbeen en groeischijven. Voor een goede ontwikkeling van de voet en de motoriek – en ter voorkoming van vervorming en een verstoord looppatroon – is het van groot belang goed erop te letten dat je kindje schoenen in de juiste maat draagt. Check regelmatig de maat door de voeten in een winkel of met een meetsysteem thuis op te (laten) meten. Een ander handig trucje is de zooltjes uit de schoenen te halen en je kindje daar staand zijn of haar voeten op te zetten.

3. Let er op dat de schoenen goed passen

Naast de schoenmaat zijn er overigens nog meer zaken van belang als het gaat om de pasvorm. Sommige merken bieden bijvoorbeeld schoentjes aan voor relatief smalle of juist brede voeten. Heeft je kindje een hoge wreef? Kies dan schoenen waar hiermee rekening is gehouden.

4. Aan deze criteria moeten schoenen voldoen

Bij het zetten van de eerste stapjes is het vooral belangrijk dat de voetjes beschermd zijn. Flexibel leer en een soepele loopzool bieden bescherming tegen kou en een harde ondergrond, maar geven ook veel bewegingsvrijheid. Loopt je kindje al wat langer, dan dragen iets stijvere schoenen bij aan een goede stabilisatie. Klittenband, of veters gecombineerd met een rits, maken het mogelijk de schoenen te verstellen naar wens en vergemakkelijken het aan- en uittrekken. Let er tot slot op dat de schoenen een verstevigd hielstuk hebben voor goede ondersteuning, slippers worden dan ook afgeraden. 

5. De prijs zegt zeker niet alles

Nu alles het afgelopen jaar flink duurder is geworden, letten steeds meer mensen op hun uitgaven. Moet je alwéér nieuwe baby- of kinderschoenen kopen? Dan is het vooral belangrijk de prijs niet – of pas als laatste – mee te laten tellen bij je keuze. Dure schoenen hoeven namelijk niet automatisch goed te zijn. En er zijn ook zeker allerlei merken die goedkope, maar kwalitatief prima, baby- en kinderschoenen in het assortiment hebben. Let er eerst op dat schoenen aan alle hierboven genoemde punten voldoen, en kijk daarna pas naar de prijs!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

bunnies

Een goede kinderschoen wat vinden wij belangrijk? 

Flexibiliteit van de zool is iets wat wij heel belangrijk vinden want kindervoetjes zijn nog niet zo sterk ontwikkeld en...
shoesme schoentjes (1)

Shoesme schoentjes voor je kleine sweetheart

Oh heerlijk, uren kunnen we ons verlekkeren aan de nieuwe schoenencollecties voor de winter. Ook bij Shoesme hebben ze niet...
379638479_6665973566829572_2972752241048304617_n

Blitse herfst schoentjes van Bunnies

Deze prachtige schoentjes kregen we van het merk Bunnies uit de nieuwe collectie en wij mochten ze uit testen. Een...